Reyon Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Reyon Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek?

Reyon yöneticisi nedir veya reyon yöneticisi ne demek gibi sorulara cevap vermeden önce reyon kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamak daha doğru olur. Perakende satış mağazalarında yalnız bir tür ürünün satışa sunulduğu bölüme reyon denir. Ayakkabı reyonu, kuru gıda reyonu, çocuk giyim reyonu, meyve sebze reyonu, mutfak gereçleri reyonu gibi çok sayıda reyon vardır. Satışa sunulan ürün çeşitlerine göre reyonlar isimlendirilir. Reyon yöneticisi reyon ismi verilen bölümü veya bölümleri yöneten kişidir. Reyonlar bir veya birkaç raf sisteminden oluşabileceği gibi mağaza içinde ayrı bir bölüm ya da kat olabilir. Bu pozisyonda görevlendirilmiş olan kişi, sorumlu olduğu reyonla ilgili işleyişi takip etmekle yükümlüdür. Satışa sunulan ürünlerin sergilenmesi, fiyat etiketleri, reyonun düzeni, eksik ürünlerin takibi, sipariş edilecek ürünlerin belirlenmesi gibi çeşitli işler yaparlar. Tedarikçilerin satış temsilcileri mağaza ziyaretinde bulunduğu zaman, reyonu yöneten personelle iletişime geçerler. Bu pozisyonda görevli olan kişiler satış noktasının satış hızını, hangi ürünün daha hızlı satıldığını, mağazanın bulunduğu bölgedeki tüketim alışkanlıklarını doğrudan gözlemleme şansına sahip kişilerdir. Yöneticilere iyi gözlemlenmiş değerlendirme raporları ile bilgi aktarırlar. Bu raporlar firma için son derece faydalı bilgiler içerir.

Reyon Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Reyon yöneticisi satış noktasında sorumlusu olduğu reyon düzenini sağlamakla görevlidir. Reyon yöneticisi ne iş yapar sorusuna öncelikle, reyonda satışa sunulan ürünleri gruplarına göre sınıflandırır şeklinde bir cevap verilebilir. Her mağazanın yöneticiler tarafından belirlenmiş bir reyon planı vardır. Bu plan çeşitli etkenler göz önünde tutularak hazırlanır. Mesela tüketim hızı yüksek olan ürünlerin rafta alacağı pay daha fazladır. Kampanyalı ürünlerin reyondaki yerleri farklı olabilir. Göz hizasına konulması gereken ürünler özel olarak belirlenir. Bazı markaların ürünlerine rafta daha çok yer ayrılması için özel anlaşmalar yapılmış olabilir. Reyon yöneticisi ürünlerin yerini, raf sırasını ve raf payını yöneticilerinin istediği şekilde uygulamakla yükümlüdür. Ürün etiketlerinin doğruluğunu ve etiketlerin konulması gereken yerlerde olup olmadığını düzenli olarak kontrol eder. Reyon stoğunu takip ederek eksilen ürünlerin depodan çıkartılmasını sağlar. Depo stok durumuna hakim olmalıdır. Rafta ve depoda olan ürünlerin satış hızını bilmesi ve planlı bir şekilde sipariş hazırlanmasını, ürünlerin tedarik edilmesini sağlamakla da görevlidir. Reyonlar her zaman temiz ve düzenli tutulmalıdır. Reyon yöneticisi yetki alanındaki aksaklıklara zamanında müdahale eder. Ayrıca satış geliştirici önerilerde bulunması da beklenir. Reyon yöneticisi görev tanımı kurum tarafından hazırlanır. Bu görev tanımında belirtilen tüm maddelere titizlikle uymalı ve yapılması gereken işleri aksatmadan ve doğru bir biçimde yapmalıdır.

Reyon Yöneticisi/Yönetmeni Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Perakende satış noktalarında reyon yöneticisi olmak için lise, ön lisans veya lisans eğitim şartı aranır. Bununla birlikte sektör deneyimi fazla olan ilköğretim düzeyinde diploma sahibi olan kişiler de bu pozisyon için görevlendirilebilirler. Bazı özel ürünlerde deneyim daha öncelikli olmakta, eğitim düzeyi ikinci sırada kalmaktadır. Mesela kasap reyonunda ya da bir yapı marketin elektrikli inşaat aletleri reyonunda görevlendirilenlerin reyonda satılan ürünlerle ilgili özel bir uzmanlığa sahip olmaları gerekebilir. Kariyer planı dahilinde eğitimlere katılmak da avantajlar sağlar. Reyon yöneticisi yetiştirme programı altında eğitimlere katılarak sertifika alınabilir. Bu pozisyon perakende sektöründe önü açık, yükselme imkanı olan bir pozisyondur.

Reyon Yöneticisi/Yönetmeni Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Reyon yöneticisi mesleği aktif olmayı gerektiren, hareketli bir meslektir. Çalışma ortamı genellikle mağazalardır. Perakende satış deneyimi olan kişilerin kariyer planlarında önemli bir basamak olabilir. Sektör deneyimi genellikle önemli bir kriterdir. Reyon yöneticisi iş ilanlarında deneyim beklentisi belirtilebilir. Eğitim düzeyi ve yaş, iş ilanlarında belirtilen kriterler arasında yer alabilir. Perakende satış sektöründe farklı pozisyonlarda çalışmış, reyon yöneticiliği yapmamış olsa bile olası beklentileri bilen, iş tanımına vakıf kişiler bu pozisyona başvurabilirler. Bu pozisyonda iş deneyimi olan kişiler ise her sektörde benzer pozisyonda iş bulma imkanına sahiptir. İş tanımı gereği müşterilerle iletişim kurmak da gerekebilir. Müşterilerin soracağı sorulara en iyi şekilde cevap verebilecek yeterlilikte olmalıdırlar. Çoğu zaman müşteriler alışverişlerine devam ederken reyonda çalışmaları gerekebilir. Bu tür bir durumda dengeyi sağlayabilmeli, akışı bozmadan işi yürütebilmeli, ihtiyaçları hızlı bir şekilde görüp çözüm üretebilmelidirler.

Reyon Yöneticisi/Yönetmeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Reyon yöneticisi nasıl olunur diye merak edenler, öncelikle bu mesleğe uygun olup olmadıklarını değerlendirmelidir. Hareketli işleri seven, enerjik, satış yapılan mağazalarda çalışmaktan hoşlanan, sosyal yönü kuvvetli kişiler reyon yöneticisi olarak çalışmaya karar verdikten sonra iş ilanlarına bakabilirler. Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler, reyon yöneticisi/yönetmeni iş ilanlarını inceleyebilirler. İş ilanları incelendikten sonra iş başvurusu yapılır. İş başvurusu personel arayan firma tarafından değerlendirilir. Kurumun değerlendirme şartlarına göre uygun adaylar mülakata çağırılır. Mülakat süreci firmadan firmaya farklılık gösterir. Bazı firmalarda mülakata ek yazılı sınav da yapılabilir. Reyon yöneticisi sınav soruları ile adayın neden bu pozisyona ilgi duyduğu, kariyer planı, bir problemle karşılaşıldığında ne şekilde çözüm üretebileceği gibi çeşitli konulara dair cevaplar elde edilir. Bazen mesleki sorular da sorulabilir. Mülakat aşaması birkaç aşamalı olabilir. Daha sonra firma pozisyon için uygun olan aday veya adayları belirleyerek işe alım aşamasını sonlandırır. İşe başlama prosedüründe ise işe başlama tarihi belirlenerek gerekli evrakların hazırlanması talep edilir. Reyon yöneticisi maaşı görev yapılan kurum ve adayın niteliklerine göre değişkendir. Birçok firma bu pozisyonda çalışan personeline satış primi, yemek ücreti, yol parası gibi ek imkanlar verebilir. Reyon yöneticisi olmak için Kariyer.net ziyaret edilebilir. Kariyer.net'teki iş ilanları şehre, sektöre ve pozisyona göre filtrelenebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
14.490 / Aylık
115 kişinin ortalama maaşıdır.