Nedir?
İçindekiler
Boyahane mühendisi, üretim alanlarında yer alan boyahanelerde çalışan kişidir. Bu pozisyonda çalışan kişiler tesisin üretim planının oluşturulmasından, sorumlu olduğu alandaki ekipman ve personelin yönetimine kadar geniş bir yetki alanına sahiptir. Boyahane mühendisleri otomotiv sanayi başta olmak üzere, tekstil ve mobilya gibi birçok sektörde iş bulma imkanına sahiptir. Sorumlu olduğu tesisin verimli olarak çalışması için de çalışmalar yürütür.
Boyahane mühendisi görev tanımı gereği sorumlu olduğu alanda seri üretimin devamına katkıda bulunmak adına çalışmalar yürütür. Bu kişiler boyahanede hazırlanan boyalardan, yapılan işlerin verimliliğinden, personel güvenliğinden ve yapılan işin kalitesinden sorumludur. Bu sebeple yoğun bir tempo ile çalışmalarını yürüten bu kişiler çalıştıkları sektöre bağlı olarak farklı görev ve sorumluluklara sahip olabilirler. Genel olarak bir boyahane mühendisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
Kaizen, zaman yönetimini sağlayarak hem verimi hem de müşteri memnuniyetini artırmayı amaçlayan bir sistem yönetim metodudur. Jishuken ise kaizen metodunu kullanan yöneticilerin sahada aktif olarak çalışmalara katılmasıyla uygulanan bir yönetim biçimini ifade eder. Boyahane mühendisi, kalite departmanı ile etkileşimde bulunarak Kaizen metodunu kullanabilir ve çalışmaların yürütülmesini sağlar. Boyahanede bulunan ürünlerin doğru kalitedeki boya ile istenilen şekilde boyanması ve zamanında teslim edilmesi için personeli yönlendirir. Boyahanede yapılan işlerin belli bir sıra ve belli bir kalitede yapılması önem arz eder. Boyahanede yapılan bütün bu işlerin toplamı boyahane mühendisi ne iş yapar sorusuna cevap niteliği taşımaktadır.
Boyahane mühendisi nasıl olunur sorusunun cevabı mühendislik fakültelerinden mezun olmaktır. Boyahane mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren mühendislik fakültelerinden mezun olunmalıdır. Çalışma alanı ve sektöre göre bölümler farklılık gösterebilir. Otomotiv ile ilgili sektörlerde makine mühendisleri istihdam edilirken, tekstil sektöründe tekstil mühendisleri istihdam edilebilir. Bunun yanında Kimya Mühendisliği, Malzeme ve Metalurji Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan adaylar genel olarak bütün sektörlerde boyahane mühendisi olarak çalışabilmektedir. Boyahane mühendisi eğitim sürecinde yüksek lisans da öne çıkar. Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan bir kişi Kimya Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaparak kendisini bu sektörde daha fazla geliştirme şansı da bulabilmektedir. Üniversite eğitimlerine ek olarak iş yönetim standartları konusunda özel kuruluşlarda verilen kurslara katılmak da boyahane mühendisleri açısından önem arz eder.
Boyahane mühendisi nedir sorusunun detaylı yanıtı için bu mesleği icra eden kişilerin sağlaması gereken şartları da incelemek gerekir. Boyahane mühendisleri aldıkları eğitimler ve iş tecrübeleri ile aşağıdaki yetkinliklere sahip olduğunu göstermelidir.
Boyahane mühendisi işe alımı esnasında firmalar birçok önemli şartın yerine getirilmesini isteyebilir. Bir malzemenin boyanması hem zaman hem de dikkat isteyen bir iştir. Öncelikle malzemeler ve ekipmanlar kusursuz bir şekilde hazırlanmalı daha sonrasında boya işlemi yapılmalıdır. Bu sebeple de kalite yönetimi bu sektörde çok önemlidir. İşler aşama aşama dikkatle yerine getirilir. Firmalar bu pozisyonda çalışacak olan kişilerden bazı yetkinliklere sahip olmalarını bekler. İşe alım şartları sektörden sektöre göre değişiklik gösterse de şu şekilde sıralanabilir;
Boyahane mühendisi maaşları kişilerin tecrübesine, kurumun büyüklüğüne ve faaliyet gösterdiği sektöre değişebilir. Boyahane mühendisi olarak çalışmayı düşünen kişiler Kariyer.net 'te yer alan fırsatları değerlendirebilirler. Adaylar boyahane mühendisi iş ilanlarıında il ve ilçe bazında bölgesel aramalar da gerçekleştirebilir. Siz de çalışma hayatınıza bu pozisyonda devam etmek istiyorsanız Kariyer.net üzerinden yayınlanan iş ilanlarına başvuruda bulunabilirsiniz.
Boyahane Mühendisi Mülakatları