Büro Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Büro Elemanı Ne Demek 2. Büro Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Büro Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Büro Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Büro Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Büro Elemanı Ne Demek
Büro elemanı nedir sorusuna yanıt aramak için öncelikle iş tanımını yapmak gerekir. Büro elemanı, ofis ve büro gibi çalışma alanlarında tüm yazışmaların, belgelerin düzenlenmesini ve işlerin yürütülmesini sağlayan kişidir. Büro memuru olarak da adlandırılan bu meslek dalında kişi, birçok görevi üstlenmektedir. Büro elemanı, temel olarak görev yaptığı büronun iş tanımına göre ödeme yapmak, başvuru almak, istenilen bilgileri bilgisayara aktarmak, günlük yazışmaları hazırlamak, raporlama ve arşiv işlemlerini yapmakla ilgilenir. Bunların yanı sıra kurumların dışa açılan yüzü olarak da görevler üstlenebilir. Büro elemanı olarak görev yapan bireylere birçok sektörde ihtiyaç duyulur. Kamu ve özel sektörde büro elemanı olarak pek çok alanda iş imkânı bulunabilir. Belirli bölümlerden mezun olma şartı aransa da bazı firmalar lise mezunu adayları verilen niteliklere uyum sağlaması hâlinde büro elemanı olarak değerlendirir.
Büro Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Büro elemanı kimdir veya büro elemanı kime denir sorularına ek olarak bu meslek grubunun ne iş yaptığı bir diğer önemli husustur. Büro elemanı birçok farklı kurumda istihdam edilir. Özelde veya kamu kuruluşlarında büro elemanı sorumlulukları değişkenlik gösterebilir. Bir özel şirkette çalışan büro elemanı, şirkete dair günlük işlemleri düzenleme, evrak hazırlama, bilgisayar başında çalışma gibi görevlerle ilgilenir. Kamu kuruluşlarında çalışan büro elemanı ise kayıt alma ve raporlama, başvuru kabul etme, vatandaşların işlerini tamamlama ve gelen çağrılara cevap verme gibi görevleri üstlenir. Genellikle valiliklerin bünyesinde istihdam edilen bu meslek grubu, arşiv ve evrak işlerinden sorumludur. Örneğin nüfus müdürlüklerinde büro elemanı olarak görev alanlar, kimlik yenileme ve kayıt işlemleri gibi farklı görevleri yerine getirir. Büro elemanı, kendilerine verilen görevi zamanında ve eksiksiz olarak teslim etmelidir. Günlük işlerin aksamadan yürütülmesinde rol oynayan büro elemanı, işini disiplinli ve titiz bir şekilde yapmayı ihmal etmemelidir.
Büro Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Büro elemanı nasıl olunur sorusu, bu alanda çalışmak isteyen herkesin merak ettiği bir diğer konudur. Kimi kurumlarda adayın büro elemanlığı için ilgili bölümlerden mezun olması istenirken kimilerinde bunun zorunlu tutulmadığı görülür. Büro elemanı olmak için sahip olunması gereken en önemli özellik, kişilerin ilgili bilgisayar programlarını iyi derecede kullanabilmesidir. Büro elemanı olmak için hangi okulları okumak gerekli sorusu, özellikle meslek yüksekokullarındaki ilgili bölümler belirtilerek cevaplanmalıdır. İlgili kişilerin, üniversitelerin Büro Yönetimi ve Sekreterlik veya Halkla İlişkiler gibi bölümlerden mezun olması gerekir. Bazı firmalar belirli şartlar yerine getirilirse lise mezunlarına da bu alanda çalışma imkânı tanıyabilir. Yazışmaları ve muhasebe işlemlerini yürüten büro elemanının eğitimli olması büyük önem taşır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler, Türkiye'de birçok farklı üniversitenin ilgili bölümlerinde eğitimlerini tamamlayabilir. Meslek yüksekokullarının ilgili programları bu konuda çalışmak isteyenler için gerekli eğitimi onlara sunar.
Büro Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Büro elemanı olmak için gerekli şartlar incelendiğinde kamuda ve özel sektörde farklılıkların olabileceği gözlenir. Kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen kişilerin ilgili bölümlerden mezun olmaları önem taşır. Özel sektörde ise firmanın çalışma alanına bağlı olarak lisans mezunlarının büro elemanı olarak çalışmasının yanı sıra lise mezunu olan kişiler de bu görevi yerine getirebilir. Büro içinde görev yapmayı gerektiren bu pozisyonda, bilgisayar programlarına hâkimiyet önemlidir. Elbette bazı özel firmalar büro elemanının farklı niteliklere sahip olmasını da bekleyebilir. Büro elemanı olmak isteyen kişilerin sorumluluk sahibi olmaları ve düzeni sağlamaları gerekir. Bu kişilerin liseden veya herhangi bir lisans programından mezun olması bir diğer şarttır. MS Office programlarını kullanabilme, hedef odaklı hareket etme ve iyi iletişim kurma temel özellikler arasındadır. Bunların yanı sıra bu kişilerin öğrenmeye istekli olması, müşterilerle sağlıklı bir ilişki kurması gerekir. Esnek çalışma şartlarına uyum sağlayan ve iş takibi yapabilen bireyler bu alanı tercih edebilir. Kurumlar için diğer bir önemli şart; güler yüzlü olmadır. Bu şartları sağlayan kişiler büro elemanı olarak çalışabilir. Büro elemanı olmak için gerekli evraklar kurum tarafından belirlenir.
Büro Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Büro elemanı, özel sektörde ve kamuda çalışabilen meslek gruplarından birisidir. Kamu alanında çalışmak isteyen kişilerin KPSS'den ilgili puan türünde yeterli puan alması önem taşır. İlgili puan türü de mezuniyet durumuna ve kurumun çalışma alanına göre farklılık gösterir. Bu kişiler gerekli koşulları sağladığında büro elemanı olarak çalışabilirler. Kamuda büro elemanı olarak çalışan kişilerin zaman içerisinde terfi etme şansı da vardır. Bu durumda kamuda işe başlayan ve sözleşmeli olarak çalışan büro elemanı ilerleyen zamanda, kurum politikaları gereği şeflik gibi farklı derecelere yükselebilir. Büro elemanı maaş bilgileri görev yapılan kurumun statüsü, görev tanımı gibi farklı değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişinin eğitimi ve tecrübesi de özellikle özel sektörde bu pozisyonda görev alacakların maaşlarında etkili olabilir. Kazanılan tecrübe ve kadro yükselmesi süreciyle birlikte maaş miktarında artış görülebilir. Büro elemanı iş ilanı sayfalarında farklı şartlara sahip birçok iş ilanı yer alır. Kariyer.net üzerinden büro elemanı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir ve sizin için en uygun pozisyona iş başvurusunda bulunabilirsiniz.