Sevkiyat Sorumlusu Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Sevkiyat Sorumlusu Ne Demek? 2. Sevkiyat Sorumlusu Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Sevkiyat Sorumlusu Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Sevkiyat Sorumlusu Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Sevkiyat Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?Sevkiyat Sorumlusu Ne Demek?
Birçok kişi tarafından merak edilen rollerden biri de sevkiyat sorumlusu olur. Sevkiyat sorumlusu nedir sorusuna, firmaların üretip sevk edilmesi için hazır hale getirdikleri ürünleri kontrol eden ve bu ürünlerin firmalara ulaşmasını sağlayan kişilerdir yanıtı verilebilir. Sevkiyat sorumlusu görevleri arasında deponun düzenini sağlamak ve depodaki işlerin doğru yürümesini sağlamak vardır. Tüm sevk işlemleri ve depo ile sevkiyat sorumlusu ilgilenir. Sevk işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için süreç takibini de yine bu pozisyondaki görevliler yapar.
Sevkiyat Sorumlusu Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Sevkiyat sorumlusu genelde firmaların lojistik kısımlarında çalışan kişilerdir. Sevkiyat sorumlusunun görevleri sevkiyatın tüm aşamalarını takip etmektir. Genellikle üretimin son aşamasında devreye giren bir meslek kolu olarak kabul edilmektedir. Üretimi tamamlanan ürünlerin son kontrolleri ve alıcı adreslerine sevk işlemleri sevkiyat sorumluları tarafından yapılır. Sevkiyat sorumlusu tanımı nedir sorusunun yanıtını birçok kişi merak eder. Firmanın ürettiği malların tamamını siparişlere uygun şekilde sevkiyata hazırlayan ve ürünlerin alıcıya zamanında ulaşmasını sağlayan birimin başındaki kişilere denilmektedir. Sevkiyat sorumlusu ne iş yapar diye bakmak için pozisyonun görevlerini incelemek gerekir. Sevkiyat sorumlusu, deponun düzeninden ve depocuların iş takibinden de sorumlu olan kişilerdir. Günlük ve haftalık sevkiyat planları yapar ve ürünlerin tedarik edilmesine yardımcı olur. Ürünlerin tüm sevk işlemleri, sevkiyat ile ilgilenen görevli tarafından kontrol edilir ve alıcıya ulaşana kadar takibi sağlanır. Sevkiyat sorumlusu görev tanımı içinde stokların kontrolü ve satış bölümleriyle iletişim halinde olmak da vardır. Gidecek olan ürünlerin irsaliyesi ve tüm son kontrolleri de sevkiyat sorumlularına ait olan görevler arasında yer alır. Sevkiyat sorumluları depo sorumlularıyla koordineli bir şekilde çalışma yürütürler. Her üretim yapan firmada farklı isimde de olsa benzer pozisyonda bir yetkilinin bulunması gerektiğinden istihdam alanı geniş mesleklerden biri olarak kabul edilir.
Sevkiyat Sorumlusu Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Sevkiyat sorumlusu olmak için ne yapılması gerektiği merak edilen konulardan biridir. Sevkiyat sorumlusu nasıl olunur diye bakıldığında lise ve dengi okullardan mezun olmanın, eğitim kriteri için yeterli olduğu görülmektedir. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin en az lise mezunu olmaları ve depo konusunda bilgi sahibi olmaları beklenir. Depolama ve ürün gönderim konularında bilgi ve deneyim sahibi olan kişilerin kendilerini daha da geliştirerek sevkiyat sorumlusu olma şansı bulunmaktadır. İletişimi ve takip gücü yüksek olan; çalışkan ve sabırlı kişiler tecrübe edinerek bu görevi alabilirler. Üretim yapan firmalarda sevk kısımlarında sorumlular bulunmaktadır. Sorumlunun depo hakkında detaylı bilgiye sahip olması ve satış işlemlerinden de anlaması gerekir. Aynı zamanda üretim ile ilgili tecrübe sahibi olmak ve malzemeleri tanımak da sevkiyat sorumlularından beklenenler arasındadır. Lise mezuniyeti ile birlikte depolama ve sevkiyat konusunda deneyimi bulunan kişiler bu pozisyon için tercih edilir.
Sevkiyat Sorumlusu Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Sevkiyat sorumluları, görevleri icabı üretim firmalarının depo bölümlerinde çalışan kişilerdir. Bu görevde olmak isteyen kişilerin bu alanda deneyim sahibi olmaları gerekmektedir. Her meslekte olduğu gibi sevkiyat sorumlusu olmak için de bazı şartlar aranmaktadır. Tecrübe kriterinin yanı sıra en az lise mezunu adaylar bu pozisyon için tercih edilir. Sevkiyat sorumlusu ilanlarına iş başvurusu yapmak isteyen kişilerin meslek hakkında bilgi edinmeleri ve deneyim sahibi olmaları gerekir. Diğer mesleklerin görevleri ve sorumlulukları bulunduğu gibi sevkiyat sorumlularında da aranan şartlar vardır. Sevkiyat sorumlusu olmak için gereken şartlar şu şekildedir:
- Depo hakkında bilgi ve deneyim sahibi olması,
- Düzenli ve temiz olması, bulunduğu ortamda ürünlerin kolay bulunması,
- İş takibi konusunda başarılı ve dikkatli olması, tüm sevk edilecek ürünlerin her aşamasına hakim olması,
- İletişimi kuvvetli olması ve insan ilişkilerinde başarılı olması,
- Liderlik ve insanları doğru yönlendirme yeteneğine sahip olması,
- Deponun güvenliğini sağlaması ve malzemeleri kontrol etmesi.
Sevkiyat Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?
Bu pozisyonda iş bulmak isteyen kişilerin, sevkiyat sorumlusu iş tanımı hakkında araştırma yapması ve gereklilikleri öğrenmesi şarttır. Sevkiyat sorumlusu maaşları da araştırılan konular arasında yer almaktadır. Ücretler ve çeşitli haklar, çalışılan yere ve çalışan kişinin tecrübesine göre değişmektedir. İş görüşmesi esnasında maaş bilgilerinin öğrenilmesi ve bunun görüşülmesi gerekir. Maaş aralıkları firmaların büyüklüğüne ve çalışanların deneyimlerine göre değişiklik göstermektedir. Kariyer.net üzerinden meslek hakkında bilgi edinebilir, pozisyonun maaş aralıklarını öğrenebilirsiniz. Depo hakkında bilgi sahibi olmak ve üretim firmalarında deneyim kazanmak bu pozisyonda çalışmak için yeterli görülmektedir. Lise mezunu olmak ve meslek ile ilgili bir tecrübe sahibi olmak adaylardan talep edilenler arasında yer alır. Siz de iş ilanları sevkiyat sorumlusu seçeneklerine ulaşmak için Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Kariyer.net'in farklı filtreleme seçeneklerini kullanarak kendinize uygun iş ilanlarını listeleyebilirsiniz. Ayrıca iş ilanları İstanbul sevkiyat sorumlusu gibi kategorileri inceleyerek yaşadığınız şehirdeki alternatiflere göz atabilirsiniz.