Lojistik Operasyon Elemanı Nedir?

Lojistik Operasyon Elemanı Nedir?

Lojistik Operasyon Elemanı Ne Demek?

Lojistik operasyon elemanı nedir sorusu kısaca, özel sektörde çalışma saatleri içerisinde operasyonun aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla çalışan kişidir, şeklinde cevaplanabilir. Lojistik operasyon elemanı, operasyon bölümünün genel çalışma prensipleri çerçevesinde faaliyet gösterir. Çeşitli ekipmanları etkin şekilde kullanır. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği, çevreyi koruma düzenlemelerine dikkat ederek operasyon işlemlerinin yürütülmesine yardımcı olur. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler. Lojistik operasyon elemanı ve sorumlusu; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri alarak kalite sistemleri doğrultusunda tüm operasyon süreçlerinin planlaması, organizasyonun yapılması, müşterilerle ilişkilerin yürütülmesi gibi işlemlerden sorumludur. Bununla birlikte lojistik operasyon elemanı görev tanımı içinde lojistik operasyonların raporlanması, eşyalarla ve belgelerle ilgili tüm hazırlıkların yapılarak güzergahın planlanması için rezervasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi yer alabilir.

Lojistik Operasyon Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Lojistik operasyon elemanı ya da operasyon sorumlusu genellikle sahada görev alır. Görevi gereğince araçların boşaltması, yüklenmesi, depolama gibi saha çalışmalarını yürütür. Lojistik operasyon elemanı, teslimat işlemlerden sorumludur. Operasyon süreçlerinin günün farklı saatlerinde dağılması ile birlikte mesai saatleri esneklik gösterebilir. Operasyon planlamasının yapılması oldukça önemlidir. Tüm operasyon süreçlerinin farklı saatlerde olması ile birlikte mesai saatleri değişkenlik gösterir. Esnek çalışma saati vardır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler lojistik operasyon elemanı ne iş yapar konusunu araştırmalı ve kariyer hedefini buna göre belirlemelidir. Lojistik operasyon elemanı ne iş yapar, sorusuna yanıt olarak; bu alandaki operasyon süreçlerini tam anlamı ile yerine getirmekle sorumludur, denilebilir. Lojistik operasyon elemanı iş tanımı çerçevesinde görevleri ve sorumlulukları şunlardır:

  • Operasyon süreçlerinde faaliyetlere uygun olmayan durumları tespit etmek ve bu durumların belirlenmesi için çeşitli çözüm yolları bulmak.
  • Operasyon faaliyetlerinde temel boşaltma işlemleri için bilgisayar programları üzerinden atamaları yapmak.
  • Bilgisayar programı üzerinden araçları depoya yüklemek.
  • Veri giriş elemanlarının fonksiyonlarını denetlemek ve yerine getirmek.
  • Satış irsaliyelerini keserek düzenlemek.
  • Anlık olarak kasa stoklarını takip etmek.
  • Kasalarda eksiklikleri tespit ederek yöneticilerine iletmek.
  • Tedarikçilerden almış olduğu irsaliyeleri denetlemek. Yanlış kesilen irsaliyelerin düzeltilmesini sağlamak.
  • Müşterilerle ve firma içi diğer birimlerle sürekli iletişim halinde olmak.
  • Operasyon sürecinde firmadan ya da müşteriden kaynaklanan sorunları tespit ederek takip etmek, sonuçlandırmak ve raporlamak.
  • Barkod okuyan cihazlarla ilgili ortaya çıkacak sorunları gidermek ve bunlarla ilgili işlemleri raporlamak.
  • Operasyon faaliyetlerindeki değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli takip işlemini yapmak.
  • Bağlı bulunduğu yönetici tarafından verilen tüm görevleri yerine getirmek.
  • İrsaliyelerin sisteme girişini sağlamak.
  • Vardiya saatleri içerisinde personel ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapmak.
  • Şirket prosedürleri çerçevesinde çalışanların performans değerlendirme uygulamalarını değerlendirmek.
  • Kendisine verilen görevleri eksiksiz ve tam olarak yerine getirmek.
  • Acil durum uygulamaları ve acil durum planlarını tam olarak uygulamak.

Lojistik Operasyon Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bu alanda çalışmak isteyen kişiler için lojistik eğitimi almak gerekir. Meslek lisesi, ön lisans ve lisans düzeyinde lojistik alanında verilen birçok eğitim programı vardır. Bu alanda kariyerini ilerletmek isteyen kişiler Lojistik Yönetimi Bölümünü de tercih edebilirler. Lisans düzeyinde eğitim alanlar uluslararası veya ulusal firmalarda yükselme şansı yakalar. Bununla birlikte, lojistik operasyon elemanı İŞKUR tarafından onaylanan ve 4321.20 meslek kodu altında tanımlanan bir pozisyondur. Bu sektörde çalışılacak olan kurumun politikalarına göre eğitim düzeyleri farklı kriterlerde belirlenebilir.

Lojistik Operasyon Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Lojistik operasyon elemanı olmak için aranılan şartlardan birisi bu alanda eğitim veren meslek lisesi, ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmaktır. Bu sektörde çalışmak ve bu alanda kariyerini ilerletmek isteyen kişilerin kendilerini yabancı dil konusunda geliştirmeleri oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bilgisayar programlarını iyi derecede bilmek ve analitik düşünce yapısına sahip olmak önemlidir. Bu alanda çalışarak tecrübe kazanmak önemli şartlar arasında yer alır. Operasyon elemanı ya da sorumlusu, çalışmış olduğu şirket içindeki tüm birimlerle, yurt dışında ise müşteriler ile sürekli olarak iletişim halindedir. Bu yüzden güçlü bir iletişim becerisine sahip olmak kazanılması gereken önemli yetkinliklerden birisidir.

Lojistik Operasyon Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Bu meslekte işe alım şartlarının başında belirli eğitimlere katılmak ve başarılı olmak gelir. Bu sektörde çalışacak olan kişilerin ön lisans mezunu olması tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra lojistik, hizmet ve perakende operasyonları için yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Ekip çalışmasına yatkın olmak ve esnek mesai saatlerine uyum sağlayabilmek de pek çok iş ilanında belirtilen şartlar arasında yer alır. Adayın ilgili bilgisayar programlarını bilmesi gerekir. Diğer yandan lojistik operasyon elemanı maaşı personelin eğitim durumuna ve tecrübe seviyesine göre belirlenir. Ayrıca lojistik operasyon elemanı ne kadar maaş alır sorusunun yanıtı çalışılan şirkete göre değişmektedir. Bu sektörde çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden lojistik operasyon elemanı iş ilanları için detaylı bir araştırma yapabilirler.