Kimya Laborantı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kimya Laborantı Ne Demek? 2. Kimya Laborantı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kimya Laborantı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kimya Laborantı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kimya Laborantı İşe Alım Şartları Nelerdir?Kimya Laborantı Ne Demek?
Kimya laborantı nedir sorusuna; kimya laboratuvarlarında her türlü kimyasal maddelerin üretilmesinde, kalite kontrolünün yapılmasında ve araştırma geliştirme işlemlerinde faaliyet gösteren laborantlara kimya laborantı denir, şeklinde yanıt verilebilir. Kimya laborantı, kimya mühendisleri ve kimyagerler denetimi ile çalışır. Laboratuvarlarda kimyasal test analizi yaparak sonuçları üst pozisyonunda görev yapan mühendislere ve kimyagerlere raporlamakla yükümlüdür. Kimya laborantı ne iş yapar sorusuna açıklayıcı bir yanıt verebilmek için kimya laborantının görev ve sorumluluklarını incelemek gerekir.
Kimya Laborantı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kimya laboratuvarında çalışan herkesin farklı görev tanımları olsa da tüm çalışanlar birbirleri ile bağlantılı ve koordineli çalışmaktadır. Kimya laborantı görev tanımı aşağıda belirtildiği gibidir:
- Her türlü kimyasal analizlerin ön hazırlığını gerçekleştirmek,
- Laboratuvardaki uygulamalar için iş planı oluşturmak,
- Kimyasal numune alarak fiziksel kontrollerini yapmak,
- Analiz etmek üzere çözeltiler hazırlamak,
- Kendisine verilen numunelerde enstrümantal ve biyokimyasal analizler yapmak,
- Laboratuvarda yer alan ekipmanların bakımını yapmak,
- Kimyasal maddelerin prosedürlere uygun olarak depolanmasını sağlayarak kayıt defteri tutmak,
- Kimyasal deneylerin ve gözlemlerin sonuçlarını kaydedip çizelgelere aktarmak,
- Hammaddeden, yarı ürün ve ürünlerden numune alarak kayıt tutmak, çözeltileri hazırlamak, numune analizi yaparak sonuçları ilgili sisteme işlemek, uygunsuz sonuçları amirlerine raporlamak,
- Malzeme stok kontrolü sağlamak, malzeme eksikliği durumunda sipariş vermek,
- Laboratuvarda kullanılan cihazların doğrulamalarını gerçekleştirmek, kalibrasyon zamanlarını takip edip yaptırmak,
- Laboratuvarın genel tertip ve düzenini sağlamak,
- Titrimetrik, gravimetrik, enstrümantal yöntemlerle kimyasal analiz yapmak.
Yukarıdaki maddelere ek olarak analizlerin sonuçlarını şartnameler ile karşılaştırmak kimya laborantı sorumlulukları arasında yer alır. Kimya laborantı görevleri arasında yapılan testlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla analiz ekipmanlarının bakım takibini yapmak, günlük iş programı hazırlamak, kimya mühendisi ve kimyagerlerin kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirmek de bulunur. Görev ve sorumluluklar çalışılacak kurum yapısına göre değişiklik gösterse de laborantların sorumlulukları genellikle benzer olur.
Kimya Laborantı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kimya laborantı olmak isteyen kişiler, üniversitelerin bu alanda eğitim veren bölümlerinden mezun olmalıdır. Kimya laborantı nasıl olunur sorusuna; Kimya Bölümü ve Kimya Teknolojisi Bölümü gibi alanlardan mezun olmak gerekir, şeklinde yanıt verilebilir. Üniversite eğitimi süresince öğrenciler, laboratuvarlarda staj eğitimi görerek mesleğe ilk adımı atıp teknik bilgi ve beceriler konusunda tecrübe kazanabilirler. Kimya laborantı olmak isteyen kişiler, kimya ve laboratuvar, laboratuvar yönetimi, GMP – GHP – GLP laboratuvar uygulamaları konusunda eğitim kurumlarından sertifika alarak mesleki gelişimlerine katkı sağlayabilirler. Sertifika programları ve ekstra eğitimler ile kendini geliştiren adaylar, işe alım süreçlerinde avantajlı konumda olur.
Kimya Laborantı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kimya alanında çalışan bir laborant olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin tamamlanması gerekmektedir. Üniversite eğitiminin yanı sıra iletişim ve sorun çözme becerilerinin gelişmiş olması adaylara işe alım süreçlerinde avantaj sağlamaktadır. Kimya laborantı olmak isteyen adaylar aranan genel özellikler şunlardır:
- Fen bilimlerine, özellikle kimya alanına ilgi duymak,
- Dinleme ve gözlem yapma yeteneği gelişmiş olmak,
- Ayrıntıları algılayabilme ve analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak,
- Kimyasal maddelere karşı herhangi bir alerjisi olmamak,
- Analiz sonuçlarını raporlayabilme, yorumlayabilme ve müdahale edebilme becerisine sahip olmak,
- Titiz, dikkatli, sabırlı ve araştırma yapmaktan keyif duymak,
- Problem çözme, araştırma ve sorgulama yeteneğine sahip olmak,
- Etkin iletişim kurup gelişime açık olmak,
- Dosyalama ve arşivleme işlemlerine önem vermek,
- Çok yönlü ve sonuç odaklı çalışabilecek olmak.
Kimya Laborantı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Kimya laborantı pozisyonu için açılan iş ilanlarında bazı işe alım kriterleri yer alır. Bu kriterlerden ilki, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaktır. Bunun yanı sıra kimya laborantının güçlü bir organizasyon, planlama ve takip yeteneği bulunmalıdır. Laborant sonuç odaklı çalışmalı, aynı deneylerin tekrarlanıp gözlemlenmesi aşamasında oldukça sabırlı ve dikkatli olmalıdır. Kimya laborantında aranan bir diğer önemli özellik ise iş disiplini ve motivasyonunun yüksek olmasıdır. Yazılı ve sözlü iletişiminin yüksek olması, ekip arkadaşları ve amirlerine deney sonuçlarının etkin ve doğru bir şekilde aktarılması için önem taşır. Kimyasal deneylerin sonuçlarını raporlayabilme, dosyalama ve arşivleme konusunda son derece dikkatli olması da önem taşır. Aynı zamanda deney sonuçlarının sisteme işlenebilmesi açısından MS Office programlarının yanı sıra kullanılan diğer ERP veya farklı sistem girişlerini de yapabilmelidir. Kimya laborantı çalıştığı kurumdaki hiyerarşinin bilincinde olup, gerekli durumlarda amirine yaptığı işin sonucu hakkında bilgi vermelidir. Kimya laborantı; seramik, çimento, tekstil, makine, boyacılık, ilaç sanayi gibi pek çok sektörde kimya departmanlarında görev yapabilir. Ar-Ge laboratuvarları da bu pozisyonda çalışacak elemanlara ihtiyaç duymaktadır. Kimya laborantı maaşları; personelin bilgisine, tecrübesine ve yeterliliklerine göre farklılık gösterir. Laborantın görev alacağı firmanın ücret politikası da maaş miktarı üzerinde etkili olmaktadır. Kimya laborantı iş ilanları, endüstri firmaları tarafından; kimya, laboratuvar veya Ar-Ge bölümlerinde çalışabilecek kişiler için açılır. Kimya laborantı olarak çalışmak isteyenler, diledikleri şehirdeki ilanları Kariyer.net üzerinden inceleyebilir, kendilerine uygun ilanlara başvuru yapabilirler