Yeni mezun oldunuz ve iş aramaya başladınız.
Peki iş görüşmelerine hazır mısınız?

 

Mezun olduktan hemen sonra iş aramaya başlamak zor bir süreç olsa da güçlü iletişim, bilgisayar kullanma tecrübeleriniz ve özenle hazırlanmış bir özgeçmiş mülakat sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Daha önce hiç iş tecrübesi olmayan, üniversiteden yeni mezun olmuş bir aday da olsanız rakipleriniz arasında öne çıkabilirsiniz. İş görüşmelerinde nasıl sıyrılıp çıkabileceğinize dair ipuçlarını sizin için derledik.

* Staj yapmış olmak ya da part-time bir işte çalışmış olmanız iş hayatına yabancı olmadığınızı, deneyiminiz olduğunu gösterir.
Belli bir süre staj yapmış adaylar ile hiçbir tecrübesi olmayan adaylar arasında oldukça büyük bir fark vardır işverenlerin gözünde. Üniversitenizde staj zorunlu olmasa da, staj imkanlarını araştırıp, mezun olmadan önce farklı departmanlarda kısa veya uzun dönemli staj yapmaya çalışın. Bu hangi alanda çalışmak istediğinizi anlamanıza ve ilk kariyer adımınızı doğru atmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda iş hayatı için tecrübe kazanmış olacaksınız.

* Nasıl bir kariyer yolu çizmek istersiniz isteyin – satış temsilcisi ya da bilgisayar programcısı- işe alınmak için yazılı ve sözlü iletişim becerilerinizin güçlü olması gerekir. Mülakatta en çok dikkat edilen şey kendinize güveniniz, rahatlığınız, içtenliğiniz, saygınız ve kendinizi insanlara sunuş biçiminizdir. Bunun için mülakata gitmeden önce, gelebilecek sorulara hazırlanmalı, kendinizi en doğru ifade edebileceğiniz cümleleri önceden düşünmelisiniz.

* Kontak isimlerinizin bir listesini yapın: Profesörler, akraba ve arkadaşlar, stajyer olarak beraber çalıştığınız yöneticileriniz…Bunlara kariyer fuarlarına giderek, başka profesyonel aktivitelere katılarak yeni yeni isimler ekleyin. Hiç ummadığınız kişiler size ummadığınız kapılar açabilir.

* Bilgi çağında olduğumuzu unutmayın. Alanınızla ilgili ve gerektirdiği seviyede bilgisayar programı öğrenmek zorundasınız. Belli programları kullanmak, artık en alt seviyeden en üst seviyeye kadar tüm pozisyonlarda istenilen bir özellik. Eğer çalışmak istediğiniz alanda kullanmanız gerekecek programlarda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız, mezun olmadan önce kurslara giderek veya e-eğitimlerle bu eksiğinizi tamamlayın. Özellikle Microsoft Office programlarının her iş seviyesinde bilinmesi gerektiğini unutmayın.

* Başarı notlarınızı CV’ye ekleyin. Notlarınızı gösterin. Potansiyel işveren için notlar önemlidir. Özellikle iyi bir ortalama ile mezun olmuş olmanız her zaman için büyük bir avantajdır.

* Özgeçmişinizi en iyi şekilde hazırlayın. Yazım hatası yapmayın, açık ve sade bir dille yazın. Kurallarına uygun, fazla uzun olmayan ama tüm gerekli bilgileri kapsayan bir özgeçmiş hazırlayın.

* Başvuracağınız firma ile ilgili yapabildiğiniz kadar fazla araştırma yapın. Eğer var ise; web sitesini gezin. Sektörle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplayın.

* Ne kadar heyecanlı olursanız olun, mülakat sırasında gülümsemeniz işe hevesinizi ve motivasyonunuzu gösterir. Gülümsememek işveren üzerinde olumsuz bir etki bırakır, isteksiz olduğunuzu düşünebilir.

* Deneyimli olsanız da, olmasanız da en önemli nokta o işi istediğiniz ve kariyer hedeflerinizi kafanızda belirlemiş olmanızdır.
Eğer o işi gerçekten istediğinizi kanıtlar ve firmanın size yatırım yapması için onları ikna edebilirseniz şansınız çok daha yüksek olacaktır.