Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı Nedir?

Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı Ne Demek?

IT uzmanı nedir sorusu, firmalarda son teknoloji ürünler ile sistem yazılımları konusunda köprü kurarak çalışanlara hizmet veren personel olarak yanıtlanabilir. Bilgi teknolojileri uzmanı, büyük veri merkezleri ile firmaların bilişim sistemlerini ayakta tutan kişidir. Bilgi teknoloji uzmanı bilgisayar ağlarını, fiziksel donanımları, yazılımları, sistemleri, sesli ve görüntülü iletişim araçlarını yönetip aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. İstatistiksel ve matematiksel düşünme kabiliyetine sahip olan it uzmanı, şirketlerdeki bilişim sorunlarını profesyonel şekilde analiz eder. Bununla birlikte yeni sistem tasarımlarının kurulumunda ve idaresinde görev alır.

Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Teknolojik araçların sürekli gelişmesi sebebiyle IT uzmanı görev ve sorumlulukları da genişler. Problem çözme odaklı çalışan bilgi teknolojileri uzmanı veri depolama, veri sorgulama, kategorize etme ve özetleme konularında sonuç üretir. Büyüyen veri merkezinin ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran bilgi teknolojileri uzmanı, raporlama ve listeleme ile bir iş programı oluşturarak sistemlerin teknolojinin gerisinde kalmasını önler. Bununla beraber fiziksel donanım ilavesi ya da değişimi yaparak gerekli yazılımların güncellenmesi işinden de sorumludur. Alanına göre uzmanlık gösteren IT uzmanı, network sistem tasarımı, konfigürasyonu, bakım işlemlerini yaparken sunucu sistemlerinin kurulup işletilmesini de yapar. Fiziksel donanımlardan sorumlu olan bilgi teknolojileri uzmanı, arıza ve bakım işlerini yaparken yazılımda uzmanlık gerektiren madde güncellemeleri yazarak test aşamasından da sorumlu tutulur. IT uzmanları şirketlerde sesli ve görüntülü iletişim cihazlarından da sorumludur. Bu doğrultuda online toplantıları ve telefon görüşmelerinin yüksek kalite ve maksimum verimde gerçekleşmesi için gerekli çalışmalar yapar. IT uzmanı görev ve sorumlulukları arasında önem arz eden en önemli konulardan biri de caydırıcı önlemler ile saldırıların önüne geçmektir. Bu amaçla da güvenlik sunucusu veya firewall gibi sistemler ile ilgili üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirir. Bilgi teknolojileri uzmanı görev ve sorumlulukları arasında; şirketlerin teknoloji ve bilişim alanındaki sorunlarını tespit edip teknolojik yeterlilikler sayesinde sorunlara çözüm bulma, işletmedeki tüm sistemlerin kurulumu, bakımı ve idamesini sağlama, bilgi güvenliğine dair teknik dokümantasyon ve prosedürlerin oluşturularak güncellenmesini sağlama, sistemlerin altyapısında oluşabilecek sorunlara hemen müdahale etme gibi işler yer alır.

Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

IT uzmanı nasıl olunur, sorusuna üniversitelerin bilişim konularında eğitim veren bölümlerinden mezun olmak gerekir şeklinde yanıt verilebilir. Bu doğrultuda IT uzmanı olmak için ne okunur sorusu; bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, haberleşme mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği olarak yanıtlanabilir. Üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren ön lisans bölümleri arasında bilgisayar programcılığı bölümleri bulunur. 2 yıllık bu eğitim sonrasında kişiler dikey geçiş sınavı ile bilgisayar öğrenimlerini 4 yıla tamamlayarak mühendislik diploması elde edebilirler. Bunların yanı sıra bilgi teknolojileri uzmanı olmak isteyen kişiler, bazı özel kurum ve kuruluşlarda bilgisayar yazılımları, programlama dilleri gibi konularda eğitim alarak kendilerini geliştirebilir.

Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Bilgi teknolojileri uzmanı olmak için firmaların göz önünde bulundurduğu bazı kriterlerin sağlanması gerekir. Bu kriterlerden bazıları şunlardır:

  • Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olmak,
  • Bilgi teknolojileri konusunda daha önce bir iş tecrübesine sahip olmak,
  • Sunucu altyapı mimarisi, sanallaştırma, ağ oluşturma, işletim sistemi ve depolama konularına hakim olmak,
  • Server, network, yedekleme sistemlerini izleyip gerekli durumlarda müdahale etmek,
  • SQL bilgisine sahip olmak,
  • Bilgisayar, yazıcı, notebook, tarayıcı, mobil cihazlar konusunda teknik destek sağlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olmak,
  • Firmadaki tüm sistem ve donanımların bakımı, sistemlerin kesintisiz işlemesi konusunda teknik destek sağlamak,
  • Teknolojik gelişmeleri takip edip firmaya entegre edebilmek,
  • Etkin ve hızlı problem çözebilme becerilerine sahip, sorumluluk duygusu gelişmiş olmak,
  • İletişim ve koordinasyon becerisi yüksek, takım çalışmasına yatkın olmak,
  • Analitik düşünme kabiliyetine ve problem çözme yetkinliğine sahip olmak.

Bilgi Teknolojileri / IT Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

IT uzmanı, bilgi ve tecrübesi ile şirketlerin bilişim projelerinin tasarlanmasında ve idaresinde gerekli sistemlerin kurulup yönetilmesinde ve bilgi güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir role sahiptir. Bu doğrultuda firmaların IT uzmanı mülakatları göz önünde bulundurduğu bazı önemli kriterler yer alır. Bunların başında IT uzmanı adayından daha önce bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olması beklenir. Bununla birlikte IT uzmanında aranan diğer koşullar arasında analitik düşünme kabiliyeti, sorumluluk bilincine sahip, stres ve problemler ile başa çıkabilme yeterliliklerine sahip olması yer alır. İT uzmanı gelişen teknolojiyi, sistem ve yazılımları takip edip kendini geliştirmeye her zaman açık olmalıdır. Bilgi teknolojileri uzmanı, IT birimindeki süregelen işleri yapmanın yanı sıra, diğer departmanlar ile de uyum halinde çalışır. Dolayısıyla güçlü bir iletişime sahip olmak, tüm departmanlarla koordineli çalışabilecek uyumlu adaylar, bu pozisyon için aranan nitelikler arasındadır. Bilgi teknolojileri uzmanı maaşları bu alanda kariyerine devam etmek isteyen adayların merak ettiği konulardan biridir. Bilgi işlem destek uzmanı maaşı kamu sektöründe belirlenen net ücret olup, özel sektörde farklı kriterlere göre şekillenmektedir. IT uzmanı maaşları, bu pozisyonda çalışan kişilerin bilgi ve tecrübesi ile de doğru orantılıdır. Bununla birlikte bilgi işlem uzmanı maaş miktarı, firmaların büyüklüğüne göre de farklılık göstermektedir. Bilgi teknolojileri uzmanı iş ilanları, adayların kendi yaşadıkları şehirler de dahil olmak üzere tüm Türkiye’de pek çok farklı sektör tarafından kariyer.net üzerinden yayınlanır. IT uzmanı olmak isteyen kişiler, Kariyer.net'te yayınlanan ilanları inceleyerek kendileri için uygun gördüğü iş tanımı sonrasında iş başvurularını yapabilirler.