Nedir?
İçindekiler
Yazılım mühendisliği, teknoloji firmalarında yazılımlarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Kullanıcıların, işleri daha hızlı, kolay ve pratik bir şekilde yapmaları için bu yazılımları oluşturan ve kullanıcılara sunan kişiler ise yazılım mühendisleridir. Yazılım mühendisleri; yazılımdaki tasarım ve altyapıyı incelemek ve geliştirmekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, yazılımı teslim ettikten sonra kontrol, bakım ve onarım etaplarında da rol alırlar. Kıdemli yazılım mühendisi ise yazılım mühendisliği mesleğinde uzun yıllar hizmet veren, tecrübeli kişilerin aldığı unvandır.
Kıdemli yazılım mühendisleri birçok görevde yer alır. Kişi, kendi yetenek ve istekleri doğrultusunda web programlama, mobil programlama, oyun programlama, yapay zeka, veri tabanı sistemleri ve siber güvenlik gibi birçok alanda görev alabilir. Kıdemli yazılım mühendislerinin görev kapsamı şu şekilde tanımlanabilir:
Yazılım mühendisi olmak için bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği veya elektrik ve elektronik mühendisliği gibi mühendislik fakültelerinden lisans diplomasına sahip olunması gerekir. Bu bölümlerden lisans derecesinde mezun olan kişiler yazılım mühendisi olarak özel sektörde veya devlet kurumlarında çalışabilir. İlerleyen yıllarda ise tecrübe sahibi olup, bu alanda kendini ispatlayan kişiler kıdemli yazılım mühendisi unvanını elde eder.
Kıdemli yazılım mühendisi olmak için 4 yıllık eğitim veren yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği veya elektrik elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ayrıca ön lisans eğitimi ile mezun olan bilgisayar programcıları da eğitimlerini bu lisans programlarına tamamlayarak yazılım mühendisi olabilir.
Kıdemli Yazılım Mühendisi Mülakatları