mak328b

Şu an başka bir iş yapıyor olmayı ister miydiniz? Ya da şartlarınızın farklı olmasını? İstediğiniz gibi bir işte çalışma fikri uzak değil. Şu an kariyerinize nasıl devam edeceğiniz sizin elinizde. İş arama sürecinde öncelikli olarak yapacağınız şey ne yöne gideceğinize karar vermek. Amacınızı net olarak belirlediğiniz zaman, bu amaca ulaşma yolundaki adımları atmaya başlayabilirsiniz.

Bu yoldaki birinci adım özgeçmiş oluşturmak. Özgeçmiş kendinizi işverene tanıttığınız ilk aşamadır. Kendinizi ne kadar açık ve net bir şekilde ifade ederseniz, hedefinizi kağıda ne kadar iyi aktarabilirseniz özgeçmişiniz de sizi o ölçüde bir sonraki aşamaya taşıyacaktır. Özgeçmişinizde deneyimlerinize ve eğitiminize olduğu kadar sosyal yönünüze de yer verin. Üye olduğunuz sivil toplum kuruluşları, gönüllü çalışmalarınız, aldığınız ödüller gibi sosyal ve toplumsal konulara duyarlılığınızı ortaya koymak da sizi bir adım öne çıkaracaktır. Yine özgeçmişde önemli bir nokta sayfanın tasarımıdır. Kötü yazılmış ya da sayfa yapısı özensiz hazırlanmış bir özgeçmiş işverenin ilgisini çekmeyecektir.

 

Özgeçmişiniz incelendi ve sıra ikinci adım olan görüşme aşamasında. İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka şirketle ilgili bir ön araştırma yapın. Görüşmede soru sorma sırası size geldiğinde neler sorabileceğinizi önceden tasarlayın.

 

Şimdi kendinizi gösterme zamanı. Şöyle düşünün, görüşmeye çağırılan adaylar arasındasınız ve artık işverenle yüz yüzesiniz. Bu aşamada kendinizi işverene ne kadar iyi sunarsanız işi alma şansınız o kadar yüksek olacaktır. İş görüşmesinde işverenle samimi bir diyalog kurmaya özen gösterin.

 

Görüşme başından itibaren gülümsemenizi kaybetmemeye çalışın ve iyi bir dinleyici olun. Görüşme boyunca daha önceki başarılarınıza ve bundan sonra yapabileceklerinize değinin. Heyecanınızla başa çıkmaya çalışın. Sesinizin titremesi, hızlı kalp atışları, gözlerinizi kaçırmak kendinize güvenmediğiniz izlenimini verir. Kapıdan girmeden önce, derin bir nefes alıp bu işi istediğinizi düşünün ve elinizden geleni yapın.

 

Görüşmeden ayrıldıktan sonra size geri dönüleceği söylenen süre boyunca bekleyin. Eğer dönülmezse sonucu öğrenmek için harekete geçebilirsiniz. Belki bir elektronik posta göndererek ya da telefon ederek görüşmenin sonucunu öğrenin.

 

Görüşme olumluysa ikinci bir görüşme kapınızda demektir. Burada başvurduğunuz pozisyon için o departmanın yetkilisi ile görüşebilirsiniz ya da üçüncü bir görüşmeye çağırılabilirsiniz. Pozisyonun bağlı olduğu departmanın yetkilisi sizinle çalışacağı için öncelikli olarak iş ortamına ve işin gereklerine uyum sağlayıp sağlayamayacağınıza bakacaktır. Burada yine hareketlerinize ve giyiminize oldukça özen göstermek durumundasınız.

 

İşe kabul edilmediyseniz hayal kırıklığınızı öfkeye dönüştürmeyin. Tekrar çabaladığınız şeye odaklanın ve aradığınız işi bulacağınıza inanmaktan vazgeçmeyin.