Ön Büro Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Ön Büro Elemanı Ne Demek? 2. Ön Büro Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Ön Büro Elemanı Olma Şartları Nelerdir? 4. Ön Büro Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?Ön Büro Elemanı Ne Demek?
Otel ve benzeri konaklama hizmeti sağlayan tesislerde, dershaneler ve dil kursları gibi eğitim kurumlarında, seyahat acentelerinde, gelen müşterileri karşılayarak gerekli işlemleri yapan kişidir. Görevli, müşterilere gerekli bilgileri verir, ilgili departmanlara yönlendirir.
Ön büro elemanı, kuruma gelen danışanları veya müşterileri karşılar, kayıt işlemlerini yapar. Müşterilere sorunsuz bir hizmet verilmesi için çalışır. Ön büro elemanı, diğer birimler ile koordinasyon halinde çalışır ve gerekli iş birliğini sağlar. Ön büro elemanı, sanayi sektörü ofislerinde, turizm tesislerinde, özel eğitim ve danışmanlık ofislerinde bilgisayar ve ofis programlarını kullanarak kayıtları tutar, fatura keser, basit raporları hazırlar, organizasyon işlerini yürütür.
Ön Büro Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ön büro elemanı, çalıştığı kurumda müşterileri karşılayarak gerekli işlemleri yerine getirir. Müşteri ile bire bir iletişim halinde olan ön büro elemanının yerine getirmesi gereken görevler aşağıdaki gibidir:
- Müşterileri karşılamak, gerekli bilgileri vermek,
- Müşterilere kurumu tanıtmak,
- Müşterilerin taleplerini yerine getirmek, yönlendirmek,
- Müşterilere kaliteli bir hizmet sağlamak.
Ön Büro Elemanı Olma Şartları Nelerdir?
Ön büro elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar veren programlara başvurarak burada mesleki eğitim elde ederler. Bu programlara katılabilmek için okuma yazma biliyor olmak veya ilkokul mezunu olmak ve mesleğin gerekliliklerini yerine getirecek fiziksel özelliklere sahip olmak gerekmektedir.
Ön Büro Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Ön büro elemanı mesleki eğitim ve sertifikası veren kurumlar, sektöre yetişmiş eleman sunarak istihdam yaratır. Ön büro eğitimi sertifika programı kapsamında; ön büro organizasyonu, büro yönetiminin amacı, iletişim süreci, telefon hizmetleri, rezervasyon kayıt işlemleri, olağan dışı durumlar ve olaylar, görgü ve protokol kuralları, verimliliği arttırma teknikleri, ön büro muhasebe işlemleri, büro iç çevresinin örgütlenmesi, belge akışı, dosyalama sistemi ve hareketleri, arşivleme sistemi, bilgisayarda arşivleme ve doküman hazırlama konularına ait eğitimler verilir.