Extruder Operatörü Nedir?

Extruder Operatörü Ne Demek?

Extruder operatörü nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; metal veya plastik ekstrüzyon makinelerini kullanan çalışanlardır. Ekstrüzyon; tel, tüp, hortum veya çubuk gibi belirli şekillerdeki ürünleri oluşturmak için kullanılan makinelere verilen isimdir. Bu görevi yapan kişiler, malzemelerin işlenmesini sağlamanın yanı sıra makinelerin bakımını da yapar. Yeni kullanım yöntemleri ve makineler geliştirildiği için güncel durumları takip etmelidir. Güvenlik tedbirleri kapsamında üretim işlemlerini yürütür. Manuel olarak kullanılan makinelerin yanı sıra birçok makine otomatik olarak çalıştırılır. Bunun için extruder operatörü en az temel seviyede bilgisayar kullanmayı bilir. Genellikle fabrikalarda görev alır. Üretim planına göre çalışma programını ayarlar. Zaman yönetimini görevlerine göre düzenler. Üretim aşamasında şirket tarafından belirlenen prosedürleri uygular. Süreçte yaşanabilecek sorunların çözülmesine yönelik ilgili yetkililere başvurur.

Extruder Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Extruder operatörü ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; plastik ve metal malzemelerin belli şekillerde üretilmesinde görev alır. Extruder operatörü görev tanımı şirketin yer aldığı sektör ve kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir. Benzer görevler yer alsa da farklı görevler de bulunur. Öncelikle extruder operatörü, üretime başlamadan önce ham maddeleri alana getirir. Eksiklik durumlarında ilgili birimlere siparişi iletir. Kurutucu/karıştırıcı çalışırken kurutulacak ham maddenin bu alana dökülmesini sağlar. Gerekirse kurutulan ham maddeleri torbalara koyup etiketlemesini yapar. Ham maddeye renklendirici ve katkı maddelerini karıştırır. Karışımı üretim alanına transfer eder. Makineye kullanılacak kalıpları bağlar. Extruder operatörü görevleri arasında, soğutma suyu ve yağlama sistemlerin kontrollerini yapmak da yer alır. Kalıp rezistans sıcaklıklarını ayarlar. Palet, merdane, giyotin, testere gibi hatların ayarlamalarını gerçekleştirir. Kalibratörü sehpaya bağlar. Su ve vakum hortumlarının zarar görüp görmediğini kontrol eder. Extruder operatörünün sorumluluklarından biri de burgu ve dozaj devrini ayarlamaktır. Ürüne göre gerekli ayarlamaları gerçekleştirir. Film şişirme ve soğutma ayarlarını yapar. Ham maddeyi dozajlama ünitesine yükler. Balon ayarlarını kontrol eder. Gerekli ölçüm aletlerini kullanarak ürün kontrollerini gerçekleştirir. Fire ve hurdaları ayırır. Bu malzemeleri geri dönüşüm noktalarına iletir. Extruder operatörü, ürün paketlemelerini kontrol etmekten de sorumludur. Kolilerin tanımlama etiketlerini yapıştırır. Tüm ısıtma ünitelerini ve diğer makineleri kapatır. Çalışma alanını temizler. Makinenin temizliğini de gerçekleştirir.

Extruder Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Extruder operatörü nasıl olunur sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; alana yönelik gerekli eğitimler alınmalıdır. Meslek lisesi veya meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olunması beklenebilir. Meslek yüksekokullarının Mekatronik bölümü bu alanda öne çıkan bölümler arasında yer alır. Bazı şirketler tarafından bu alanda kendini geliştirmiş, deneyim kazanmış ilkokul mezunu kişiler de işe alınabilir. Extruder makinelerini kullanmak için de eğitimli olmak gerekir. Bunun için farklı kurumlar tarafından verilen eğitimlere katılım sağlanabilir.

Extruder Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Extruder operatörü olmak için gerekli şartların arasında kişinin alana yönelik ilgili olması yer alır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler gerekli makine eğitimlerini aldıktan sonra işe başlayabilir. Meslek yüksekokulu veya meslek lisesi gibi eğitim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak da şart olabilir. Daha önce ilgili sektörde tecrübe kazanmış olmak veya extruder makineleri ile çalışmış olmak da şartlar arasında yer alabilir. Eğitim ve deneyimin yanı sıra başarılı bir extruder operatörü olabilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mesleki terimlere ve araç bilgisine hâkim olmalıdır.
  • Kimyasal maddelerle güvenli bir şekilde çalışabilmelidir.
  • El- göz koordinasyon becerisi gelişmiş olmalıdır.
  • Gelişmeye açık olmalıdır.
  • Vardiyalı çalışma sisteminde yer alabileceği için bu saatlere uygun olmalıdır.
  • Sorumluluk sahibi ve görev bilincinde olabilmelidir.
  • Zamanı iyi yönetmelidir.
  • Temel matematik ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Ekip çalışmasına uyum sağlamalıdır.

Extruder Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Extruder operatörü olarak; metal veya plastik alanında üretim yapan şirketlerde çalışılabilir. Extruder operatörü işe alım şartlarının başında eğitim seviyesi gelir. Genelde en az lise mezunu olma şartı yer alsa da bazı şirketler tarafından kendini bu alanda geliştirmiş kişiler için ilkokul mezuniyeti de kabul edilebilir. Deneyim de işe alımda belirtilen şartlar arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle kullanılacak makineye yönelik teorik bilgi ve/veya uygulama alanlarında deneyim istenebilir. Ayrıca kullanılan makineler üzerine eğitim almış olmak da şart olarak yer alabilir. İşe alım süreci genellikle mülakat ile gerçekleştirilir. Bu aşamada adayın makine veya malzeme bilgisini ölçmek için çeşitli sorular sorulabilir. Sözlü sınav sırasında adaylar, ilanda belirtilen beceri ve yetenekleri ön plana çıkarmalıdır. Plastik veya metal endüstrisinde daha önceden çalışılmışsa bu deneyimler aktarılmalıdır. Ekstrüzyon makinelerine yönelik alınan eğitimler varsa belirtilmelidir. Extruder operatörü maaşları; görev tanımı, çalışma saatleri, deneyim süresi, alınan eğitimler gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Deneyim kazandıkça maaş miktarı artabilir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden extruder operatörü iş ilanları seçeneklerine göz atabilir. Burada yer alan çeşitli ilanları inceledikten sonra kendilerine uygun gördükleri ilana başvuru yapabilirler.