patrick_1son(1)Dünyaca ünlü pazarlama gurusu Patrick Collister, 6. Marketing Power Conference kapsamında konuşmacı olarak İstanbul’a geliyor. İletişim ve pazarlamadaki yeni kurallar hakkında konuşacak olan Collister, genç pazarlamacılara yaratıcılığa ve yeni fikirlere odaklanmalarını öğütlüyor.
Bu yıl altıncısı gerçekleşecek Marketing Power Conference, 22 Mart tarihinde pazarlama dünyasını İstanbul’da bir araya getirecek. Konferansta ödüllü pazarlama yöneticileri ve pazarlama otoriteleri konuşmacı olarak yer alacak. Konferasın en önemli konuklarından biri de, dünyada pazarlamanın yaratıcı gurusu olarak anılan, birçok prestijli ödülün de sahibi Patrick Collister. Marketing Power Conference’ın bu yılki teması ise ‘Colors of Marketing’ (Pazarlamanın renkleri). Patrick Collister’ın Türkiye’ye gelmesine ön ayak olan isim ise, Collister ile birlikte “Müşterinizin Bilinçaltını Keşfedin ve Müşteriniz Gibi Düşünün” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alacak Brand Experience Designers Kurucu Ortağı Eser Hakim. Collister ile aynı oturumda yer alacağı için heyecanlı olduğunu söyleyen Hakim, aynı zamanda Caples Awards Türkiye Başkanı.

Pazarlamanın öncü isimleri bir arada

Konferansın diğer konuşmacıları arasında; müşteri ilişkileri ve CRM konusunda önde gelen isimlerden Uğur Özmen, Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Migros Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Lütfi Rodoslu, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı (TUHİD) Fügen Toksü, Türkiye’de Kristal Elma ve Effie’de olmak üzere birçok ödülün sahibi Alemşah Öztürk ve marka danışmanı, Pazarlama Reçeteleri ve Marketing Recipes adlı kitapların yazarı Güven Borça gibi isimler yer alıyor. Patrick Collister’a konferans öncesi pazarlamanın yeni trendlerini sorduk.
Türkiye’deki pazarlama piyasası üzerine neler söyleyebilirsiniz?
Yaratıcılık açısından, 10 yıl önce Türkiye’de Kristal Elma ödüllerini kazananlar bana göre yeterli değildi ama şimdi dünya standartlarında birinci sınıf ajansların ürettiği birinci sınıf işler görüyoruz. Türkiye 2009’da dünya sıralamasında en yaratıcı 28., 2010’da ise 26. ülkeydi. Ekonomik sebeplerden de olabilecek küçük bir düşüşle 2011’de 32. ülke durumunda. Bana göre Türkiye’de pazarlama ve reklam gelişmiş, bilgili ve zekice yapılıyor. Ama şimdilik sosyal medya hala keşfedilmemiş bir alan olarak duruyor ki, bunun nedenlerini de Marketing Power Conference’da konuşacağız.

Size pazarlama gurusu diyorlar. Bu kelimenin tanımı nedir size göre?

Hiç kimsenin ona iş vermeyeceği durumlarda bile kendine bir yer bulmaya çalışandır!
Pazarlamada bugünkü trendler neler?
Şu an reklamcılıkta en heyecanlı dönemlerden biri. Elbette ajans şeflerinin değişikliklere uyum sağlamayla ilgili bazı sorunları var ama unutulmamalı ki her sorun bir başkası için fırsat demektir. 15 yıl önce müşterilerimiz bütçelerinin yüzde 90’ını medyaya, yüzde 10’unu da içeriğe harcardı. Ama şimdi, bu pek çok durumda tam tersi şekilde işliyor. Bizler de bir süre öncesine kadar büyük fikirlere ihtiyacımız olduğunu söylerdik ama internetin yerel ve global gücünü görünce, büyük fikirlerin egosu yüksek olan pazarlamacılar tarafından beğenilen bir şey olduğunu anladık. Küçük fikirler daha yaygın görülüyor ve hakkında daha çok konuşturuyor. Bir diğer değişiklik ise müşterilerin ajansları algılama şekilleri. Gittikçe daha fazla firma, dijital desteği kendi bünyesinden alıyor.
FİKİRLERE YATIRIM YAPIN!
Patrick Collister, “Yatırımdan getiri beklemek artık bilinen, tahmin edilen bir durum. Yatırımdan değil, düşüncelerinizden, yeni fikirlerinizden bir getiri bekleyin.” diyor. ‘Hep aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek deliliktir’, bunu Einstein söylemiş. “Düşünce bazında inovatif olmazsak konumuzdan uzaklaşırız. Geçtiğimiz yıllarda oldukça büyük ve zengin şirketlerin yüzde 40’ı yok oldu. Pazarlama, piyasada gerektiğinde barbarca savaşmak demektir. Bütün silahlarınızın en keskini ise kuşkusuz iletişim; iletişimi etkili kılan ise yaratıcılık…”