Lowe İstanbul reklam ajansında staj yapan öğrenciler hem teorik hem pratik bilgileri aynı anda öğreniyor. Yöneticiler müşteri rolü yaparak stajyerlere işin püf noktalarını öğreterek stajyerlerin deneyim kazanmalarını sağlıyor. Öğrencilerin birçoğuna iş imkanı sağlayan ajansın havasını her yıl 50’ye yakın stajyer soluyor.
İstanbul’da 1944 yılında kurulan Lowe, şu ana kadar pek çok reklamcı yetiştirmiş ve reklamcının öncelikle staj yapmasının işi öğrenmesinde büyük katkısı olduğunu düşünerek bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kapılarını her daim açık tutuyor. Lowe İstanbul’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Feza Turunçoğlu da mesleğe stajyer olarak adım atanlardan. Staj döneminin önemine dikkat çeken Turunçoğlu, stajlar sayesinde sektörün her aşamasını tadıyla, tuzuyla öğrendiğini söylüyor. Turunçoğlu’na göre reklamcılık alanında ilerlemek isteyen biri staj sayesinde bir reklam ajansı neler yapar, sistem nasıl, yönetim, yaratım süreçleri gibi konularda  gözlem yapabilir ve  deneyim kazanabiliyor. Lowe İstanbul’un gençlere sunduğu staj olanakları hakkında Turunçoğlu’ndan bilgi aldık.

50 GENCE STAJ FIRSATI
Lowe İstanbul’da staj yapmanın farkı nedir?
Lowe İstanbul olarak biz genç yetenekleri sektöre kazandırmak için stajın iyi bir sistem olduğuna inanan ajanslardanız. Her sene yaklaşık 50 stajyer Lowe’da reklamcılık ile tanışıyor. Staj için ajansa geldikleri ilk gün onlarla tanışıp, hedeflerini öğreniyoruz. Ardından ajans tanıtımı yapıyor ve ajans-müşteri gizlilik ilkelerine bağlı kalacak şekilde reel briefler veriyoruz. Stajyerlerimiz; bir yandan staj döneminde çalışacakları ajans birimlerinde görev yaparken, diğer yandan aldıkları brief karşılığında strateji, yaratıcı çalışma dahil olmak üzere full bir kampanya hazırlayıp, ajanstan ayrılmadan önce sunum yapıyor. Ve biz de performanslarına dair yorum veriyoruz. Ekibin bir parçası olmalarının yanı sıra kreatif bir çalışmanın da içinde yer alıyor, deneyim kazanıyor .

Stajyer alımlarınızı ne zaman yapıyorsunuz? Asıl staj dönemimiz Haziran-Eylül arası. Bu dönemde her ay yaklaşık 10’ar stajyer bizimle çalışma imkanı buluyor. Bunu izleyen dönemde bir kaç ay bizimle kalarak mesleğe hazırlanan “uzun soluklu” stajyerlerimiz de oluyor. Dört aylık yaz döneminin planlamasını Mart / Nisan aylarında yapmış oluyoruz.

Lowe’da stajyerler neler yapıyor?
Herşeyden önce bir reklam ajansı neler yapar, sistem nasıl, yönetim, yaratım süreçleri gibi konularda gözlem yapabiliyor, deneyim kazanabiliyor. Stajın ilk gününde verilen brief üzerinde staj döneminde çalışma şansı buluyor; strateji nasıl oluşturulur, yaratıcı çalışma nasıl ortaya çıkar, bu konularda çalışarak işin zorluklarını anlıyor. Lowe’da ajans başkanı, başkan yardımcısı, kreatif direktörler, müşteri ilişkileri, yaratıcı grup, stratejik planlama ekiplerinin “müşteri” rolü oynadığı toplantıda, yaptıkları çalışmaları sunuyor. Sunum becerileri kazanıyor. Sonuçta, Lowe’da değerli olduklarını, işe yaradıklarını hissediyor, reel bir deneyim yaşayarak bir anlamda mesleğe olan tutkularını sınıyorlar.

‘YÜREKLERİN ÜRETMEK İÇİN YANMASI ŞART’
Reklamcılık alanında kariyer yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler?
Dünyayı ve rekabeti takip eden, hayatı sorgulayan, gözlemci, uzman, hedefe yönelik, üretken, dinamik, uzlaşmacı, savaşçı, girişken, dürüst, iletişime açık, sonuca yönelik, eleştiri kabul eden, teknoloji ile arası iyi, sorumluluk sahibi, çalışkan, takipçi, sosyal olmanın yanı sıra; yüreklerinin yaratıcı iş üretmek için yanması şart.

Yakın dönemdeki projelerinizden bahseder misiniz?
Bu kapsamda 2009’un son aylarında kurduğumuz ve 2010 yılında  rüştünü ispatlamaya başlayan dijital bölümümüz “Dijimasa”yı büyütmek diye özetleyebilirim. Bir de çok yakında Lowe network birikiminden yararlanarak farklı bir bakışla doğrudan pazarlama alanında OPEN adı verilen yeni bir network tool’u ile markalarımıza hizmet vermek üzere adımlarımızı atıyoruz.