Network Teknisyeni Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Network Teknisyeni Ne Demek 2. Network Teknisyeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Network Teknisyeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Network Teknisyeni Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 5. Network Teknisyeni İşe Alım Şartları Nelerdir?Network Teknisyeni Ne Demek
Network teknisyeni bilişim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerde bilgisayar ve ağ sistemini koruma görevini üstlenen kişilerdir. Network teknisyeni, farklı bilgisayar ağlarının cihazlarla aynı anda uyumlu çalışmasını sağlar. Özel şirketler, devlet kurumları, üniversiteler gibi birçok yerde bilgisayar, ağların korunması, ağların oluşturulması ve network sisteminin düzgün bir şekilde çalışması için çeşitli ortamlarda görevlerini yerine getirirler. Network teknisyeninin görevleri kendi kuruluşlarının ağ gereksinimlerine ve büyüklüğüne bağlıdır. Network teknisyeninin görevi, kontrolü altında olan bilgisayar ağlarının kurulması, izlenmesini ve sürdürülmesini kapsar. İletişim ağlarını, sistemleri, yönetim araçlarını kullanarak izler. İşletim ve ağ aksaklığı varsa bu sorunu gidermede etkin bir rol oynar. Diğer yandan birim içerisindeki çalışmaları gerçekleştirir. Sistem ağları içerisindeki sorun giderme ve iyileştirme çalışmalarında büyük bir role sahiptir.
Network Teknisyeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Network teknisyeni nedir sorusu genel olarak şu şekilde yanıtlanabilir; şirketlerin ağ ile ihtiyaçlarını belirleyen ve ihtiyaçlara uygun çözüm yöntemini uygulayan nitelikli kişilerdir. Kendisine verilen bir görevi zamanında ve tam olarak bitirmekle yükümlüdür. Network teknisyeni iş tanımı gereği bilgisayar ağlarında ortaya çıkan aksaklıkları tespit ederek giderir. Bilgisayar yazılım ve ağları kurarak yapılandırır ve bakımını yapar. Küçük bir organizasyon içerisinde yapılan görev; bilgisayar ve ağ sistemlerinin korunması ve personele eğitim verilmesidir. Daha büyük operasyonel faaliyetlerde genellikle farklı mesleki-teknik bilgi seviyelerine sahip network uzmanları bulunur. Bu meslekte çalışan kişiler müşterilerinin ve ekip üyelerinin ağ ile ilgili sorunlarına anında cevap vermelidir. Network teknisyenin yönetme yeteneği oldukça önemlidir. Network teknisyeni görev tanımı kapsamında işi ekibini eğitim ve sistemi kullananlara önemli konular hakkında bilgi vermek işlemleri yer alır. Network teknisyeni ne yapar konusunu daha iyi anlamak için görev ve sorumluluklarını tanımlamak gerekir. Network teknisyenlerinin başlıca sorumlulukları ve görevleri şunlardır:
- Network projelerini planlayarak uygulamak,
- Network sisteminin kurulum ve yönetim aşamalarını gerçekleştirmek,
- Güvenlik duvarlarını koruyarak koruma sistemlerini güncellemek,
- Bilgisayar ağıyla ilgili olan sorunları anında teşhis etmek ve hızlı bir şekilde sorunu çözümlemek,
- Güvenlik açıklarını tespit etmek ve ve çalışanlara bilgi vermek,
- Bilgi işlem merkezindeki modüllerin ağ kurulum çalışmalarını yürütmek,
- Network sisteminin güvenliğini yönetmek,
- Bilgisayar ve ağ güvenliğini sağlamak,
- Sanallaştırma teknolojilerinde kurulum yapmak,
- Konfigürasyon ve işletim sistemlerini yapmak,
- Network sisteminin bakımını ve güncellemesini yapmak,
- Bilgisayar ağlarının sorunsuz ve belirtilen parametreler dahilinde çalışmasını sağlamak,
- Ağlarla ile ilgili değişiklikler hakkında üst yönetime bilgi verir,
- Günlük, haftalık, aylık raporlar hazırlamak ve üst yönetime sunmak,
- IT teknolojileri üzerinde faaliyette bulunmak,
- Mevcut ağ alt yapısını iyileştirmek için çalışmalarda bulunmak,
- Tespit ettiği sistem ve network aksaklıkların giderilmesi için veri tabanı yönetimi sistem, ağ ve uygulama desteğini sağlamak,
- Network genelinde switch ve routerların bakımını, güncellemesini ve konfigürasyonlarını yaparak güvenlik açıklarını kapatmak,
- Santral sistemleri desteği vermek,
- Bilgi teknolojileri alanında yenilik ve gelişmeleri sürekli olarak takip etmek,
- Bulut sistemini yönetmek,
- Çalıştığı sektöre özel ağ ihtiyaçlarına uygun iyileştirme önerileri sunmak,
- Sunucu kurulumu ve yapılandırma işlemlerini gerçekleştirmek,
- Solarwinds, zabbix gibi Network monitoring teknolojileri hakkında bilgi sahibi olarak kendini sürekli olarak geliştirmek.
Network Teknisyeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Network teknisyeni nasıl olunur sorusunun yanıtı için meslek liseleri ve üniversitelerin ön lisans bölümleri işaret edilebilir. Network teknisyeni olmak için endüstri meslek lisesi mezunu olmak yeterlidir. Meslek liselerinin Elektrik-Elektronik bölümü tercih edilebilir. Ayrıca ön lisans bölümlerinden Bilgisayar Programcılığı, adayların öne çıkmasını sağlar. Bununla birlikte, network teknisyeni olarak belirli bir meslek alanında yetişmek, kendini geliştirmek ve bir meslek sahip olmak isteyen kişiler hem resmi kurslara hem de özel kurslara katılarak sertifika alabilirler.
Network Teknisyeni Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bu alanda kariyer hedefleyen kişiler teknolojik gelişmeleri sürekli olarak takip ederek kendilerini geliştirmelidir. Network teknisyeni, arıza tespiti yapan ve analitik düşünme becerileri gelişmiş, insan ilişkileri kuvvetli, gelişime açık ve teknolojik yenilikleri takip eden bir kişiliğe sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra, yedekleme yazılımları hakkında bilgi sahibi olması beklenen bir özelliktir. Sorunlar karşısında hızlı çözüm üretebilen, sonuç odaklı ve yorumlama kabiliyeti yüksek olan adaylar avantajlıdır. Bu mesleği yapan kişilerin bağımsız hareket etme, sorunları çözme, problemleri hızlı bir şekilde cevap verme becerisine sahip olması gerekir. Network sistemi ve kuralları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Network teknisyeninde olması gereken nitelikler şunlardır:
- Analitik ve analiz düşünme yeteneği,
- Ekip çalışmasına yatkın olmak,
- MS Office kurulum ve yapılandırmaları hakkında bilgi sahibi olmak.
- İletişimde girişimci, yetkin, dinamik, araştırmacı ve sonuç odaklı olmak.
Network Teknisyeni İşe Alım Şartları Nelerdir?
İşletmelerin teknisyen arayışlarında, birtakım unsurlar öne çıkar. Genel olarak sıralanabilecek işe alım şartları şunlardır:
- Ağ mimarileri planlaması, tasarımı, entegrasyonu konularında bilgi ve tecrübe sahibi olmak,
- Temel yazılım ve ağ bileşenleri konularında tecrübe sahibi olmak,
- Yerel Alan Ağ (LAN), Sanal Özel Ağ (VPN), Geniş Alan Ağ (WAN), Dinamik Yönlendirme Protokolleri, Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN) teknolojileri konularında deneyimli olmak,
- SSL VPN ve IPSEC çözümleri ve tasarımları konusunda deneyimli olmak,
- Yazılım ve bilişim ağları raporlama konusunda deneyimli olmak,
- CCNP sertifikalarına sahip olmak,
- Mobil telekomünikasyon teknolojileri konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmak,
- İyi derecede İngilizce bilmek,
- Kablosuz ağ cihazları, yerel alan anahtarlama cihazları konularında bilgi sahibi olmak.
Network teknisyeni maaşları, bağlı bulunan işletmeye ve işletmenin faaliyet gösterdiği alana göre farklılık göstermektedir. Network teknisyeni olmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden network teknisyeni iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirler.
Network Teknisyeni İş İlanları
Şu anda aktif iş ilanı yok
Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.