Çağrı Merkezi Yetkilisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Çağrı Merkezi Yetkilisi Ne Demek? 2. Çağrı Merkezi Yetkilisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Çağrı Merkezi Yetkilisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Çağrı Merkezi Yetkilisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Çağrı Merkezi Yetkilisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Çağrı Merkezi Yetkilisi Ne Demek?
Çağrı merkezi yetkilisi nedir sorusunun yanıtı, bağlı olduğu kurumu temsil eden, müşterilerden gelen çağrıları yanıtlayan, gelen çağrılarda aktarılan bilgiyi, problemi veya talebi gerektiğinde yetkileri dahilinde çözen ya da yöneticilerine aktaran, kendisine ulaşan bilgileri raporlayan kişilerin mesleki isimleridir, şeklinde verilebilir. Bu cevap çağrı merkezi yetkilisi kimdir sorusunun yanıtını da içerir. Çağrı merkezi yetkilisinin görev tanımı çalıştığı sektöre ve firmaya göre değişebilir. Çağrı merkezlerinin ilk amacı müşterilerden gelen çağrıları yanıtlamaktır. Ancak çağrı merkezlerinin kuruluş amacı farklılık gösterebilir. Müşterilerin herhangi bir problemle karşılaştıklarında aramaları için organize edilmiş çağrı merkezleri olabileceği gibi; bilgi aktaran, teknik servis kaydı alan veya yeni müşterilerin kaydını açmak için kurulan, birbirinden farklı çağrı merkezleri bulunur. Bazı çağrı merkezleri sadece bir konuda hizmet verirken bazıları birden çok konuda çağrıları cevaplar. Genellikle bu tür çağrı merkezleri, çağrıları önce dijital operatörlerle filtreler ve sonrasında uygun birimlere yönlendirir. Çağrı merkezleri; bankacılık, telekomünikasyon, hizmet, finans, otomotiv, perakende satış, inşaat, sağlık, turizm ve seyahat gibi sektörlerde daha sık görülür. Kamu kuruluşlarının da çağrı merkezleri bulunur. Ayrıca kamu yararına hizmet veren danışma hatları da çağrı merkezleridir.
Çağrı Merkezi Yetkilisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Çağrı merkezi yetkilisi görevleri arasında gelen çağrıları yanıtlamak en önemli noktadır. Çağrı merkezi yetkilisi ne iş yapar sorusuna verilen ilk yanıt, çağrıları yanıtlar, şeklindedir. Ancak çağrıları cevaplamak profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Çağrı merkezi görevlisi görev aldığı kurumu temsil eder. Bu sorumluluğun farkında olmalı ve müşteri ile iyi iletişim kurabilmelidir. Pozisyonun gerektirdiği görevler ve sorumluluklar arasında çağrılara yanıt verilmesi dışında; gerektiğinde uygun birimlere yönlendirme yapmak, kayıt açılması gerekiyorsa bu kayıtları oluşturmak, yöneticilerin istediği raporları hazırlamak da bulunabilir. Sorumluluklarından bazıları arayan kişinin sorularını yanıtlamak, sorunları çözmek, işlemlerini yapmak, istediği bilgileri aktarmaktır. Çağrı merkezi çalışanlarından müşteri memnuniyetini sağlamaları beklenir. Pek çok çağrı merkezi, arayan kişilerden konuşma tamamlandıktan sonra aldıkları hizmeti oylamasını ister. Çağrı merkezi yetkilileri müşteri memnuniyeti odaklı çalışırlar.
Çağrı Merkezi Yetkilisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Çağrı merkezlerinde görev almak isteyen kişiler; çağrı merkezi yetkilisi olmak için hangi okulları okumak gerekir, hangi eğitimlerden geçilmelidir, çağrı merkezi yetkilisi nasıl olunur gibi soruların yanıtını arar. Bu meslek grubuna dahil olmak için en az lise mezunu olunmalıdır. Yüksekokul veya üniversite mezunları da bu alanda görev yapabilir. Bazı firmalarda yarı zamanlı veya vardiyalı çalışma imkanı bulunur. İletişim becerileri yüksek, konuşmayı seven insanlar için uygun bir iş koludur. Çağrı merkezi kursları, MEB onaylı sertifika alınabilen kurslardır. Bu sertifikaya sahip olmak, işe alım süreçlerinde avantaj sağlar. Ayrıca iletişim becerilerini geliştiren eğitimler almak da faydalıdır. Yabancı dil bilmek, bazı firmaların adaylara sunduğu kriterler arasında yer alabilir.
Çağrı Merkezi Yetkilisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Eğitim düzeyi çağrı merkezi yetkilisi olmak için önemli ön koşullardan biridir. Bu meslek grubunda çalışanlar karşısındaki kişiyi çok iyi anlamalı, ona vereceği cevapları çok iyi düşünmeli ve kendisini çok iyi ifade edebilmelidir. Emin olmadığı hiçbir cevabı vermemelidir. Çağrı merkezlerini problem yaşayan, yaşadığı problem dolayısıyla stresli olan kişiler arayabilir. Bu kişilerle iletişimde sakinliği koruyabilmek çok önemlidir. Karşı tarafın sözünü kesmemek, sabırlı olmak gereklidir. Yurt dışı bağlantılı firmalarda çalışabilmek için yabancı dil yeterliliği şarttır. Çağrı merkezi yetkilisinin kurumsal temsil yeteneği üst düzey olmalıdır. Dil yeteneği ve düzgün diksiyon bu alanda çalışmak için en önemli şartlar arasında yer alır. Satış ve pazarlama alanında çalışan çağrı merkezi yetkililerinin ikna kabiliyetlerinin de yüksek olması beklenir.
Çağrı Merkezi Yetkilisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Farklı sektörlerden firmaların, farklı amaçlar için kurduğu çağrı merkezlerinde çalışmak isteyenlerin deneyimleri yoksa bu mesleği yapmak için uygun niteliklere sahip olup olmadıklarını değerlendirmesi gerekir. Çağrı merkezi yetkilisi olarak çalışmış, deneyim sahibi olanlar, iş ilanlarını incelemelidir. Çağrı merkezi yetkilisi iş ilanları detaylıca incelenmeli ve uygun bulunan iş ilanlarına başvuru yapılmalı, özgeçmiş gönderilmelidir. İş ilanlarına Kariyer.net üzerinden filtreleme özelliği sayesinde de ulaşılabilir. Örneğin; İstanbul'da çalışmak isteyen kişiler, İstanbul çağrı merkezi yetkilisi iş ilanları seçeneklerini listeleyebilir. Ayrıca belli bir sektör seçilerek sadece o sektöre ait iş ilanlarını listelemek de mümkündür. Firmalar gelen başvuruları değerlendirdikten sonra uygun adayları görüşmeye çağırırlar. Akabinde mülakat aşamasına geçilir. Mülakatlarda kişisel bilgileri ve özellikleri değerlendirmek adına adaylara sorular yöneltilir. Formlar veya kişilik analizi testleri doldurmak gerekebilir. Görüşmelerden sonra firma, çalışmak istediği kişiye veya kişilere iş teklifi yapar. Çağrı merkezi yetkilisi maaşları ise sektöre ve firmaya göre farklılıklar gösterir. Ayrıca adayın becerileri, deneyimi ve eğitim seviyesi maaş miktarını etkileyen unsurlar arasında yer alır. Siz de çağrı merkezi yetkilisi olarak çalışmak üzere iş arıyorsanız, Kariyer.net üzerinden ilanlarını inceleyebilir, kendinize uygun seçeneklere başvuru yapabilirsiniz.