ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Satış yetkilisi, müşteri beklentileri göz önüne alınarak hazırlanmış ürünlerin ve hizmetlerin pazarlamasından sorumludur. Satış elemanı, satış sorumlusu ve satış danışmanı, pozisyona verilen yaygın isimlerdir. Planlanan kazanç hedeflerine ulaşmakta satış faaliyetleri önceliklidir. Müşterilerin sınıflandırılması, çeşitli taleplere uygun ürünlerin geliştirilmesi, yeni alıcılar bulunması için sahada aktif olmak gerekir. Firmalar, müşteri ziyaretleri yapan veya ofiste çalışan personellere ihtiyaç duyar. Personelin hizmet alanı, firmanın satış sahasına göre dar veya geniş olabilir. İş yoğunluğu farklılık gösterse de satış faaliyetlerinin esasları aynıdır. Sorumluluk bilincine sahip ve ikna kabiliyeti gelişmiş satış elemanları, bu alanda başarılı olur. Pazarlama yeteneğinin geliştirilmesi, farklı sektörlerde iş bulma imkanı sağlar. Sanayi, hizmet, tarım gibi çeşitli sektörlerde satış departmanı bulunur. Satış departmanının başarısı ile şirketin karlılığı artış gösterir.
Satış yetkilisi nedir sorusu sorulduğunda, hizmet aşamalarından bahsedilebilir. AR-GE faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünler veya hizmetler, satış ekibinin çalışmalarıyla müşterilere sunulur. Planlama ve üretim alanlarında görevli personellerin emeği satış danışmanına teslim edilir. Yatırımların değerlenmesinde, satış elemanları büyük role sahiptir. Güncel ihtiyaçlara uygun ürünlerin başarıyla pazarlanamaması, finansal kayıp yaşanmasına neden olur. Satış ekibinin görevleri ve sorumlulukları, sektöre ve firmaya bağlı olarak farklılık gösterebilir. Satış yetkilisi görevleri genel olarak ise şunlardır:
Satış yetkilisi sorumlulukları, müşterileri alıma teşvik etmek ve firmaya yeni müşteriler kazandırmaktır. Satış personelleri, finans alanında çalışmak için gereken sayısal zekaya sahip olmalıdır. Satış yetkilisi, piyasa şartlarına göre pazarlama stratejileri geliştirebilme kabiliyetine sahip olmalıdır. Bu bağlamda satış yetkilisi olmak için birtakım eğitimler almak gerekir. Üniversitelerin; İşletme Bölümü, İktisat Bölümü ve benzeri alanları bu pozisyonda çalışmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Satış becerilerini farklı düzeylerde geliştirebilecek ön lisans ve lisans programları şunlardır:
Satış faaliyetlerinde internet ortamını öne çıkaran firmalar bulunur. Çevrimiçi alışverişlerin denetlenebilmesi için web site yöneticileri çalıştırılır. Dijital pazarlamacı unvanıyla Photoshop uzmanları, video prodüktörleri, sistem yöneticileri işe alınır. Satış yetkilisi görev tanımı, dijital ortamı da kapsamaya başlamıştır. Sahada veya sosyal medya platformlarında satış süreçlerinin yönetimi, pozisyonun gerektirdiği görevler arasında yer alır. Bu kapsamda adaylar üniversitenin yanı sıra çeşitli kurslara ve seminerlere katılarak kendisini geliştirebilir. Ayrıca kursları başarıyla tamamlayan adayların kazandığı sertifikalar, işe alım süreçlerinde avantaja dönüşebilir.
Satış yetkilisi olmak için etkili iletişim becerisine sahip olmak gerekir. Müşteri tereddütlerinin giderilmesi, ürünlerin doğru tanıtılmasıyla mümkündür. Alıcılar, yeni hizmetlere olan yabancılık sebebiyle ön yargılı davranabilir. Hizmetlerin aşırı övülmesi olumsuz sonuç verebileceğinden, ölçülü stratejilerin uygulanması faydalıdır. Özgüvenli, bilgili ve saygılı olmak bu pozisyonda başarılı olmak için gerekli özellikler arasında yer alır. Satış yetkilisi olmak için gereken şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Endüstriyel ekipman, medikal malzeme, taşıt, emlak, gıda, tekstil ürünleri imal eden veya satan yüzlerce firma vardır. Satış yetkilisi iş ilanları, farklı sektörlerden farklı firmalar tarafından yayınlanır. Bu ilanlarda ise çeşitli kriterler yer alır. Firmaya ve sektöre göre kriterler belirli ölçüde farklılık gösterir. Ancak genel şartlar çoğu firmada benzer olur. Satış yetkilisi nasıl olunur sorusuna, firmaların belirttiği genel kriterleri karşılamak gerekir, yanıtı verilebilir. Şirketlerin genel şartları ise şunlardır:
Satış yetkilisi maaş düzeyi; şirketin ücret politikasına, bireyin deneyimine ve şirketin ticaret hacmine bağlıdır. Uluslararası standartlardaki firmalarda daha yüksek maaşlar görülebilir. Kariyer.net’in ilan havuzunda birçok aday için ideal fırsatlar bulunur. Detaylarına göre ilanları filtreleyip özgeçmişinizle başvuru yapabilirsiniz.