SCADA Mühendisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. SCADA Mühendisi Ne Demek? 2. SCADA Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. SCADA Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. SCADA Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. SCADA Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?SCADA Mühendisi Ne Demek?
SCADA İngilizcede Supervisory Control And Data Acquisition açılımına sahiptir. Türkçe anlamı ise merkezi denetleme kontrol ve veri toplama demektir. SCADA özetle geniş bir alana yayılan tesislerin tek bir noktada merkez oluşturularak bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden takip edilmesi, izlenmesi ve yönetilmesini sağlayan sisteme verilen addır. Bu sistemi kurmakla görevli olan, bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek teknik destek sağlayan kişilere ise SCADA mühendisi unvanı verilir. Bu sistem tek bir bilgisayara bağlı olabileceği gibi farklı bilgisayar veya mobil cihaza da bağlanabilir. SCADA mühendisi yoğun bir veri akışını kontrol etmek, yönlendirmek ve düzgün çalışmasını sağlamaktan sorumludur. SCADA mühendisi, kurulan bir sistemin ana unsurları olan grafik arayüzü, izleme sistemi, alarm sistemi, veri toplama, analiz ve raporlama sistemlerinden sorumludur. Bu sorumluluk ağı nedeniyle SCADA mühendisi hem yoğun tempolu çalışan hem de görev yükü fazla olan mesleklerden biridir.
SCADA Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
SCADA mühendisi ne iş yapar denildiğinde çok kapsamlı bir görev tanımından bahsetmek gerekir. SCADA, büyük yapıların tek bir noktadan yönetilmesine yönelik olduğu için SCADA mühendisi de geniş kapsamlı bir ağdan sorumlu olur. Çalıştığı kurumun sektörüne göre bu ağın büyüklüğü değişiklik gösterse de genel olarak SCADA mühendisinin görevleri şunlardır;
- İş güvenliği ile işçi sağlığı mevzuatına uyarak aynı zamanda işletmenin işçi güvenliği konusundaki kurallarına riayet etmek.
- Sistemin risk etmenlerini analiz etmek ve azaltma çalışmaları yürütmek.
- Acil durum yöntemlerini gerektiği durumda devreye sokmak.
- Çevresel risklerin azalması için çalışmalar yürütmek.
- Kalite yönetim sistemlerine ait olan dokümanları doldurmak, bu belgeler doğrultusunda çalışmak.
- SCADA çalışma envanterine dikkat etmek ve envanteri güncel tutmak.
- Sistemde bulunan çalışma donanımlarının ve cihazların durumunu denetlemek, çalışabilir olduklarından emin olmak.
- Arıza varsa ilgili ekibi gerekli noktaya yönlendirmek.
- Sahada çalışan ekiplere uygun ortam hazırlanmasına yardımcı olmak.
- SCADA Sinyal ve alarmlarını takip etmek.
- Harici uyarı alarmlarını takip etmek.
- SCADA operasyonlarını hazırlamak ve yönetmek.
- Şebekede oluşan arızaları belirlemek.
- Arızalı bölgenin izole olmasını sağlayarak sistemin normal besleme durumuna dönmesine yardımcı olmak.
- Planlı kesintileri kontrol etmek.
- Yük aktarım sistemlerini çalıştırmak.
- Çalışmaları ile raporlar oluşturmak, olumsuz durumlarda yöneticilere bilgi vermek.
Bütün bu maddeler SCADA mühendisi nedir sorusunun cevabı niteliğindedir. SCADA sistemleri yoğun olarak elektrik santrallerinde bulunmakla beraber nükleer tesislerde, elektrik tesislerinde, su toplama ve arıtma tesislerinde, trafik kontrol tesislerinde, doğalgaz tesislerinde ve üretim sahalarında kullanılır. Bu sebeple de SCADA mühendisi olarak çalışacak kişiler çeşitli iş imkânlarına sahip olabilir.
SCADA Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
SCADA mühendisi nasıl olunur diye bakıldığında bu kişilerin mühendislik mezunu olması gerektiği anlaşılır. SCADA mühendisleri genellikle Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu kişilerdir. Aynı zamanda SCADA mühendisi olmak isteyen kişiler mühendislik diplomasından sonra sektör gelişmelerini yakalamak adına bu sistemlerin kullanımını, yazılımını ve diğer bileşenlerini öğrenmek için üniversitelerin veya özel kuruluşların ilgili eğitim programlarına başvurabilir. Aynı zamanda MS Office programlarına hâkim olmak için de eğitim almak faydalıdır.
SCADA Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
SCADA mühendisi görev tanımı gereği belli şartları yerine getirmelidir. Bu kişiler öncelikle Elektrik ve Elektronik Mühendisliği diplomasına ya da yüksek lisans eğitimine sahip olmalıdır. Aynı zamanda SCADA konusunda bilgili veya eğitimli olmaları tercih edilebilir. SCADA mühendisi geniş bir ağın tek bir noktadan yönetilmesinden sorumlu oldukları için sistemde oluşacak herhangi bir problem büyük bir sistemin tamamen çökmesine neden olabilir. Bu sebeple bu mesleği icra etmeyi düşünen kişilerin bu sistemlerin yazılım ve donanımları hakkındaki tüm bilgilere sahip olmaları önemlidir.
SCADA Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
SCADA mühendisleri birçok göreve ve sorumluluğa sahip olduklarından belli şartları sağlamaları beklenebilir. Bu şartlar, kişinin çalıştığı firmanın büyüklüğüne ve sektörüne göre değişiklik gösterse de SCADA mühendisinden beklenen şartlar genellikle şu şekildedir:
- Elektrik Elektronik Mühendisliği ya da Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak.
- Sektörde tecrübe sahibi olmak.
- SCADA HMI yazılımları olan WinCC, SCC, Spectrum Power-5 gibi dillere hâkim olmak.
- İletişim protokolleri hakkında bilgi sahibi olmak.
- Yazılım dillerine hâkim olmak.
- Microsoft yönetim sistemlerine hâkim olmak.
- Network ağları konusunda bilgi sahibi olmak.
- İyi seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmak.
- Takım çalışmasına yatkın olmak, İletişim becerilerine sahip olmak.
- Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek.
- Esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilmek.
SCADA mühendisinden beklenen şartlar genel olarak bunlardır. SCADA mühendisi maaşları kişilerin çalıştıkları sektöre, tecrübesine ve eğitim seviyesine göre değişiklik gösterebilir. SCADA mühendisi olarak kariyerin ilerletmeyi düşünen kişiler, Kariyer.net üzerinden SCADA mühendisi iş ilanları seçeneklerine bakabilirler. Genel aramanın yanı sıra bölgesel olarak arama yaparak İstanbul SCADA mühendisi iş ilanlarına da ulaşılabilir.