Nedir?
İçindekiler
Montaj iş planlarını hazırlayan ve gerektiğinde revizyonlarını gerçekleştiren mühendisler, montaj mühendisi nedir sorusunun yanıtıdırlar. Ürünlerin imalatı için gerek duyulan takımı ve ekipmanı belirleyerek uygun ortam koşullarının ne olduğunu tespit ederler. Montaj mühendisinin iş tanımı ise; tasarım, tasarım şemaları, montaj ve ürün parça kataloğu inceleyerek gerekli işleri tasarlamak, yürütmek ve sonuçları analiz ederek ve yorumlamaktır. Montaj mühendisleri, yeniliklere ve gelişmelere daima açıktırlar. Soyut tasarımı, en hızlı ve en kaliteli şekilde somut hâle getirirler. Ürünün tasarımından, ortaya çıkışına kadarki sürecin tamamında görev alırlar. Montaj mühendisi pozisyonunda görev alan kişiler, yazılı ve sözlü iletişimde başarılı olmalılardır. Diğer mühendislik birimleriyle koordine olarak çalışabilmeleri için sağlıklı bir şekilde iletişim kurmaları önemlidir. Zaman zaman takım için liderlik de yapmaları gerekir.
Montaj mühendisi görevleri arasında, montaj sürecinde ortaya çıkan ve çıkabilecek problemlere çözüm üretmek ilk sırada yer alır. Bunun dışında mühendislerin birçok görevi ve sorumluluğu bulunur. Bu görevler şöyle sıralanabilir;
Montaj mühendisi eğitimi için lisans eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Fakat montaj mühendisliğine özel bir bölüm yoktur. Hem özel üniversitelerde hem de devlet üniversitelerinde birçok mühendislik bölümü bulunur. Montaj mühendisliği için de iyi bir üniversitede ilgili mühendislik bölümlerinden birinin tamamlanmış olması gerekir. Bu bölümler; Uçak, Uzay, Makine ya da Makine ve İmalat Mühendisliği bölümleridir. Bu eğitimler uygulamalı mühendislik sistemlerine ve araçlarına da hâkim olunmasını sağlar. Dil konusunda ise İngilizce büyük öneme sahiptir. Eğer kişinin İngilizce seviyesi yetersiz ise ayrıca İngilizce eğitimi alınması gerekir. Belirtilen pozisyonda çalışan biri yurt dışındaki bazı işler için de görevlendirilebilir. Buna bağlı olarak da en az bir yabancı dilde; okuma, yazma ve konuşma alanlarında yeterli seviyeye sahip olmak, kişiye oldukça önemli bir avantaj sağlar.
Montaj mühendisi nasıl olunur öğrenmek için hangi eğitimlerin gerektiğini öğrendikten sonra şartlar hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Öncelikle ilgili bölümlerden mezun olmak ve bu bölümlere ait diplomalara sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra mühendislik bilimlerinin prensiplerini uygulamada belli bir beceriye sahip olunmalıdır. Çağdaş yöntemler kullanılabilmelidir. Ayrıca montaj mühendisi olabilmek için iyi derecede İngilizce de bilinmesi gerekir. Bilgisayar destekli bir meslek olduğu için ilgili yazılım dillerine ve bilgisayar programlarına hâkim olmak gerekir.
Montaj mühendisi iş tanımı, ilgili iş ilanlarında belirtilir. İşverenler adaylarda; ileri düzey teknikleri ve dokümanları anlama ve bunları yorumlama yeteneği arar. CAD bilgisine de olabildiğince hâkim olunması gerekir. İş başvurusunda bulunan adayların tecrübeli olmaları önemlidir. Bu meslekte, beraber çalışılan kişiler veya yerler zaman zaman değişmektedir. Bu nedenle ekip çalışmasına ve değişebilen durumlara uyum sağlayabilmeleri gerekir. Bunun yanı sıra yazılı raporlama konusunda da bilgili olunması gerekir. Verilen işlerin, istenildiği şekilde ve zamanında teslim edilmesine de ayrıca dikkat edilir. Montaj mühendisi maaşları, kurumdan kuruma farklılık gösterir. Hem özel kurumlarda hem de devlet kurumlarında çalışma imkânı bulabilirler. Çalışma hayatında deneyim arttıkça maaş miktarı da artış gösterebilir. Montaj mühendisi adayı profesyoneller, Kariyer.net üzerinden montaj mühendisi iş ilanları seçeneklerine göz atabilirler. Adaylar, çalışmayı istedikleri şehirleri belirleyerek filtreleme özelliğini kullanabilir ve böylece belirledikleri şehirlerdeki iş ilanlarına ulaşabilirler.
Montaj Mühendisi Mülakatları