Nedir?
İçindekiler
Kasap şefi nedir sorusunun cevabı, kesim ve bölme aşamalarında görev alarak eti tüketilebilir hale getiren personeldir şeklinde verilebilir. Şefler, sorumluluklarını yerine getirirken çalışanları gözlemler. Ete yapılan uygulamalar iş bölümü gerektirir. Kasap şefinin çalıştığı işletmeye göre görev tanımı değişebilir. Kesim ve et hazırlama işleri farklı teknikler gerektirir. Kasap, uygun metotlar kullanarak ürünleri hazırlamakla görevlidir. Çalışma ortamının verim ve hijyen bakımından kontrolü önem taşır. Kasap şefi kesimhane, kasap dükkanı veya işletme mutfaklarında görev alır. Menüsünde et yemekleri bulunan restoranlar, aşçılık pozisyonu için kasapları tercih edebilirler.
Kasap şefi ne yapar sorusunun yanıtı kısaca, kesici araç gereçleri kullanarak eti pişirmeye uygun hale gelecek şekilde hazırlamak olarak verilebilir. Etlerin buzlukta saklanabilmesi veya yemeklerde kullanılabilmesi için uygulanacak teknikler değişebilir. Et tesislerinde görevli şefler, kesim sürecini yönetir. Üstlerden alınan talimatla kesim miktarını belirlemek ve işlemde kullanılan ekipmanların yeterliğini sağlamak kesimhane şefinin görevleridir. Kesimhanelerde zemin ve hava temizliği önemlidir. Personel sağlığının ve hijyenin korunabilmesi için temizlik prosedürleri uygulanır. Kasap şefi, sorumlu olduğu alanın temizlik personellerini görevlendirmekle sorumludur. Bone, eldiven, önlük kullanılan kesimhanelerde ekipman denetimi yapar. Otomasyon sistemleri bulunuyorsa, teknik kontrollerini sağlar. Arıza halinde yönetime bilgi verir. Kasap şefi görev tanımı araç gereçleri kullanarak etleri hazırlamak ve sorumluluğundaki personelleri koordine etmektir. Şef, faaliyet alanındaki uygulamaların ideal düzeyde olmasını sağlar.
Kasap şefi adayları, mesleki yeterliklerini belgelemelidir. Kasap şeflerinden çoğunlukla kasap ustalık belgesi ve lise diplomasına sahip olmaları beklenir. Kasaplık belgesi almak için mesleki eğitim merkezlerine başvurulabilir. İşletmeler bu görev için kasaplık belgesine sahip ve deneyimli adayları tercih ederler. Usta olmak için sırasıyla çıraklık ve kalfalık aşamalarından geçilmelidir. Belge vermekle yetkili kurumlarda, her aşama için farklı uygulamalar bulunur. Sınavlar teorik ve pratik olarak uygulanır. Usta olma şartlarını yönetmelikler belirler. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan adaylar belge almaya hak kazanırlar. Belirlenen süre kapsamında görev yapmış adaylar, hizmet dökümüyle deneyimlerini ispatlamalıdır. Ustalık için sağlanması gereken yaş koşulu önemlidir. Kasap şefi olmak isteyen adayların en az ilkokul veya ortaokul düzeyinde diplomaya sahip olmaları gerekir. Kasap dükkanlarında çıraklık yaparak kendini geliştirmiş adayların istihdam şansı artabilir.
Kasap şefi nasıl olunur diyenler, konsantrasyon yeterliliklerini sağlamalı ve kesim konusunda tecrübeye de sahip olmalıdır. Kasap şefi, görevli olduğu işletmede sorumlu olduğu bölümün koordine edilmesini sağlar. Restoranlarda görev alan kasap şeflerinin gerekli malzemeleri listelemeleri, görev dağılımlarını yapmaları ve işletmeye gelen müşterilerin en iyi hizmeti almalarını sağlamaları gerekir. Personel ve müşteriyle iletişim halinde olacak adaylarda aranan en önemli özelliklerden biri iletişim becerilerinin kuvvetli olmasıdır. Kasap şefi, farklı boyut ve ağırlıklara sahip bıçakları etkin kullanabilmelidir ve ekipmanların özelliklerini iyi derecede bilmelidir. Çalışma disiplinine sahip olması gereken kasap şefinin yeni personellere eğitim verebilecek donanımda olması gerekir. İş kazası meydana gelirse acil önlemleri uygulayabilmesi gerekir. Şef, personel sağlığını tehlikeye atabilecek yaralanmalara müdahale edebilmelidir. Çalışma sürecinin rutin kontrolünü sağlayabilmek adına dikkatli olması önemlidir.
Kasap şefinin sorumlulukları çalışacağı yerin hizmet kapasitesine göre değişebilir. İş yoğunluğu ve personel sayısı kasap şefinin görevlerini belirler. Kasap sorumluluklarını yerine getirebilmek temel şarttır. Gelişmiş el becerileri, şefin diğer kasaplara örnek olabilmesini sağlar. Dükkan veya mutfak ortamında görev yapacak adaylar titiz olmalıdır. Et, tüketim aşamasına gelene kadar birçok uygulamadan geçer. Kasap şefi olarak çalışmak isteyen adaylar için işe alım şartları şu şekilde listelenebilir.
Kasap şefi maaşları işletmeye ve başvuru yapan adayın niteliklerine göre değişebilir. Kasap şefi iş ilanları gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından verilir. Bu pozisyonda görev almak isteyen adaylar Kariyer.net üzerinde yer alan ilanları inceleyerek, başvuruda bulunabilirler. Siz de kasap şefi olarak kariyerinize devam etmek istiyorsanız Kariyer.net'i ziyaret edebilir, filtreleme özelliğini kullanarak çalışmak istediğiniz şehirdeki iş ilanlarını görüntüleyebilirsiniz.
Kasap Şefi Mülakatları