Sevkiyat Şoförü Nedir?

Sevkiyat Şoförü Nedir?

Sevkiyat Şoförü Ne Demek?

Sevkiyat şoförü görev tanımı şöyle açıklanabilir; çeşitli ürünlerin çıkış noktasından varış noktasına ulaştırılmasıdır. Zamanında ve tam bir şekilde teslimat yapmak önemlidir. Sevkiyat şoförü öncelikle ürünleri çıkış noktasından teslim alır. Gerekli evrakları kontrol eder. Sorunsuz ve güvenli bir sürüş sağlanabilmesi için aracın bakımına da dikkat etmelidir. Sevkiyat şoförü, teslimat sırasında ürünlerin zarar görmemesi için gerekli önlemleri alır. Gönderiyi zamanında teslim etmek için dakik davranır. Sevkiyat şoförü, ürünleri zararsız bir şekilde varış noktasına teslim eder.

Sevkiyat Şoförü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sevkiyat şoförü görevleri çok çeşitlidir. Teslimattan önce ürünleri kontrol eder. Yola çıkmadan önce araç muayenesi yapar. Düzenli olarak araç bakımının yapılmasını da sağlar. Teslimat ürünlerini araca düzgün bir şekilde yükler. Hasar veya kaybolma durumlarını engellemek için gerekli önlemleri alır. Teslimatla ilgili müşterinin özel bir şartı olup olmadığını kontrol eder. Sevkiyat şoförü, hem ürünün müşteriye hızla ulaşması için hem de kendisi için en kısa ve en uygun rotayı belirler. Belirlenen rotaya uyar. Sevkiyat şoförü, tahmini teslimat süresini belirler ve müşteriye iletir. Trafik veya araç arızası gibi durumlarda gecikme yaşanabileceği için bu durumları müşteriye bildirir. Varış noktasında ürünleri güvenli bir şekilde araçtan indirir. Müşteriden teslimat onayı alır. Sevkiyat şoförü sorumlulukları arasında; raporları ve belgeleri uygun şekilde muhafaza etmek de yer alır. Teslimat aracını temiz tutar. Sevkiyat şoförü, sürüş için gerekli belgeleri gerektiği zaman yenilemekle de yükümlüdür.

Sevkiyat Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Sevkiyat şoförü nasıl olunur sorusunun cevabı, bu konuda merak edilen noktalardan biridir. Bu alanda çalışmak için genellikle en az ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Ancak bazı şirketler tarafından ortaokul veya lise mezunu olma şartı konulabilir. Bunun yanında hangi araç kullanılacaksa o araç için gerekli olan ehliyet sınıfı belgesi en önemli şartlardandır.

  • Genellikle C, CE veya B sınıfı ehliyet gerekir. C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici araçları için verilen bir ehliyet sınıfıdır. CE ise tır kullanmak içindir. B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet kullanımı için alınır.
  • Sevkiyat şoförü olabilmek için kişinin SRC ve psikoteknik belgeleri bulunmalıdır. SRC, yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken bir mesleki yeterlilik belgesidir. Dört günlük eğitimin ardından girilen sınavda başarılı olunmalıdır. Yazılı sınavdan 100 üzerinden en az 70 almak gerekir. Bu da 40 soruluk sınavda en az 28 doğru cevaba denk gelir. Belgeler; SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere farklı amaçlara göre sınıflandırılır. SRC1, uluslararası yolcu taşımacılığı içindir. SRC2, yurt içi yolcu taşımacılığı için verilen belgedir. SRC3 ise uluslararası kargo taşımacılığı belgesidir. SRC4 belgesi, yurt içi kargo taşımacılığı yapacak sürücüler için zorunludur. SRC5 ise her türlü tehlikeli maddeleri taşıyacak kişiler için elzemdir. 1, 2 ve 3 belgesini alanlar 4'ü de almış sayılırlar. 25.02.2003 tarihinden önce B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar bu belgeyi almak zorunda değildirler.
  • Psikoteknik belgesi ise her sevkiyat şoförünün alması gereken bir diğer belgedir. Yaklaşık bir, bir buçuk saat süren bir testte başarılı olduktan sonra verilir. Psikolog onayından sonra bir psikiyatristin kişiyi muayene etmesi de gereklidir. Daha sonra alınan bu belgeler, il veya ilçe sağlık müdürlüklerinde onaylatılır.
  • Dijital ehliyet de birçok ülkede sevkiyat şoförü olarak çalışmak isteyen kişilerden istenen bir diğer belgedir. Karayoluyla taşımacılık yapan ticari araçlarda takograf adlı bir cihaz yer alır. Bu cihaza yerleştirilmek için dijital ehliyete ihtiyaç duyulur. Sevkiyat şoförlerinin 12 aylık sürüşleri bu ehliyet ile kayıt altına alınır. Böylece hız ihlali, sürücü hatası gibi risklerin önüne geçilir. Hem şoför hem de diğer araç sürücüleri için böylece güvenlik sağlanır.

Sevkiyat Şoförü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Sevkiyat şoförü olmak için öncelikle ehliyet, SRC belgesi, dijital ehliyet ve psikoteknik belgesine sahip olmak gerekir. Bu alanda çalışmak için belli özelliklere sahip olunmalıdır. Bu alanda kariyere başlamadan önce sevkiyat şoförü ne iş yapar sorusuna cevap aranabilir. Bazı şirketler tarafından deneyim şartı istenebilir. Özellikle uluslararası sevkiyat yapan bir şirkette çalışılırsa uzun süre boyunca yolda olmak gerekir. Bu çalışma temposuna uyum sağlayabilmek oldukça önemlidir. Bir sevkiyat şoföründe bulunması gereken özellikler şunlardır;

  • Güvenilir ve dakik olmalıdır.
  • Ayrıntılara dikkat etmelidir.
  • İş ahlakına bağlı olmalıdır.
  • Hem yönetimle hem de müşteriyle etkileşimde olduğu için iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Problemleri hemen çözebilmelidir.
  • İyi planlama ve organizasyon becerileri olmalıdır.
  • Hızlı tempoda çalışabilmelidir.
  • Vardiyalı çalışmaya istekli ve uygun olmalıdır.
  • Araç sürüşünü engelleyecek herhangi bir engel bulunmamalıdır.

Sevkiyat Şoförü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Sevkiyat şoförü işe alım şartlarının başında gerekli belgelere sahip olmak gelir. Kişi, temiz bir sürüş geçmişine sahip olmalıdır. Deneyim, özellikle uzun yol işlerinde önemli olabilir. Sevkiyat şoförü nerelerde çalışır sorusunun yanıtı, oldukça farklı alanları kapsar. Uluslararası ve yurt içi taşımacılık, kargo ve lojistik firmalarında çalışabilirler. Zincir market gibi şehirlerarası taşımacılığın ön plana çıktığı firmalarda da görev alabilirler. Bunun yanı sıra farklı ülkelere de taşımacılık yapılabilirler. Bu durum tamamen başvurularak şirketin taşımacılık ağı ve ihtiyacı ile alakalıdır. Kişiler, sevkiyat şoförü olmak için gerekli belgeleri edindikten sonra Kariyer.net üzerinde yer alan sevkiyat şoförü iş ilanları seçeneklerine başvurabilirler. Genellikle işe alım süreci sözlü mülakat ile gerçekleşir. Sözlü mülakat sırasında deneyimler, eğitimler ve belgelerden bahsetmek gerekir. Alan için gerekli olan beceriler de mülakat sırasında ön plana çıkarılmalıdır. Sevkiyat şoförü maaşı, deneyim süresine ve diğer becerilere göre değişiklik gösterir.