Şirket Şoförü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Şirket Şoförü Ne Demek? 2. Şirket Şoförü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Şirket Şoförü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Şirket Şoförü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Şirket Şoförü İşe Alım Şartları Nelerdir?Şirket Şoförü Ne Demek?
Günümüzde şirketler hızlı bir şekilde gelişmektedir. Büyüyen ve gelişen şirketler çok daha fazla iş olanağı sağlar. Adaylar, ilgili şirketlerde; muhasebe elemanı, satış danışmanı, sekreter ve şirket şoförü gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Şirket şoförleri, şirket mensuplarının ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan kişilerdir. Her şirkette mutlaka bir ya da birden fazla şirket şoförü görev alır. Kurumlarda, ilgili pozisyonda görev yapan çalışanların iş tanımı hakkında bilgi sahibi olmak için pozisyonun getirdiği görevlerin ve sorumlulukların incelenmesi gerekir.
Şirket Şoförü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Her şirkette bulunan şirket şoförleri, ulaşım ve taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştiren kişilerdir. Şirket şoförü ne iş yapar sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; şirketlerde kullanılan araçların, ulaşım veya taşımacılık amacıyla kullanımından sorumlu kişilerdir. İlgili çalışanlar, şirkette çalışan personelin yanı sıra CEO ve müdür gibi üst düzey yöneticilerin de ulaşımından sorumlu kişilerdir. Şirketlerde gerekli malzemelerin temin edilmesine yardımcı olurlar. Şirket şoförleri gerekli ulaştırma işlemlerini gerçekleştirirler. Her meslek grubunun farklı görevleri ve sorumlulukları bulunur. Dolayısıyla şirket şoförlerinin de belli başlı görevleri ve sorumlulukları vardır. Şirket şoförü görevleri ve sorumlulukları şu şekilde belirtilebilir:
- Şirket şoförleri, kullandıkları araçların genel kontrollerini yapmalıdır.
- Kullanılan araçların yakıt kontrollerini ve yakıt ikmallerini yapmalıdır.
- Şirket şoförleri araçların yağ değişim zamanlarını takip etmelidir.
- Araç lastiklerinin hava basıncını kontrol etmelidir.
- Şirkette çalışan personelin ulaşımını sağlamalıdır.
- Gelen misafirleri karşılayarak onları ilgili yerlere ulaştırmalıdır.
- Şirket şoförleri, gidilecek yerler ve yollar konusunda bilgi edinmelilerdir.
- Uygun park yerlerinde beklemelidir.
- Acil ve gerekli durumlarda kişileri gidecekleri yere ulaştırmalıdır.
- Şirket şoförleri dikkatli araç kullanmalı, hız sınırlarına ve trafik kurallarına uymalıdır.
- Şirket şoförleri gerekli kayıtları tutmalı ve belgeleri hazırlamalıdır.
- Araçlarda bulunması gereken evrakları bulundurmalıdır.
- Şirket şoförleri kullandıkları araçların yıllık bakımlarının zamanında yapılmasını sağlamalıdır.
- Kullandığı araçların temizliğini ve düzenini sağlamalıdır.
- Görevleri yerine getirirken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymalıdır.
- Şirket şoförleri emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdır. Olası kazaların en hafif şekilde atlatması için emniyet kemeri önemlidir. Bunun yanı sıra araç kullanmaya başlamadan önce güvenlik için mutlaka aynalarını kontrol etmelidir.
- Yıllık araç bakımlarını yaptırmalıdır. Bu bakımlar iş güvenliği için oldukça önemlidir.
Şirket şoförü görev tanımı ilgili maddelerle özetlenebilir.
Şirket Şoförü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Şirket şoförü nasıl olunur sorusuna şöyle cevap verilebilir; en az ilkokul mezunu olan 18 yaşını doldurmuş bireyler, ehliyet sınavlarında başarılı olup ehliyet sahibi oldukları takdirde bu görevi yerine getirebilirler. Şirket şoförü olmak için alınan eğitimler, motor bilgisiyle başlar. Araçların belli başlı parçalarıyla alakalı bilgi sahibi olunur, ardından trafik kuralları öğrenilir. Son olarak olası kazalarda temel olarak yapılacak ilk yardım (şok pozisyonu, CPR gibi) hamleleri de öğrenilmelidir. Ehliyet sahibi bireyler, şirket şoförü olarak çalışabilirler. Ehliyet belgesi, iki aşamalı bir test sürecinin ardından alınabilir. Bu testin ilk aşaması; motor, trafik kuralları ve ilk yardım sorularının sorulduğu yazılı sınavdır. Yazılı sınavdan geçer not olan kursiyerler, direksiyon sınavlarına girmeye hak kazanırlar. Direksiyon sınavından da başarıyla geçen bireyler, ehliyet sahibi olur ve şirket şoförü olarak çalışmaya başlayabilirler.
Şirket Şoförü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Şirket şoförü olmak isteyenlerin en az ilkokul mezunu olmaları esas şarttır. Ardından 18 yaş doldurulduğunda sürücü belgesi alınması gerekir. Gerekli sürücü belgesi, kullanılan araç sınıflarına göre değişiklik gösterir. Şirketlerde kullanılan araçların sınıfına uygun sürücü belgesine sahip olmak şarttır. Bunların yanı sıra aday, psikoteknik belgesine de sahip olmalıdır. Trafik kuralları iyi bilmeli ve uygulamalıdır. Aday, mesleğin gerektirdiği iş sağlığı ve güvenlik kurallarını da bilmeli ve bunları uygulamalıdır. Bu şartları karşılayan kişiler şirket şoförü olarak çalışabilirler.
Şirket Şoförü İşe Alım Şartları Nelerdir?
Şirket şoförleri; şirketlere bağlı kurum ve kuruşlarda çalışabilirler. Şirket şoförü iş ilanlarına Kariyer.net üzerinden ulaşılabilir. Kariyer.net'te yayınlanan iş ilanlarında, işverenler işe alım şartlarından bahseder. Bu şartlardan ilki; adayda, kullanılacak araca uygun bir sürücü belgesi bulunmasıdır. Bunun yanı sıra araç kullanmaya engel bir durum olmadığını belirten psikoteknik belgesine de sahip olunmalıdır. Şirket şoförü, işverenin belirlediği yaş aralığında olmalıdır. Kariyer.net'te yayınlanan şirket şoförü iş ilanlarının açıklama kısmında işe alım şartları yer alır. Bu pozisyonda çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden ilgili ilanlara başvuru yapabilirler. İş başvurusu yapan adaylar, şirket şoförü olabilmek için mülakatlara tabi tutulurlar. Şirket şoförü mülakatları, şirketlerin ilgili birimleri tarafından yapılır. İşverenden işverene değişen mülakatlar, iki aşamalı olarak gerçekleşir. İlk aşama sözlü mülakattır. Bu adımı başarıyla tamamlayan bireyler uygulamalı mülakata tabi tutulurlar. İki aşamayı da başarıyla tamamlayan bireyler, şirket şoförü olarak işe başlayabilirler. Şirket şoförü maaşları; başvuru yapılan şirketin özelliklerine, ücret politikalarına, iş başvurusu yapan adayın niteliklerine ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilir.