Dönerci Nedir?

Dönerci Nedir?

Dönerci Ne Demek?

Dönerci, terbiye edilmiş, baharatlarla hazırlanmış eti kesen ve servise hazır hale getiren kişi olarak tanımlanır. Döneri hazırlamak, eti marine etmek gibi işlemleri de dönerciler yapar. Bu sebeple dönerci nedir sorusu şu şekilde açıklanabilir; dönerin hazırlanma aşamasından satış aşamasına kadar geçen süreci yöneten meslek grubudur. Dönerciler döner ustası olarak da isimlendirilir. Döner ustası, restoranda alacağı sorumluluğa göre şef olarak da çalışabilir. Yardımcılarıyla birlikte dönerin hazırlanmasını ve sunuma uygun hale getirilmesini sağlar. Dönerci kime denir sorusunun yanıtını daha net verebilmek için görev ve sorumluluklar hakkında bilgi edinmek gerekir. 

Dönerci Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Dönerci, sahip olduğu bilgi ve becerilerle dönerin hazırlanmasında ve kesilmesinde görev alır. Döner ustasının görevi dönerin hazırlanma süreciyle başlar. Dönerin hazırlanması için en uygun et türü seçilir. Bu sebeple döner ustaları en iyi dönerin hangi et türüyle yapılacağı hakkında bilgi sahibidir. Seçimi yapılan etin hazırlanması da döner ustasının görevi arasındadır. Döner hazırlamak için alınan eti terbiye eder. Ette kullanılacak baharatları ve sosları hazırlar. Eti döner haline getirir ve pişirilmesini sağlar. Pişirilen döneri uygun kesim teknikleriyle servise hazır hale getirir. Dönerci kendisinden istenen ürüne uygun porsiyonlarda kesim işlemini gerçekleştirir. Bundan dolayı görevleri arasında, işletmenin hazırladığı ürünlere hakim olmak da bulunur. Döner ustası etin pişirileceği ısıyı da belirler. Etin lezzetli olması için gerekli olan süreçlerin yönetilmesi döner ustasının sorumluluğundadır. Sorumlulukları arasında müşterilerin talebine uygun ürünleri hazırlamak da bulunur. Döner ustası, müşterilerin veya işletmenin talebine uygun şekilde kesim işlemini gerçekleştirir. Döner ustaları dönerle ilgili bütün süreçte görev alır. Bu yüzden dönerci kimdir sorusu şu şekilde açıklanabilir; dönerin hazırlanma ve satılma aşamasındaki her şeyi bilen kişidir. Ancak dönerci ne iş yapar sorusuna şef boyutuyla da cevap verilebilir. Döner ustaları çalıştıkları restoranlarda şeflik görevini de üstlenebilir. Özellikle dönerin ana yemek olduğu işletmelerde döner ustasının sorumluluğu büyüktür. Şef olarak çalışan döner ustaları, döneri hazırlama ve kesme işlemleri dışında çalışanları da yönetir. Mutfaktaki işi planlar. Döneri hazırlamakla görevli olan ekibin sorumluluklarını belirler. Şef olarak çalışan döner ustası, çırakların eğitiminden de sorumlu olur. Döner ustalarının mutfakta çeşitli sorumlulukları da vardır. Hijyen kurallarına dikkat etmek sorumlulukları arasındadır. Döner ustası çalıştığı alandaki hijyeni sağlamalıdır. Kullanacağı ekipmanların bakımını yapmak döner ustasının sorumlulukları arasında sayılabilir. Döner ustasının sorumlulukları arasında ete zarar gelmemesi de bulunur. Et doğru yöntemlerle hazırlanmalı ve pişirilmelidir. Et pişirilirken yakılmamalıdır. Döner ustası başka bir işletmenin bünyesinde çalışabileceği gibi kendi işletmesini de kurabilir. Kendi işletmesini kuran bir döner ustası işletmenin yönetiminden de sorumlu olur. Döner ustası sunumun hazırlanmasını da sağlar. Dönerci ne yapar sorusu şu şekilde cevaplanabilir; döneri lezzetli olacak şekilde hazırlar, keser ve müşteriye hitap edecek şekilde sunar. Döner ustasının hazırlayacağı döner tavuktan da olabilir. Bu yüzden bir usta, et dönerle ilgili bilgi sahibi olduğu gibi tavuk dönerle ilgili de bilgi sahibi olmalıdır. 

Dönerci Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Dönerci olabilmek için belirli bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Dönerde kullanılan et türleri hakkında geniş bilgiye sahip olmak için çıraklık eğitimi alınmalıdır. Çıraklık eğitimi iki yöntemle alınır. Bir döner ustasının yanında çalışmak veya kursa gitmek seçenekler arasındadır. Belediyeler tarafından döner ustalığı eğitimi verilen kurslar açılabilir. Belediye dışında özel firmalar da kurs verebilir. Kurs veren firmalar kendi ders planlarını oluşturarak döner ustası yetiştirir. Bu yüzden dönerci nasıl olunur sorusunun basit yanıtı vardır. Döner ustasının yanında çırak olarak çalışarak veya kursa giderek meslek sahibi olunabilir. Döner ustasının yanına girip çırak olarak çalışarak ustanın bilgileri öğrenilir. Usta, çırağına dönerin hazırlanma aşamasından sunum aşamasına kadar her türlü bilgi ve beceriyi öğretir. Böylece çırak bir süre sonra usta düzeyine gelir. Usta düzeyine gelen dönerci artık çeşitli işletmelerde çalışabilir veya kendi işletmesini açabilir. Döner ustası olmak için bir diğer seçenek ise kursa gitmektir. Kurslarda verilen dersler değişiklik gösterir ancak genel olarak döner yapım aşamalarının tamamı öğretilir. Kurslarda döner hazırlamak dışında eğitimler de verilir. Bu eğitimler arasında hijyen kuralları vardır. Döner hazırlarken hijyenin nasıl sağlanacağı gibi konular da kurslardan öğrenilebilir. İş güvenliğini sağlamak de eğitimler verilebilir. Döner keserken bıçaklar kullanıldığı için iş güvenliği önemlidir. Böylece kurslarda, işletmede çalışırken uygulanabilecek bilgiler de verilir. Kurs tamamladığı takdirde eğitim alındığını gösteren belge verilir. Dönerci belgesi nereden alınır sorusuna özel veya belediye kursları cevabı verilebilir. Bu belge, mesleki yeterliliği göstermektedir. 

Dönerci Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Döner ustası olmak için mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olmak gerekir. Bu beceriler bir döner ustasının yanına çırak olarak kazanılabilir. Farklı bir alternatif olarak ise kursa gidilerek gerekli bilgiler öğrenilebilir. Kurslardan alınan dönerci ustası belgeleri yetkinliğinizi ve işi yapabileceğinizi gösterir. Döner ustası olmak için gerekli olan şartlar, döner hazırlama ve sunma konusunda yeteneklerinizdir. Her işletme döner ustası ararken kendi şartlarını belirler ancak döner ustasında aranan becerilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Döneri hazırlayabilmek ve sunabilmek.
  • Döneri istenildiği gibi kesmek.
  • Takım çalışması yapabilmek.

Bu becerilere sahip kişiler döner ustası olabilir. Döner ustaları çeşitli işletmelerde çalışabileceği gibi kendi restoranlarını da açabilir. Dönerci açmak istediğiniz takdirde belediyelerin talep ettiği belgeleri almanız gerekir. Dönerci nasıl açılır sorusunun cevabı her belediye için farklılık gösterebilir. Dönerci açmak için öncelikle işletme ruhsatı almanız gerekir. Dönerci sıhhi müessese sınıfına girer. Belediyeler bu müesseseleri açabilmeniz için sizden vergi levhası, nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf gibi isteklerde bulunur. Bu istekler her belediyede farklılaşacağı için belediyelerin internet sitelerinden bilgi alınabilir. İstenen bütün belgeleri tamamladığınız takdirde dönerci açabilirsiniz. 

Dönerci İşe Alım Şartları Nelerdir? 

Dönerci olarak çalışmak isteyen kişiler birçok restoranda iş imkanı bulabilir. Bazı işletmeler tamamıyla döner üzerine kuruludur. Sadece döner satışı yapmayıp farklı ürünlerin yanında döner satışı gerçekleştiren yerler de vardır. Bu yüzden döner satışı yapılan her yerde döner ustası çalışabilir. Döner ustası olduğunuzu gösteren bir belgeye sahip olmak işe alım sürecinizi hızlandırabilir. Her işletmenin elemanda aradığı şartlar farklılık gösterir. Bu yüzden Kariyer.net ile dönerci iş ilanlarını inceleyebilir ve şartları karşıladığınızı düşündüğünüz ilana başvurabilirsiniz. İşe alınma süreci başvurudan sonra başlar. Dönerci iş görüşmesi esnasında taraflar, merak ettikleri soruların cevabını öğrenebilir. Çalışan ve işveren anlaştığı takdirde iş görüşmesi olumlu sonuçlanır ve işe başlanabilir. İşe alım şartları arasında genellikle en önemli faktör, dönerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmaktır. Dönerci maaşları restorana, restoranın iş hacmine göre değişiklik gösterebilir. Ne kadar tecrübeye sahip olduğunuz gibi faktörler de bu maaşları etkiler. Kariyer.net ülke genelinde sunduğu iş ilanı fırsatlarıyla kendi şehrinizdeki veya farklı şehirlerdeki iş seçeneklerini değerlendirebilmenizi sağlar. Çalışmak istediğiniz şehri belirleyebilir, Örneğin Ankara'da bulunuyorsanız Ankara dönerci iş ilanları arasından inceleme yapabilirsiniz.