Depo Şefi Nedir?

Depo Şefi Nedir?

Depo Şefi Ne Demek?

Depodan çıkan her malın kontrolünü sağlayan ve sevkiyat işlemlerini gerçekleştiren kişiler, depo şefi olarak bilinir. Depo şefi ne demek sorusuna, depo ile ilgili tüm işlerden sorumlu olan ve deponun tüm işleyişine hakim olan kişilerdir, yanıtı verilir. Üretim yapan ve depolama alanı bulunan firmalarda, depo ile ilgili görevli kişiler bulunur. Depo şefi olarak firmalarda çalışan kişiler, üretim ile koordinasyon içinde çalışmalarını yürütür. Üretimi biten tüm ürünlerin depoya geldikten sonra muhafaza edilmesi ve sevk edilmesi depo şeflerinin görevleri arasındadır. Bu nedenle bu kişilerin deponun tüm işleyişine hakim olmaları ve depoda bulunan tüm ürünler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Öncesinde depoda çalışmış olan kişiler tüm işleyişe hakim olduktan sonra depodan sorumlu olan kişi görevine yükselebilir.

Depo Şefi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Depodan sorumlu olan depo şefi görevleri oldukça çeşitli ve kapsamlıdır. Bu görevde çalışan kişilerden depodaki tüm işleyiş hakkında bilgi sahibi olmaları istenir. Depo şefi görev ve sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Gelen ve giden malların kontrolünü sağlayarak onay vermek,
  • Deponun tüm düzeninde ve temizliğinden sorumlu olmak,
  • Depodaki tüm ürünlerin stoklarını tutmak ve ürünler gidip geldikçe stokları güncellemek,
  • Depodaki maliyetin düşürülmesi için projeler geliştirmek ve fikir üretmek,
  • İş güvenliğine uygun şekilde ürünlerin yerleşimini sağlamak ve ürünleri kategorilere ayırarak muhafaza etmek,
  • Malzemeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmek ve teslim almak,
  • Tüm siparişlerin sevkiyat için eksiksiz bir şekilde hazırlanmasını sağlamak,
  • Üretimdeki ürünlerin bilgisini almak ve buna göre haftalık bir sevkiyat programı çıkarmak,
  • Ürünlerin gelmesi ve gitmesi aşamasında fatura ve irsaliye kontrolü sağlamak.

Depo şefi görev tanımı tamamen depo ile alakalıdır ve her zaman üretim ile birlikte ilerler. Her firmanın meslek kollarından beklentileri ve istekleri farklı olabileceği için görüşme esnasında işveren ile bunların açık bir şekilde konuşulması gerekir. İşveren bazı durumlarda farklı beklentilere sahip olabileceği için tüm detayların iş görüşmesi sırasında belirlenmiş olması gerekir. Depo şefi ne iş yapar sorusuna genel anlamda, depodaki tüm işlemlerin organizasyonunu ve denetimini yapar, yanıtı verilebilir.

Depo Şefi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Depo alanında meslek edinmek isteyen kişilerin genellikle lise mezunu olmaları beklenir. Bu iş alanında çalışmak için kişilerden ayrıca bir mezuniyet talep edilmez. Depo şefi nasıl olunur diye sorulduğunda ise bu alanda deneyim sahibi olması beklenmektedir. Depo şefi olmak isteyen kişilerin bu alanda deneyimli olması ve işleyişe hakim olması gerekir. Bu alanda çalışmamış kişiler öncelikle depo elemanı olarak işe başlayarak sonrasında terfi alabilir. Depoda çalışacak olan kişilerin bilgisayar programları hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Bu bağlamda mesleki eğitim merkezlerinin Microsoft Office kurslarına katılmak, adaylara bu alanda iş bulabilmek adına avantaj sağlar.

Depo Şefi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Depo şefi olmak isteyen kişilerde aranan birtakım özellikler bulunmaktadır. Öncelikli olarak iş ilanlarında tüm şartlar yazmaktadır. İş başvurusu yaparken mutlaka firmaların isteklerine ve aradığı özelliklere dikkat etmek, bu doğrultuda iş başvurusu gerçekleştirmek gerekir. Depo şefi iş tanımı birçok görevi barındırdığı için adayların çeşitli özelliklere sahip olması talep edilir. Ayrıca firmaya ve sektöre bağlı olarak aranan şartlar farklılıklar gösterebilir. Bu meslekte çalışmak isteyen kişilerin karşılaması gereken genel şartlar şu şekildedir:

  • En az lise mezunu ya da teknik okulu mezunu olmak,
  • En az 3 yıl depo alanında tecrübe sahibi olmak,
  • Bilgisayar bilgisi olması ve MS Office programlarına hakim olmak,
  • Dikkatli ve düzenli olmak,
  • Çalışma alanının temiz tutulmasını sağlayabilmek,
  • Sonuç odaklı olması ve işler hakkında inisiyatif alma becerisine sahip olmak,
  • Üretim hakkında bilgi sahibi olması ve takip yeteneğinin gelişmiş olmak,
  • Yöneticilik ve liderlik vasfının gelişmiş olmak,
  • Planlı olmak ve üretim ile iletişime geçerek iş planını kolay bir şekilde çıkarabilmek.

Genel olarak depo şefi olarak çalışacak kişilerde aranan şartlar bu şekildedir. Üretim ile koordinasyon halinde çalışabilmek ve depo hakkında deneyim sahibi olmak, bu pozisyonda çalışmak isteyen adaylarda aranan şartlar arasında öne çıkanlardır. Genel şartların yanı sıra firmaların farklı kriterleri bulunabilir.

Depo Şefi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Depo şefi işe alımı için her firma kendi şartlarını belirleyebilir. İş yerinin faaliyet gösterdiği sektör, şartlar konusunda oldukça belirleyicidir. Firmaların genel şartları ise; depo alanında deneyim sahibi olmak, takım çalışmasına yakın olmak ve iletişim becerileri gelişmiş olmak şeklindedir. Ayrıca çoğu işveren, erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olmasını talep eder. Diğer yandan depo şefi maaşları da en merak edilen konular arasındadır. Maaş skalası da firmanın, faaliyette bulunduğu alana, pozisyonun risklerine göre değişiklik göstermektedir. Deponun içeriği ve işleyiş biçimi de pozisyonun şartlarını belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Bu görevde ne kadar deneyim ve bilgi sahibi olunduğu da maaş miktarını etkiler. Güncel depo şefi iş ilanları seçeneklerine Kariyer.net üzerinden ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Filtreleme seçeneklerini kullanarak bulunduğunuz şehirdeki ilanları görebilirsiniz.