Depo Sevkiyat Elemanı Nedir?

Depo Sevkiyat Elemanı Nedir?

Depo Sevkiyat Elemanı Ne Demek?

Depodan teslim alınan ürünleri, sevk noktalarına bırakan kişiye depo sevkiyat elemanı denmektedir. Depo sevkiyat elemanı nedir sorusuna kısaca, yürütülen işin aksamaması için günü doğru bir şekilde planlayarak ürünlerin zamanında müşterilere ulaşmasını sağlayan kişidir, şeklinde cevap verilebilir.

Depo Sevkiyat Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Depo sevkiyat elemanı, üretimden çıkan malları alarak sevkini gerçekleştirmek ile sorumlu personeldir. Genellikle farklı bir ekip tarafından bölgeden alınan siparişler sisteme işlenir; ardından depo ve sevkiyat elemanı bu ürünleri şirketin çalışma politikası doğrultusunda sevk edilecek noktalara göre gruplandırmaktadır. Depo sevkiyat elemanı ne iş yapar sorusuna cevap olarak, gruplanan malların sevk noktalarına doğru şekilde teslim edilme sürecinde rol aldığı, ifade edilebilir. Bu aşamada depo sevkiyat elemanı, dağıtımını üstlendiği bölgedeki sevk noktalarının birbirleri arasındaki mesafeyi hesaplar. Depo sevkiyat elemanı, yanlış planlama yaparsa işlerin aksamasına ve maliyetlerin artmasına yol açabilir. En kısa sürede, en fazla ürün sevkini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek, depo sevkiyat elemanı görevleri arasındadır. Teslimat noktasına doğru ürünün bırakılması, irsaliye ve faturalama süreçleri de depo sevkiyat elemanının yaptığı işler arasında yer alır. Zamanında teslim edilen ürün, müşteri memnuniyetini sağlar. Depo sevkiyat elemanı sorumlulukları arasında; araca yüklenen ürünlerin, yüklenme ya da teslim noktalarında indirme sırasında zarar görmemesi de bulunmaktadır. Zarar gören ürün, müşteri tarafından kabul edilmeyebilir ve müşteri memnuniyetini olumsuz etkiler. Diğer yandan depo sevkiyat elemanı maaşları şirketlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca depo sevkiyat elemanları, maaşın yanı sıra performansına göre prim alabilir.

Depo Sevkiyat Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Depo sevkiyat elemanı olmak için çoğu şirket adaylarda lise mezunu olma şartı aramaktadır. Depo sevkiyat personeli olarak çalışan kişiler, depodaki ürünlerin sevk sürecinde birden fazla görev alabilir. Ürünlerin dağıtım planının yapılmasının ve sürecin takip edilmesinin yanı sıra personellerin dağıtıma çıkması gerekebilir. Bu bağlamda depo sevkiyat personeli pozisyonunda görev alabilmek için ehliyet ve SRC belgesi gerekliliği bulunur. Yük ve yolcu taşımacılığı için alınan bu belge, kara yollarında kullanılan ticari araç sürücüleri için verilmektedir. SRC belgesi, farklı sınıflara ayrılmaktadır. Depo sevkiyat elemanları yük taşıyacağı için buna yönelik alınacak belge iş ağına göre, SRC 3 veya SRC 4 belgesi olmalıdır. Tehlikeli madde taşınması durumunda SRC 5 belgesi bu kapsama girmektedir. SRC 3 belgesini alan depo sevkiyat elemanları yurt dışına yük taşıyabilmektedir. SRC 3 belgesini alan adaylar aynı zamanda SRC 4 belgesini almaya da hak kazanmaktadır. SRC 4 belgesi kapsamında yurt içi ürün sevkiyatının gerçekleştirilebilmesi anlamı bulunmaktadır. Başvuruda bulunulan iş, depo sevkiyat elemanı ilanıyla ilgili yurt içi ticari yük taşıma görevini yerine getirecek bir kişi arıyorsa, SRC 4 belgesi ile başvurmanız ya da bu eğitimi almanız gerekecektir. SRC belgesi almak için e- Devlet üzerinden ya da eğitim veren yetkili kuruma başvurulabilmektedir. Belirli bir süre içerisinde eğitim tamamlandıktan sonra girilen sınavda başarılı olunması durumunda belge alınmaktadır. Yurt içi karayollarında ticari malların taşınması için sürücünün en az 18, en fazla 66 yaşında olması gerekmektedir. 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, sınav ve eğitim şartı aranmaksızın yurt içi yük taşımacılığında bu ehliyete sahip olabilmektedir. Bazı şirketler depo sevkiyat elemanı için açtıkları iş pozisyonlarında forklift ehliyeti şartı da arayabilmektedir. Diğer yandan depoda görev alacak ve dağıtıma çıkmayacak kişilerin ilgili bilgisayar programlarına hakim olması gerekir. Bu bağlamda bilgisayar programları için kurslara katılan ve sertifika sahibi olan adaylar, işverenler tarafından tercih edilebilir.

Depo Sevkiyat Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Depo sevkiyat elemanı olmak için gereken şartlar şirkete bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca çalışanın hangi bölümde rol alacağı da şartların belirlenmesinde etkili olur. Gereken genel şartlar, taşınacak yük doğrultusunda belge sahibi olmak ve ürünün depodan çıkmasından müşteriye teslim edilmesine kadar uzanan süreçte iş kapsamında kullanılan materyalleri bilmek şeklinde belirtilebilir. Depo sevkiyat personeli olmak için akademik eğitimden ziyade tecrübe öne çıkar. Ancak çoğu firma en az lise mezunu kişileri bu pozisyonda istihdam eder.

Depo Sevkiyat Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Depo sevkiyat elemanının; faturalama süreçlerini bilmesi, sevkiyat planlaması doğrultusunda ürünlerin araca yüklenmesi ve dağıtılması süreçlerini takip etmesi gerekir. Ayrıca müşteri ile birebir temas halinde olduğu için iletişim becerileri güçlü ve güler yüzlü olmalıdır. İşe alım şartları, depo sevkiyat elemanı görev tanımı çerçevesinde belirlenir. Sevkiyat sürecinde dağıtıma çıkması gerekecek kişilerin ehliyet sahibi olması ve sürücülük konusunda deneyimli olması beklenir. Sevk, kuruluşa bağlı birçok pozisyonun iş birliği ile yapılığı için bu pozisyonda çalışacak kişinin ekip çalışmasına yatkın olması gerekir. Depo sevkiyat elemanları; gıda, mobilya, inşaat, finans ve benzeri birçok alanda çalışmaktadır. Depo sevkiyat elemanı mülakatlarında, deneyimleriniz ve bu yönde aldığınız eğitimler konuşulur. Daha önceden depo sevkiyat elemanı olarak çalışmış olduğunuz bir şirket varsa, buradaki kazanımlarınızdan ve üstlendiğiniz görevin çeşitliliklerinden bahsederek mülakat sürecinize yön verebilirsiniz. Eğer daha önce depo sevkiyat elemanı olarak çalışmadıysanız, bu iş ile ilgili sahip olduğunuz yetenekleri işverene aktarmanız gerekir. Depo sevkiyat elemanı iş ilanları seçeneklerini incelediğinizde, kriterleri görebilirsiniz. Kariyer.net üzerinden yaşadığınız ve çalışmak istediğiniz şehir özelinde aramalar gerçekleştirebilir ve size en uygun ilana başvuruda bulunabilirsiniz.