Saha Elemanı Nedir?

Saha Elemanı Ne Demek?

Saha elemanı nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; çalıştığı kurumun belirlediği adresleri ziyaret eden kişidir. Daha geniş bir tanımla saha elemanı olarak çalışan kişiler şirketin veya firmanın kendisine verdiği görevleri iş yeri dışında, yani sahada, gerçekleştiren kişidir. Sahada çalışan kişiler farklı görevleri yerine getirebilir. Firmanın ürünlerini teslim etmek, satış yapmak, tamir ve onarım işlemlerini gerçekleştirmek gibi bütün işlemleri saha personelleri gerçekleştirebilir. Saha elemanı ne demek sorusunun cevabını daha iyi anlayabilmek için sahada çalışan elemanların görevlerini ve sorumluluklarını öğrenmek gerekir.

Saha Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Saha elemanı, çalışmakta olduğu kurum adına müşteri ziyaretlerini gerçekleştirir. Çalışılacak olan kurumun yaptığı görevlendirmeye bağlı olarak saha elemanının görev tanımı değişiklik gösterir. Firmalar saha elemanlarına genellikle satış veya bakım, onarım işleri için görev verir. Satış alanında çalışan saha elemanı iş tanımı içerisinde ürün tanıtımı bulunur. Firmanın satışını gerçekleştirdiği ürünleri müşterilerin adreslerine giderek satmaya çalışır. Müşterilere ürün hakkında bilgi verir. Sahada çalışan elemanın görevleri arasında firmanın satış oranlarını artırmak da bulunur. Bu yüzden sahada çalışan eleman yeni müşteriler kazanmak için çalışır. Pazarı araştırır ve ürünlerin nerede daha iyi satılacağını tespit eder. Satış yaptığı müşterilerin memnun kalmasını ve tekrar firmadan alışveriş yapmasını sağlar. Kurumun kendisine verdiği satış limitini tamamlar.

Bakım onarım işleriyle ilgilenen kişilerin görevleri çeşitlilik gösterir. Teknolojik cihazların, makinelerin üretimini gerçekleştiren firmalarda çalışanlar bu ürünlerin tamirini gerçekleştirir. Ürünü satın almış müşteriler, arıza çıktığında firmayla iletişime geçer. Saha elemanları da firma adına ilgili adrese gider ve cihazları alarak bakım onarım işlemlerini gerçekleştirir. Teknik bilgi gerektiren işlemler için sahada çalışan personeller de uzmanlıklarına göre çalışmalar yapar. Kombi ile ilgili alanda çalışan personel gittiği adreslerde kombi bakımı, tamiri gibi işlemleri gerçekleştirir. İnşaat mühendisi olan bir kişiyse sahada firmanın projelerini dolaşır ve projelerin durumunu kontrol eder. Projede gördüğü herhangi bir sorunda firmayla iletişime geçer ve sorunun çözülmesinde görev alır. Anket ve araştırma yapan firmalar da saha personellerine ihtiyaç duyar. Sahada çalışan elemanlar hedef kitleye sorular sorar, anket doldurur ve aldığı cevapları firmayla paylaşır. Saha elemanı ne iş yapar sorusuna genel olarak şöyle cevap verilebilir; kendi bilgi ve becerilerini kullanarak firmanın verdiği sorumlulukları yerine getirir. Çalışılan firmaya bağlı olarak çalışanın görevleri ve sorumlulukları değişebilir.

Saha Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Saha elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler pek çok farklı alanda eğitim alabilir. Çeşitli iş kollarından insanlar sahada görev alır. Bu sebeple alınacak eğitim de farklılık gösterir. Satış alanında çalışacak elemanlar, eğitim almadan ve diploma sahibi olmadan da çalışabilir. İşlerini daha profesyonel olarak yapmak isteyen satış elemanları ise üniversitelerin İşletme bölümünde eğitim alabilir. İşletme bölümünde öğrencilere; pazarlama, yönetim ve organizasyon dersleri verilir. Bu dersler sayesinde öğrenciler pazarlama tekniklerini daha iyi öğrenerek satış oranlarını yükseltebilir. İşletme bölümü, genellikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde bulunur.

Sahada görev alan elemanlar teknik işleri de yerine getirebilir. Bu durumda meslek liselerinde veya üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde eğitim almak gereklidir. Meslek liselerinde bulunan Elektrik-Elektronik, Makine veya Metal bölümlerinde eğitim gören kişiler sahada görev alabilir. Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler de sahada çalışabilir. Bu yüzden saha elemanı nasıl olunur sorusuna cevap verirken çalışılacak olan kurumun belirlediği koşulları dikkate almak gerekir. Uzmanlık gerektiren alanlarda meslek lisesi veya üniversite diplomasıyla sahada çalışılabilir. Uzmanlık gerektirmeyen alanlarda eğitim almadan da çalışmak mümkündür.

Saha Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Saha elemanı olarak çalışacak kişiler çalışacağı alanın gerektirdiği diplomaya ve uzmanlığa sahip olmalıdır. Çalışma alanı saha olduğu için gerekli şartlar arasında dışarıda çalışmaya uygun olmak da bulunur. Dışarıda çalışmaya yönelik herhangi bir engeli olan kişiler uzun süreli saha çalışmasını sürdürmekte zorluk çeker. Her firmanın öne sürdüğü şartlar değişiklik gösterse de aranan genel şartlar şunlardır;

  • B sınıfı ehliyete sahip olmak.
  • Dışarıda çalışmaya yönelik herhangi bir engeli olmamak.
  • Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmek.
  • Yoğun çalışma temposuna uyum gösterebilmek.
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak.
  • İkna kabiliyeti yüksek olmak.

Sahada görev alan elemanlar genellikle müşterileri araçla ziyaret eder. Bu yüzden personelden ehliyet istenebilir. Dışarıda çalışıldığı için yoğun bir çalışma temposu vardır ve personellerin buna uyum sağlaması gerekir. Sahada farklı personellerle ekip olarak çalışılabilir veya iletişim hâlinde olmak gerekebilir. Satış gerçekleştirecek olan personellerin de müşterileri ikna edebilecek yetenekte olması gerekir. Saha elemanı olarak çalışanların çalışma saatleri genellikle esnektir. Bu özelliklere sahip olup firmaların belirlediği ek şartları karşılayan kişiler saha personeli olarak çalışabilir.

Saha Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Saha elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler; üretim gerçekleştiren, bakım onarım yapan, araştırma yapan veya teknik işlerle ilgilenen çeşitli işletmelerde iş bulabilir. Bu yüzden sahada çalışmak isteyen elemanların başvuracağı sektörler çeşitlidir. başvurmak için gereken şartlar; firmanın çalıştığı alana dair bilgiye ve diplomaya sahip olmaktır. Kariyer.net üzerinden siz de saha elemanı iş ilanlarına başvurabilirsiniz. İşe alım süreci başvuruyla başlar. Başvurunuzu yaptıktan sonra firma özgeçmişinizi inceler ve olumlu görmesi durumunda ikinci aşamaya geçer. İkinci aşamada mülakat yapılabilir. Mülakatta firma ve başvuru yapan kişi taleplerini veya şartlarını dile getirir. Anlaşmaya varılması durumunda başvuruyu gerçekleştiren kişi işbaşı yapabilir. Saha elemanı maaşları görev alınacak kuruma ve yapılacak işe göre değişkenlik gösterir. Maaşı etkileyen faktörlerden birisi de tecrübedir. Sahada çalışmak isteyen kişiler, uygun olduklarını düşündükleri ilanlara Kariyer.net üzerinden başvurabilirler. Kişiler, bulundukları veya çalışmak istedikleri şehirdeki ilanları filtreleme özelliğini kullanarak bulabilirler. Örneğin; İstanbul'da yaşayan veya çalışmak isteyen kişiler İstanbul saha elemanı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
13.300 / Aylık
319 kişinin ortalama maaşıdır.