Kalite Güvence Elemanı Nedir?

Kalite Güvence Elemanı Ne Demek?

Kalite güvence elemanı, imal edilen ürünlerin kalite yönetim sistemine uygun olup olmadığını kontrol eder. Kalite güvence elemanı nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; üretimin, şirketin kalite politikasına ve misyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinden sorumlu olan personeldir. Her şirketin kalite politikası ve prosedürleri farklıdır. Bu nedenle kalite güvence elemanları şirketinin kalite sistem dokümantasyonunu bilmeli ve üretim aşamasında bu dokümantasyondaki kalite standartlarını göz önünde bulundurmalıdır.

Kalite Güvence Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ürünlerin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun bir şekilde imal edilmesini sağlamak kalite güvence elemanı görevlerinin başında gelir. Üretim süreçlerinde kaliteyi belirleyen belli başlı faktörler; sağlık, hijyen ve güvenliktir. Bu nedenle söz konusu üç unsurun uygulanması da kalite güvence elemanı sorumlulukları içerisinde yer alır. Kaliteden sorumlu personeller, gerekli test faaliyetlerinin prosedüre uygun şekilde ve zamanında uygulanmasını sağlar. Çeşitli ürünler için tedarik edilen kaynakları ve ham maddeleri analiz eder. Analiz raporlarına göre üretimde kullanılacak ham maddeleri onaylar ya da farklı kaynaklar için saha araştırması yapar. Araştırmalar sonunda firmanın hem kalite standartlarına hem de bütçesine uygun kaynakları kalite kontrol uzmanına sunar. Kalite güvence elemanları, üretimin TSE Kriterlere Uygunluk Belgesi'ne göre gerçekleşmesinden de sorumludur. Gıda sektöründe çalışanlar ise helal gıda kriterlerine uymak zorundadır. Tüm firmalarda kalite kontrol ve güvence işlemleri üç aşamadan oluşur. Tüm ürünler kalite güvence elemanının gözetiminde önce giriş kontrolüne tabi tutulur. Son kontrolden sonra imal edilen ürünler paketlenerek satışa sunulur. Uzmanın onayladığı ham maddeleri ve kaynakları temin eder. Kalite güvence elemanı ne iş yapar sorusunun diğer yanıtları şu şekilde sıralanabilir:

  • Üretim faaliyetlerinin şirket yöneticileri tarafından belirlenen kriterlere ve prosese göre gerçekleşmesini sağlamak.
  • Kalite standartlarına uymayan ürünleri tespit etmek ve kalite güvence sorumlusuna bildirmek.
  • Personellerin hijyen ve güvenlik kurallarına uymadığı durumlarda üretimi geçici bir süre durdurmak ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra üretimin güvenli bir şekilde devam etmesini sağlamak.
  • Kalite yönetim sistemine dair yenilikleri takip etmek ve onları uygulamak.
  • Müşteri deneyimini arttırmak için birtakım faaliyetler yürütmek
  • Yeni ürünlerle birlikte kalite el kitabını güncellemek.
  • Gerekli durumlarda Pareto analizi, beyin fırtınası ve nominal grup tekniği gibi kalite iyileştirme yöntemlerini tatbik etmek.
  • Periyodik aralıklarla üretim ekipmanlarını yenilemek ya da bakımını yaptırmak.
  • Üretim kalitesini düşüren faktörleri tespit etmek.
  • Kalite değerlendirme toplantılarına katılmak.
  • Tedarikçi performans raporlarını incelemek.

Kalite Güvence Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kalite güvence elemanı nasıl olunur sorusunun ilk yanıtı, ilgili eğitimleri alarak, şeklinde olur. Bu alanda çalışmak isteyenlerin eğitim alabileceği birçok ön lisans ve lisans programı vardır. Sektöre bağlı olarak eğitim alınması gereken bölüm de farklılık gösterir. Gıda Teknolojisi Bölümü ya da Tekstil Teknolojisi Bölümü mezunları, ilgili sektörlerde kalite güvence elemanı olarak çalışabilir. Bu bölümlerde işletme fonksiyonları, üretim yönetimi, endüstriyel organizasyon gibi üretim kalitesine yönelik dersler verilir. Ek olarak Otomotiv Bölümü ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları belirli sektörlerde kalite güvence elemanı olarak görev yapabilir. Bu meslekte kariyer yapmak isteyenler, üniversite dışında da eğitim alabilirler. Süreleri 6 ila 10 hafta arasında değişen çeşitli kurslara kayıt olunabilir. Bu kursların en büyük artısı MEB onaylı sertifika vermesidir. Sertifikalar işe alım sürecinde adayı öne çıkarabilir.

Kalite Güvence Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmanız, kalite güvence elemanı olmanızı sağlayabilir. Bu alanda çalışacak kişilerde aranan temel özellikler şunlardır; raporlama yapabilmek, temel bilgisayar programlarını kullanabilmek ve sektörde en az 2-3 yıl deneyimli olmak. Kalite güvence elemanı, alternatif kalite iyileştirme yöntemlerini bilmeli ve gerekli durumlarda uygulayabilmelidir. İş yükünü ve maliyetini düşürüp ürün kalitesini ve verimini artırmak için çözüm önerileri sunmalıdır. Üretimde kullanılan materyalleri bilmek, kontrol sürecindeki tüm aşamalara vakıf olmak ve müşteri odaklı çalışmak da kalite güvence elemanı olmak için gereken şartlar arasında yer alır. İhracat ve ithalat firmalarında çalışan personellerin en az bir yabancı dil bilmeleri gerekir.

Kalite Güvence Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Kalite güvence elemanı işe alım şartları hem sektöre hem de şirket politikasına göre farklılık gösterir. Ancak genel itibariyle İktisat ya da Ekonomi bölümünden mezun olanların işe alınma ihtimalleri daha yüksektir. Kalite güvence elemanları, sektör ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeli ve kalite yönetim bilgi sistemine vakıf olmalıdır. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler başta; tekstil, otomotiv, pazarlama ve ihracat olmak üzere birçok farklı sektörde çalışabilir. Giyim, medikal, gıda ve matbaa sektöründe faaliyet gösteren firmaların iş ilanlarına başvurmak da mümkündür. Kalite güvence elemanı maaşları ise firmaların fiyat politikasına ve adayın iş deneyimine göre değişir. Adaylar, kalite güvence elemanı iş ilanlarına Kariyer.net'ten başvuru yapabilir. Bulunulan konuma göre de ilanlar filtrelenip değerlendirilebilir. Örneğin; İstanbul, Ankara, İzmir ya da Kocaeli kalite güvence elemanı ilanları Kariyer.net üzerinden incelenebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
14.660 / Aylık
283 kişinin ortalama maaşıdır.