Nedir?
İçindekiler
Saha mimarı olmak için hangi okulları okumak gerekir sorusu, Mimarlık bölümüne sahip çeşitli okullar sıralanarak yanıtlanabilir. Türkiye'de çoğu üniversitede Mimarlık bölümü mevcuttur. Saha mimarı olabilmek için mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra staj sürecinde veya meslek hayatının ilk dönemlerinde sahada yer almak gerekir. Bu sayede deneyim kazanarak tecrübeli bir saha mimarı olunabilir.
Mimari projelerin, projeye uygun şekilde ilerleyip ilerlemediğini alanında kontrol eden mimarlara saha mimarı denilir. Bu tanım saha mimarı nedir sorusunun cevabıdır. Saha mimarları iş disiplinleri yüksek kişilerdir. Barınma ihtiyacı, mimarlık mesleğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Saha mimarları, diğer mimarlardan farklı olarak her zaman üretim ve inşaat alanlarında çalışırlar. Projenin başlangıç aşamasından tamamlanmasına kadarki tüm süreç saha mimarının bilgisi dahilinde gerçekleşir. Saha mimarı kimdir sorusunun cevabı için ilgili pozisyonda görev alacak adayın görevlerinin ve sorumluluklarının ne olduğunu incelemek gerekir.
Saha mimarı ne iş yapar sorusu fazlasıyla merak edilir. Mimarlar; ofis mimarı ve saha mimarı olarak ikiye ayrılırlar. Her iki kısmın meslek tanımında da ortak noktalar olsa bile birbirinden farklı sorumluluklara sahiptirler. Saha mimarının genel görevi, şantiye alanını kontrol etmektir. Şantiyede plan dışı durumlar gelişirse veya proje dışına çıkılırsa saha mimarının şantiye işleyişine müdahale etme hakkı vardır. Saha mimarı kime denir sorusu şöyle yanıtlanabilir; Mimarlar kalıcı, özgün, estetik ve yaşanabilir alanlar oluşturmakla görevlidirler. Saha mimarları ise bu projeleri yerinde takip eden ve projenin aşamalarını gözlemleyen kişilerdir. Saha mimarları her zaman başka mimarların projelerinden sorumlu değillerdir. Takip ettikleri ve inceledikleri projeler, çoğunlukla kendi projeleridir. Bir mimar olarak öncelikle projelerini tasarlar ve hayat geçirirler. Ardından ise bir nitelikli bir saha mimarı olarak bu projeyi yerinde takip ederler. Saha mimarı görevleri arasındaki en önemli görev; şantiyede yaşanabilecek problemlerin, sağlıksız koşulların ve oluşan eksikliklerin önüne geçebilmesidir.
Saha mimarı olmak için öncelikle mimarlık diplomasına sahip olmak gerekir. Fakat mimarlık sadece proje tasarlamakla sınırlı değildir. Mimarlık eğitiminin tamamlanmasının ardından, saha mimarı olmak için meslek hayatında deneyim kazanmak gerekir. Bu deneyimi kazanmak ise projenin gerçekleştiği alanın kontrolünü sağlamak için proje alanında yer almakla mümkündür. Sahada olmak, çözüm üretmeyi kolaylaştırır. Saha mimarı projeye her anlamda hâkim olmalıdır. Her mimar kontrol için şantiyeye gönderilmemektedir. Şantiyede kontrolün sağlaması ve denetimin yapılması için işini bilen tecrübeli bir saha mimarına gerek duyulur. Bu yüzden stajları ve deneyim kazanılacak görevleri, projenin gerçekleştiği alanlarda geçirmek oldukça önemlidir. Saha mimarı nasıl olunur sorusu şöyle cevaplanabilir; Mimarlık bölümünde eğitim aldıktan sonra ilgili saha çalışmalarında deneyim kazanarak. Başarılı bir saha mimarı olmak için proje alanında deneyim kazanmak oldukça önemlidir. Bilgi ve tecrübe, saha mimarlığı için oldukça önemlidir. Saha mimarlarında aranan önemli şartlardan biri de şantiye şefiyle ve ustasıyla iyi iletişim kurabilmesidir. Huzursuz bir ortam işlerin ilerleyişinde sorunlar oluşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle saha mimarının iletişim becerisi gelişmiş olmalıdır.
Şantiye mimarı işe alım şartlarından en önemlisi; mimarlık eğitimi almış olmaktır. Ayrıca işverenler, adayların sorumluluk bilincine sahip olmalarına da dikkat ederler. Bu alanda hızlı ve etkili çözümler üretebilmek de çok önemlidir. Bunun dışında deneyim sahibi olmak ve daha önce proje alanlarında saha mimarı olarak yer almış olmak şarttır. Çalışma alanı çoğunlukla şantiyelerdir. İşe alınacak mimarlarda aranan özellikler ise genel olarak şu şekildedir:
Saha mimarı maaşları ise çalışılan kuruma göre değişir. Kamu kurumlarında ve özel kurumlarda maaşlar çeşitlilik gösterir. Maaşları etkileyen bir diğer kriter de kişinin sahip olduğu deneyimdir. Her meslekte olduğu gibi saha mimarlığı için de çeşitli firmalar tarafından işe alım yapılır. İlgili ilanlara ulaşmak için Kariyer.net üzerinden saha mimarı iş ilanları seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Saha Mimarı Mülakatları