Ağır Vasıta Şoförü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Ağır Vasıta Şoförü Ne Demek? 2. Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Ağır Vasıta Şoförü Olmak İçin Gerekenler 4. Ağır Vasıta Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?Ağır Vasıta Şoförü Ne Demek?
Ağır vasıta şoförü; daha çok yük taşımacılığında tercih edilen tır ve benzeri araçları kullanan personellerdir. Büyük nakliye ve lojistik firmaları için hizmet verebilecekleri gibi farklı alanlardaki firmalar için de görev yapabilirler.
Ağır vasıta şoförleri, CE sınıfı yani tır olarak adlandırılan ve yük taşımacılığında sıklıkla kullanılan araçları şehir içi, şehirler arası veya ülkeler arası birbirinden farklı mesafelerde kullanan kişilerdir. Tır şoförlüğü için binek otomobillerden farklı bir yapıya ve kullanım şekline sahip olan ağır vasıtalara dair özel bilgi ve tecrübe birikimi gerekir.
Ağır Vasıta Şoförü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ağır vasıta şoförlerinin görevleri, daha çok pratiğe dayalı ayrıntılardan oluşur. Büyük bir aracın sorumluluğunu üstlendikleri için görevleri de birbirinden farklı şu detayları içerir:
- Şirket tarafından belirtilen güzergahlar arasında yük taşımacılığını gerçekleştirmek,
- Yük taşımacılığı için seçilen aracın güzergah boyunca kullanılmasından sorumlu olmak,
- İstisnai durumlar haricinde belirtilen sürelerde taşımacılık rotasını tamamlamak,
- İlgili araçtan yol boyunca sorumlu olmak ve herhangi bir arıza, yolda kalma durumunda ilgili birimlere ulaşmak.
Ağır Vasıta Şoförü Olmak İçin Gerekenler
Ağır vasıta şoförü olabilmek için çeşitli belgelere ve yetkinliklere sahip olmanın yanı sıra sürüş deneyimi de talep edilen detaylar arasında yer alır. CE sınıfı olarak tanımlanan ağır vasıta ehliyetine sahip olanlar, aktif olarak tır ve benzer ağır vasıtaları kullananlar, tercih sebebi olarak gideceği güzergah hakkında bilgi ve deneyim sahibi olanlar, sorunsuz bir şekilde ağır vasıta şoförü olabilirler.
Ağır Vasıta Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Ağır vasıta şoförlüğü için CE sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir. CE sınıfı ehliyete sahip olabilmek adına işlenmesi ve sınavlarından geçilmesi gereken konulardan bazıları; ilk yardım, trafik ve çevre, motor ve araç tekniği, trafik adabı şeklinde sıralanabilir.