Bilgi Teknolojileri Mühendisi Nedir?

Bilgi Teknolojileri Mühendisi Ne Demek?

İnternet ve ağ sistemleri aracılığıyla toplanan verilerin son kullanıcının hizmetine sunulmasında rol alan, yazılım, donanım ve ekipmanların tamamını kapsayan bir meslek dalı olan bilgi teknolojileri mühendisliği; bilgisayar tabanlı sistemlerin, yazılım uygulamalarının ve bilgisayar donanımlarının tamamından sorumludur. Bilgi teknolojileri mühendisi, aynı zamanda işlenen bilginin dönüştürülmesini, korunmasını ve güvenli bir şekilde iletilmesini de sağlar.

Bilgi Teknolojileri Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bilgi teknolojileri mühendisinin görevleri arasında çalıştığı organizasyon ya da kurumu ilgilendiren teknolojik gelişmeleri araştırmak ve takip etmek vardır. Yeni teknolojilerin adaptasyon sürecinin sorunsuz ve kolay gerçekleşmesinden sorumlu olmasının yanında bilgisayarların donanımsal ve yazılım tabanlı sorunlarının çözümüyle de ilgilenir. Hızla ilerleyen teknoloji dünyasına aynı hızla adapte olabilmesi gerekir. Yeni çıkan teknolojiyi parçası olduğu kuruma iyi tanıtmak ve kullanılabilir hale getirmek de bir diğer görevidir.

Bilgi teknolojileri mühendisinin görev kapsamı oldukça geniştir, ancak şu şekilde özetlenebilir;

  • Bilgi teknolojileri üzerine süreç geliştirme ve iş akışı diyagramları hazırlamak,
  • Bilgi teknolojileri denetimi ve risk yönetimi yapmak,
  • Gerekli yasal mevzuatları takip etmek, bilgi teknolojileri bünyesinde belirlenmiş prosedür ve politikalara hâkim olmak,
  • Yazılım ve donanımların kurulumu, bakımı, güncellenmesi ve takibi gibi süreçleri yürütmek ve etkinliğinden emin olmak.

Bilgi Teknolojileri Mühendisi Olmak İçin Gerekenler

Üniversite sınavından ilgili bölümün taban puanını alarak başarıyla geçmiş olan herkes bilgi teknolojileri mühendisliği eğitimi alabilir. Bu bölümde okumak isteyen adayların; teknolojiye, yazılıma ve dijital dünyaya ilgi duymaları oldukça önemlidir.

Bilgi Teknolojileri Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Üniversitelerin; Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliği bölümlerinde okuyarak, Bilgi Teknolojileri Mühendisi olunabilir. Akademik kariyer düşünen adaylar yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilir.