ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıÜniversite KarşılaştırmaYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaKYK Yurt RehberiİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Kıdemli avukat nedir sorusuna, avukatlık mesleğinde 5 yıl ve üstü deneyime sahip kişi, şeklinde cevap verilebilir. Kıdem, belirli bir meslek kolunda uzun süre deneyim kazanmış olmayı ifade eder. Kıdemli avukat ne demek sorusuna da avukatlık mesleğinde belirli bir süre deneyim kazanmış kişi, cevabı verilebilir. Kıdemli avukat yargı makamında müvekkilinin hakkını savunur, davaları takip eder, duruşma sürecinde görev alır. Kıdem kazanmış avukat; borçlar kanunu, ticaret hukuku veya icra hukuku gibi bir veya birkaç alanda bilgi sahibidir. Bilgilerini kullanarak gerçek veya tüzel kişilerin savunmasını yapar. Kıdemli avukatın ne demek olduğunu daha iyi anlamak için görev ve sorumluluklarını bilmek gerekir.
Kıdemli avukat, yasalara uygun olarak gerçek veya tüzel kişilere yargı alanında yol gösterir. Kendisine hukuk alanında bilgi sahibi olduğu konularda yöneltilen soruları cevaplar ve rehberlik eder. Dava alır ve davasını aldığı kişinin haklarını mahkeme karşısında savunur. Dava sürecinin bütün aşamalarını takip eder ve sonuçlandırılmasını sağlar. Görev aldığı kurumun çıkarlarını savunur. Çalıştığı kurumun yapacağı sözleşmeleri inceler. Sözleşmede herhangi bir sorun veya risk görüyorsa bunları çalıştığı kuruma bildirir. Çalıştığı kurumun sözleşmelerini hazırlar ve haklarını gözetir. Kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesini sağlar. Hazırladığı sözleşmeler ve yönlendirmeler ile anlaşmazlık çıkmasının önüne geçer. Kıdemli avukat serbest olarak çalışabileceği gibi bir kuruma bağlı olarak da çalışabilir. Çalıştığı yer ve üstlendiği davalara göre avukatların görevleri değişiklik gösterir. Kıdemli avukat ne iş yapar sorusuna genel olarak, çalıştıkları kurumun haklarını korur ve aldığı davalarda müvekkilini savunur, yanıtı verilebilir.
Kıdem sahibi avukatlar dava süreçlerinde ve müvekkillerini bilgilendirmede sahip oldukları tecrübeden yararlanır. Kıdemlerini kullanarak kişileri veya kurumları doğru ve eksiksiz şekilde bilgilendirir. Davalarda yaşanabilecek olası durumlar hakkında bilgi verir. Kıdemli avukat sorumlulukları arasında üstlendiği davaları kazanabilmek için gerekli incelemeyi yapmak bulunur. Müvekkilini dinler, dava sürecinde kullanılabilecek delilleri ve bilgileri toplar. Bu bilgiler ve deliller ile dava sürecinin müvekkilinin lehine sonuçlanmasını hedefler. Kıdemli avukat görevleri arasında dava süreci hakkında müvekkilini bilgilendirmek de bulunur.
Kıdemli avukat olmak için belirli bilgilere ve becerilere sahip olmak gerekir. Bunun için üniversitelerin Hukuk Fakültesinde eğitim almak zorunludur. Türkiye'de birçok üniversitede Hukuk Fakültesi bulunmaktadır. Fakültelerde; Aile Hukuku, Medeni Hukuk ve İdare Hukuku gibi avukatların bilmesi gereken bütün dersler yer alır. Avukatlar için başlangıç süreci lisans eğitimini tamamlamaktır. Lisans eğitimini tamamlayan kişiler zorunlu staj gerçekleştirir. Lisans eğitimi sonrası ilk 6 ay boyunca mahkemede, ikinci ay boyunca ise barolarda, kıdemli avukatların yanında staj görür. Avukat mesleğini icra edebilmek için staj yapılması şart olarak koşulur ve staj toplamda 1 senedir. 1 senelik süreci tamamlamış olan kişiler avukat olarak görev alabilir. Avukat adayları, belirli bir hukuk alanında kıdem kazanabilir. Staj dönemini tamamladıktan sonra 5 yıl boyunca çalışan ve deneyim kazanan kişiler ise kıdemli avukat olur. Bu bağlamda kıdemli avukat nasıl olunur diye düşünenler, öncelikle Hukuk Fakültesi mezun olmalıdır. Mezun olduktan sonra 1 yıllık staj sürecini tamamlamalı ve ardından 5 yıl kadar deneyim kazanmalıdır. Deneyim kazanılan hukuk alanı fark etmemektedir. Hukuk alanlarının herhangi birisinde 5 yıl kıdem kazanan kişiler, kıdemli avukat olarak isimlendirilir.
Kıdemli avukat olarak görev almak için gerekli şartlar Hukuk Fakültesini bitirmek ve 5 yıl boyunca avukat olarak çalışmaktır. Türkiye'de avukatlık yapabilmek için ise daha farklı şartlar da aranmaktadır. Türkiye'de avukat olarak çalışmak için gerekli olan şartlar aşağıdaki gibidir:
Bu şartları karşılayan ve kanunen mesleği icra etmeye engel teşkil eden herhangi bir özelliği bulunmayan kişiler avukat olabilir. Avukat olarak görev alan kişiler tecrübe sahibi olduğunda kıdemli avukat olmuş olur.
Kıdemli avukat olarak çalışmak isteyen kişiler avukatlık bürolarında görev alabilir. Bürolar dışında özel sektörde şirket bünyesinde avukat olarak görev alabilir ve onların çıkarlarını savunabilirler. Her işverenin aradığı özellikler farklılık göstermekle birlikte genellikle istenen işe alım şartları aşağıdaki gibidir:
Kıdemli avukat olarak çalışmak için gereken en önemli şartlardan birisi tecrübedir. Şartlarını karşıladığınızı düşündüğünüz iş ilanına başvuru gerçekleştirdikten sonra mülakat aşamasına geçilebilir. Mülakatta taraflar şartlar konusunda anlaşmaya varırsa işe başlanabilir. Kıdemli avukat maaşları sahip olunan tecrübeye ve çalışılacak olan kuruma göre değişiklik gösterir. Kıdemli avukat olarak çalışmak istiyorsanız Kariyer.net üzerinden kıdemli avukat iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Çalışmak istediğiniz veya bulunduğunuz şehrin ilanlarını da Kariyer.net'in filtreleme özelliğini kullanarak listeleyebilirsiniz. Ankara ilinde çalışmak istiyorsanız, Ankara kıdemli avukat iş ilanlarını inceleyebilir ve kendinize uygun seçenekleri keşfedebilirsiniz.