Pazarlama Uzman Yardımcısı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Pazarlama Uzman Yardımcısı Ne Demek? 2. Pazarlama Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Pazarlama Uzman Yardımcısı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Pazarlama Uzman Yardımcısı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Pazarlama Uzman Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?Pazarlama Uzman Yardımcısı Ne Demek?
Pazarlama uzman yardımcısı ya da pazarlama asistanı, satın alma eğilimlerini ve istatistiklerini araştırmaktan sorumlu, raporlar hazırlayan ve bu raporları sunan, pazarlama materyalleri için metin yazarlığı gibi görevlerde aktif rol alan kişilere verilen unvandır. Pazarlama uzman yardımcısı ne iş yapar sorusuna birkaç farklı cevap verilebilir. Pazarlama uzman yardımcısının temel görevlerinden biri pazarlama kampanya ve reklamlarını izlemek ve gerektiğinde iyileştirmeler yapmaktır. Ayrıca marka bilinirliğini ve sadakatini artırmak için tasarlanmış kampanya ve reklamlar için gerçekleştirilen toplantılara aktif katılım sağlamak ve beyin fırtınası yapmak da görevlerindendir. Dijital ve fiziksel pazarlama çıktıları oluşturmak için sanatsal departmanlarla yakın çalışır ve pazarlama ekibi ile iş birliği yaparlar. Aynı zamanda projeleri tamamlamada pazarlama ekibine liderlik etmek ve yardımcı olmak da pazarlama uzman yardımcılarının görevlerindendir. Pazarlama uzman yardımcıları genellikle B2B pazarlama ve finansal hizmet sektörlerinde istihdam edilirler. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların etkinlik organizasyonlarında da aktif rol alabilirler ve genellikle halkla ilişkiler departmanı ile koordine bir şekilde çalışırlar.
Pazarlama Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Pazarlama uzman yardımcısının görevleri incelendiğinde çalışılan sektöre ve yapılması planlanan projelere göre bu unvana sahip kişilerin görevlerinin ve sorumluluklarının farklılaşabildiği görülür. Pazarlama uzman yardımcısı görevleri genel olarak şunlardır;
- Müşterilere erişim sağlamak ve müşteriler ile etkili iletişim kurmak.
- Pazarlama teminatının geliştirilmesine yardımcı olmak.
- Pazarlama ekibi ile beraber pazarlama kampanyalarını tasarlamak, geliştirmek ve kampanyaların sürekliliğini sağlamak.
- Devam eden pazarlama kampanyalarının sonuçlarını takip etmek, analiz etmek ve raporlamak.
- Pazar araştırma projelerini geliştirmek ve koordine etmek.
- Rekabet analizi yapmak.
- Web sitesi ve mobil uygulama gibi dijital platformların içeriklerini ve/veya müşterilerin sosyal medya hesaplarını yönetmek.
- Tutarlı markalaşmanın sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütmek.
- Anketleri analiz etmek.
- Sunumları ve müşteri toplantılarını organize etmek.
- Belirli bir hedefe ya da bölgeye karşı firmayı en iyi şekilde temsil etmek için müşteri ziyaretleri yapmak.
- Müşteri taleplerini görüşmek ve değerlendirmek.
- Tanıtım ve reklam faaliyetlerinde rol almak.
- Rapor, broşür, sosyal medya paylaşımları ve benzeri belgelerin ve paylaşımların hazırlanmasını sağlamak.
- Pazar araştırmasının düzenlenmesine yardımcı olmak.
- Kampanyalarla ilgili bütçe tabloları gibi mali ve istatistiksel bilgileri derlemek ve dağıtmak.
Pazarlama Uzman Yardımcısı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Pazarlama uzman yardımcısı nasıl olunur sorusunun pek çok cevabı vardır. Pazarlama, kişilerin iletişim becerileri ile etkili reklam ve tanıtım stratejileri geliştirebilme kabiliyetleri ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle pazarlama departmanında rol almak eğitimin yanında kişisel yetkinlikler ile de doğrudan ilişkilidir. Pazarlama uzman yardımcısı olmak için adaylar kendilerini farklı şekillerde geliştirebilirler. Öncelikle bir pazarlama uzman yardımcısı eğitim alma yolunu seçebilir. Üniversitelerin Pazarlama, İktisat, İşletme, Satış ve Pazarlama bölümleri veya mühendislik bölümleri gibi çeşitli lisans bölümlerini tamamlayabilirler. Böylece nitelikli çalışan olma yolunda ilk adımı atabilirler. Firmalar faaliyette bulundukları sektöre göre farklı özelliklere sahip mezunları pazarlama uzman yardımcısı olarak bünyelerine katabilirler. Adaylar, okul dışı çeşitli kurum veya organizasyonların eğitim programlarına katılım sağlayıp çeşitli staj programları ile özgeçmişlerini geliştirebilirler. Ek olarak devlet veya özel kurumların pazarlamaya yönelik kurumsal pazarlama, dijital pazarlama, satış ve pazarlama, satış yönetimi, sosyal medya uzmanlığı, e-ticaret eğitimi gibi çeşitli eğitim ve sertifika programlarına katılabilirler. Pazarlama uzman yardımcısı olmak fazlaca sorumluluk ve tecrübe gerektiren bir unvan olduğu için yabancı dil bilmek de gerek müşteri ilişkilerini geliştirmek gerekse küresel bir pazara hitap edebilmek adına son derece önemlidir. Uluslararası kabul gören bir yabancı dil sınavına katılım sağlayan adaylar dil yeterliliklerini ispatlayabilirler.
Pazarlama Uzman Yardımcısı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Pazarlama uzman yardımcısı olmak için gereken şartlar; diploma ve sertifikalar ile gerekli stajların tamamlanmasıdır. Ek olarak bu unvana sahip olmak isteyen kişilerden bazı beceriler edinmeleri beklenebilir. Bu beceriler şunlardır;
- Takım çalışmasına uyum sağlamak ve liderlik becerilerine sahip olmak.
- Disiplinli ve düzenli çalışmak.
- Sorumluluk sahibi olmak.
- Microsoft Office programlarına hâkim olmak.
- Yabancı dil bilmek.
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak.
- Güçlü bir sosyal ağa sahip olmak.
- Kendinden emin ve güven veren biri olmak.
- Ticari farkındalığı yüksek ve organizasyon becerileri gelişmiş biri olmak.
- Yüksek adaptasyon ve yaratıcılık becerilerine sahip olmak.
- Yüksek teknolojiden anlamak.
Pazarlama Uzman Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Pazarlama uzmanı işe alım şartları, çalışılan sektöre ve şirketin ihtiyacına göre büyük oranda değişiklik gösterir. Benzer şekilde kişilerin yetenek ve yeterlilikleri, sektör, şirket ve ihtiyaca göre pazarlama uzman yardımcısı maaş seçenekleri değişkenlik gösterir. Genel olarak işe alım şartları arasında şu maddeler bulunabilir:
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak.
- Sektör bilgisi ve/veya tecrübesi.
- Erkek adaylar için askerliğini tamamlamış olmak.
- Bilgisayar kullanımı konusunda gelişmiş olmak.
- Seyahat engelinin bulunmaması.
- Takım çalışmasına uyum sağlamak, lider ruhlu olmak ve takım arkadaşları ile iyi ilişkiler geliştirmek.
- Verilen görevleri teslim tarihlerine uygun olarak tamamlamak.
- Yüksek motivasyona ve düzgün bir diksiyona sahip olmak.
- Müşteri memnuniyetini sağlamak, müşteri öneri ve taleplerine öncelik vermek.
Çeşitli sektörlerde bulunan farklı şirketler tarafından yayınlanan pazarlama uzman yardımcısı iş ilanları Kariyer.net üzerinden adaylara sunulur. Şartları karşıladığınızı düşündüğünüz ilanlara Kariyer.net üzerinden başvuru yapabilir, çalışmak istediğiniz şehirdeki ilanları filtreleme özelliklerini kullanarak görüntüleyebilirsiniz. Örneğin; Bursa'da ikamet eden biri, Bursa pazarlama uzman yardımcısı iş ilanları seçeneklerine göz atabilir.