Kalite Kontrol Görevlisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kalite Kontrol Görevlisi Ne Demek? 2. Kalite Kontrol Görevlisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kalite Kontrol Görevlisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kalite Kontrol Görevlisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kalite Kontrol Görevlisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Kalite Kontrol Görevlisi Ne Demek?
Bir şirketin, ürünü doğru çıkarması için üretimin yalnızca sonucuna değil her aşamasına dikkat etmesi gerekir. Kalite kontrol departmanında çalışan kişiler bu aşamalarda aktif rol oynar. Kalite kontrol görevlisi ne iş yapar soruna kısaca şöyle cevap verilebilir; üretimin genel olarak başı, ortası ve sonunda çeşitli tetkiklerle kalite planına uygun olup olmadığını denetler. Kalite kontrol görevlisi, denetimi sadece bitmiş ürün üzerinde yapmadığı için üretimin her aşamasına dikkat eder ve ürünün planlanan kalite standartlarına uygun olarak üretilmesini sağlar. Aynı zamanda yalnızca denetim değil, üretimin planlanması da kalite kontrol departmanının görev ve sorumlulukları arasındadır. Genel olarak kalite kontrol alanında çalışan kişilerin diğer tüm departmanlarla koordineli çalıştığı söylenebilir. Kalite kontrol görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin almaları gereken belli başlı eğitimler bulunur. Bu eğitim üniversitelerin ilgili bölümlerinde ya da teknik liselerde ve meslek liselerinde alınabilir. Kalite kontrol görevlisi iş ilanları seçeneklerinde istenen niteliklere göz atıldığında eğitimin yanı sıra deneyimin de önemli olduğu görülür.
Kalite Kontrol Görevlisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kalite kontrol görev ve sorumlulukları, bağlı bulunulan firmaya göre değişiklik gösterebilir. Bu meslekte çalışanların ilk görevi ürünün ve üretim sürecinin güvenlik ve kalite kontrol standartlarına uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Bu noktada kalite kontrol görevlisi, sürecin verimliliğini arttırmak adına iyileştirme çalışmalarında aktif rol oynanmalıdır. Ürünün teknik detaylarının uygunluğunu kontrol etmek de görevleri arasındadır. Kalite kontrol görevlisi yalnızca süreç ya da teknik değil üretim malzemeleri üzerinde de yetki sahibidir. Çünkü malzeme, ekipman ve ham maddelerin kalite kontrol standartlarına uygunluğunu kontrol etmek ve malzemeye dair faturaların ya da irsaliye bilgilerinin gerçekliğini incelemek de onun görevidir. Bunun yanı sıra üretimde bir yanlışlık gördüğü durumlarda yöneticilerin onayı dahilinde üretimi durdurma yetkisine de sahiptir. İade edilen ürünlerin neden iade edildiğinin tespit edilmesi kalite kontrol görevlilerinin görevlerinden biridir. İadeleri düzeltmek ve memnuniyeti arttırmak açısından müşteri taleplerini bilmek sorumlulukları arasındadır. İç denetim üzerinde aktif rol oynayan kalite kontrol görevlisi, herhangi bir uygunsuzluk tespit ettiği durumlarda yöneticilere ilgili uygunsuzluğu raporlayarak bildirmelidir. Genel olarak standart kaliteyi sağlamak, iş güvenliği uygunluğunu kontrol etmek, belirli aralıklarda ve önemli durumlarda yöneticilere süreci, ürünü ve iç denetim sonuçlarını raporlamak kalite kontrol görevlilerinin sorumluluğudur.
Kalite Kontrol Görevlisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kalite kontrol görevlisi nasıl olunur sorusunu yanıtlamak için öncelikle alınması gereken eğitimler incelenmelidir. Bazı teknik lise mezunları ve kalite kontrol dersleri bulunan ön lisans ya da lisans bölümleri mezunları bu mesleği yapabilir. En az teknik lise bitirmiş olma şartının sebeplerinden biri; ürüne dair teknik resmi okuma ve anlama becerisinin kazanılmış olması gerektiğidir. Bunun yanı sıra teknik liselerde bulunan Gıda Kalite Kontrol Dalı gibi alanlar da bu meslek için idealdir. Üniversitelerde ise genellikle İşletme mezunları bu alana yönelebilir. İngilizce İşletme bölümü, Marmara Üniversitesi gibi köklü birçok üniversitede bulunur. Lisansın yanı sıra ön lisans bölümleri ile de kalite kontrol görevlisi olmak mümkündür. Üretimde Kalite Kontrol ön lisans bölümü, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde bulunan bir bölümdür. Yalnızca bu iki bölüm mezunları değil, matematik, ölçümler ve sistem yönetimi gibi lisans dersleri alan mezunlar da bu alana yönelebilir. Aynı zamanda İşletme Yüksek Lisansı (MBA) yaparak bu mesleğin işe alım süreçlerinde öne çıkmak mümkündür. Kalite kontrol görevlisi olmak için belirli eğitimleri almak iş mülakatlarında öne çıkmanızı sağlayabilir. Bu eğitimlerden bazıları şu şekildedir:
- Çeşitli ISO Standartları Eğitimleri
- Süreç ve Proje Yönetimi
- Ürün Geliştirme ve Geri Çağırma
- Toplam Kalite Yönetimi
- Yönetim Sistemlerinde Dijitalleşme
- İç Denetim (ISO 19011)
- Kalite Maliyeti
- Müşteri Deneyimi Kalite Yönetimi (ISO 10002)
- Çevre Yönetim Sistemleri (ISO 14001)
Kalite Kontrol Görevlisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kalite kontrol görevlisi görev tanımı içinde bulunan maddeleri yerine getirebiliyor olmak bu mesleğe sahip olmak isteyen herkes için önemlidir. Genel olarak kalite kontrol görevlisi mesleğini yapmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Teknik resmi okuyabilme ve anlayabilme becerisi
- Planlama ve idare becerisi
- Gelişmiş iletişim yeteneği
- Mesleğin sorumluluklarının ve görevlerinin farkında olma
- Çeşitli ISO standartlarının bilgisine sahip olma ve/veya araştırmaya hevesli olma vb.
Kalite Kontrol Görevlisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Kalite kontrol görevlisi iş ilanlarına bakıldığında ilanda farklı birçok kriter görülür. Genel olarak giriş seviyesindeki bir kalite kontrol çalışanından teknik lise, ön lisans ya da lisans mezunu olması beklenir. Bunun yanı sıra kişinin iletişim becerisinin yüksek olması ve mesleğin gerekliliklerinin bilincinde olunması diğer şartlar arasında yer alır. Ayrıca bazı şirketler farklı derecelerde yabancı dil yetkinliği de arayabilir. Genel olarak ISO standartları bilgisine, kalite kontrol becerisine, süreç ve proje yönetim eğitimine ve bu alana uygun istatistiksel bilgiye sahip olmak iş görüşmelerinde bir adım önde olmayı sağlar. Kalite kontrol görevlisi maaşları ise çalışanın deneyimine, şirketin imkânlarına ve ürüne göre değişiklik gösterir. Kalite kontrol görevlisi nerelerde çalışır sorusunun cevabı ise oldukça çeşitlidir. Belli başlı çalışma alanları şöyle sıralanabilir;
- AR-GE birimleri
- Şirket organizasyon ve işletmeleri
- Gıda şirketleri
- Servis ve pazarlama alanları
Bu pozisyonda çalışmak isteyenler, Kariyer.net'te yer alan ilanları inceleyebilir, Bursa Kalite Kontrol Görevlisi iş ilanı gibi aramalar yaparak yaşadıkları şehirdeki uygun pozisyonlar hakkında bilgi alabilirler.