Nedir?
İçindekiler
Baş denetçi; denetim görevi esnasında diğer denetçileri yöneten, yönlendiren ve denetim sürecine yön veren kişiye verilen isimdir. Baş denetçi kimdir sorusunun yanıtı temel olarak bu şekilde verilebilir. Daha detaylı olarak bahsetmek gerekirse baş denetçi kime denir sorusunun yanıtlanması gerekir. Baş denetçi; lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik bölümlerinden mezun, baş denetçi eğitimini almış ve bu pozisyonda belli bir süre tecrübe kazanmış kişiye verilen isimdir. Denetçiler danışmanlık hizmetleri verebildikleri gibi kurumlara bağlı olarak da çalışabilir.
Baş denetçi; diğer denetçileri yönlendirmek, denetim sürecini takip etmek ve sonlandırmak gibi birçok göreve ve sorumluluğa sahiptir. Baş denetçi ne iş yapar sorusuna kapsamlı bir yanıt vermek gerekir. Bu pozisyonda çalışan kişilerin genel görevleri aşağıdaki gibidir:
Baş denetçi nedir sorusuna, yukarıda belirtilen görevleri yerine getiren kişidir yanıtı verilir. Bu görevlere ek olarak her zaman kendisini geliştiren ve öğrenmeye açık, gelişen ve değişen standartlara ayak uydurabilen kişiler bu pozisyonda çalışır. Baş denetçi olmak isteyenler, bağlı oldukları standartları iyi anlamalı, denetimlerini bu standartlar doğrultusunda sektör gerekliliklerini gözeterek gerçekleştirmelidir.
Baş denetçi olmak için hangi okulu okumak gerek sorusunun tek yanıtı yoktur. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin lisans mezunu olması beklenir. Lisans mezunu olan kişilerin aynı zamanda tecrübe sahibi olması talep edilir. Baş denetçi olmak isteyenlerin mühendislik bölümlerinden mezun olması gerekir. İşletme Fakültesi veya İktisat Fakültesi mezunları da işverenler tarafından tercih edilebilir. Lisans eğitimi sonrasında ise gerekli olan, ilgili standarda ait iç tetkikçi eğitimi almaktır. Bu eğitim, meslekte ilerlemeye yönelik kariyer açısından faydalıdır. Daha sonrasında ise ilgili olan standartta baş denetçi eğitimi almak gerekir. Bu eğitimler sonrasında denetim stajları gerçekleştirilir. Yeterli sayıda staj gören kişiler denetçi olarak görev yapabilir. Tecrübesini artıran kişiler ise baş denetçi olarak çalışmaya başlayabilir. Baş denetçi eğitim süreci kısaca bu şekilde belirtilebilir. Denetim yapmayı planladığı sektörde tecrübesi olan kişiler, bu işi daha başarılı gerçekleştirebilir.
Baş denetçi olmak için öncelikle lisans mezunu olmak gereklidir. Denetçisi olmak istenen sektörde belli bir süre tecrübe sahibi olmak önemlidir. Mesleği doğru icra edebilmek adına denetçilerle çalışan firmalar bunu tercih edebilir. Baş denetçiler eğitimini aldıkları standartta denetimlere katılabilir, danışmanlık hizmeti verebilir ya da bir kuruma girerek kalite yöneticisi olarak çalışabilir. Baş denetçi maaş özellikleri de çalıştıkları alana ve tecrübesine göre değişiklik gösterir. Baş denetçi olmak için gerekli şartlar sağlandığı taktirde bu mesleği icra etmek için bir engel yoktur.
Baş denetçi nasıl olunur sorusuna ek olarak merak edilen bir diğer konu ise işe alım şartlarıdır. Baş denetçi işe alım şartları yapılacak olan göreve göre değişebilir. Baş denetçilerden genel olarak istenen kişisel özellikler ise şu şekildedir:
Yukarıdaki şartlar genel olarak bir baş denetçiden beklenen özelliklerdir. Firmalar, kendi ihtiyaçları ve çalıştıracakları pozisyon doğrultusunda ek bazı özellikler de talep edebilir. Bu özellikler baş denetçi iş ilanı sayfalarında belirtilir. Baş denetçi olarak gıda, hazır giyim, kimya, turizm sektöründe görev yapılabileceği gibi bağımsız denetim şirketlerinde de çalışmak mümkündür. Bu görevi yapmak isteyenler, baş denetçi iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendileri için en uygun pozisyona başvuru yapmak için Kariyer.net'i ziyaret edebilirler. Ayrıca yaşadıkları şehirlerdeki ilanları da inceleyebilirler. İstanbul baş denetçi iş ilanları gibi belirli şehirlerdeki ilanları değerlendirmek için Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz.
Baş Denetçi Mülakatları