Teknik Mühendis Nedir?

Teknik Mühendis Ne Demek?

Çeşitli sektörlerde oldukça geniş bir alana sahip olan teknik mühendis mesleği, gelişen ve değişen endüstriyel düzen içerisinde oldukça gerekli bir pozisyondur. Bir teknik mühendisin çalışabileceği birçok alan ve firma vardır. Teknik mühendisler, belirli sayısal becerilere sahiptirler. Üretim alanlarında titiz bir çalışma sergilemeleri beklenen bu mühendislik dalı, birçok gerekliliğe sahip olmayı da beraberinde getirmektedir. Teknik mühendis, şirketlerin alt birimlerindeki işleyişi sağlayan en önemli pozisyonlardan bir tanesidir. Bu anlamda üretim gerçekleştiren bir firma için oldukça gereklidir. Teknik mühendis nedir sorusu için verilebilecek en kapsamlı cevap; üretim gerçekleştiren fabrikaların üretim aşamalarında gerekli olan düzeni sağlayan, üretimin eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olan, teknik kültüre hakim ve bu bilgiler ışığında her türlü alanda teknik desteği sağlayabilen kişiler olarak değerlendirilebilir. Teknik mühendis mesleğini gerçekleştiren bireyler matematik ve fizik gibi alanlarda da yeterli bilgiye sahiptir ve mesleklerini bu alanlarda aldıkları bilgiler ile birlikte gerçekleştirebilirler. Sadece üretim bandında değil aynı zamanda tasarım ve sunum alanlarında da bu mühendislik dalına ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

Teknik Mühendis Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir ?

Teknik mühendis mesleğinin getirdiği sorumluluklar çalışma alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel hatları ile birlikte değerlendirmek gerekirse; teknik mühendisler üretim, tasarım, üretim öncesi hazırlık, üretim sonrası sunum ve diğer birçok aşamadan sorumlu kişilerdir. Teknik mühendis görev tanımı tek bir işle sınırlanamayacağı gibi aynı zamanda tek bir alanda da geçerli değildir. Teknik mühendis görevleri fabrikaların işleyişine göre farklılaşabilecektir. Öncelikle teknik mühendisler bir üretim aşamasının öncesinde gerekli olan tasarım, tasarım sonrasında gerekli malzeme ve ürünlerin temini, üretim aşaması, üretim aşamasının sorunsuz tamamlanması, üretim aşamasından sorumlu ekipman, eleman ve diğer etkenlerin kontrolü, üretim aşaması sonrasında üst birimlere gerekli verilerin ve sonuçların sunulması, bu sunum sonunda gerekli revizelerin gerçekleştirilmesi gibi sorumluluklara sahiptirler. Teknik mühendis bu anlamda bir şirketin en temelde gerekli olan tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Teknik Mühendis Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Teknik mühendis eğitim kriterleri şirketler için çok önemlidir. Bir teknik mühendisin mutlaka üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir. Teknik mühendis sıfatını doğrudan kazandıran bir mühendislik bölümü olmadığından makine, inşaat, endüstri, tekstil gibi farklı mühendislik dallarından mezun kimseler bu unvan ile çalışabilmektedir. Teknik mühendis pozisyonlarında meydana gelen açıkları kapatabilirler ve bu departmanlarda kolayca çalışabilirler. Eğitim için belirlenecek üniversite kriteri firmanın bulunduğu sektörle ile doğrudan ilgilidir. Üretim ya da endüstri gibi iş kolunda bulunan firmalar Endüstri Mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilmektedir. Şirketler kendi gerekliliklerine göre bu mühendislik eğitimine ek olarak farklı sertifikalar, farklı eğitimler ve belgeler de talep edebilirler.

Teknik Mühendis Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Adaylar tarafından sıklıkla araştırılan Teknik mühendis nasıl olunur sorusuna cevap olarak birkaç aşamadan oluşan şu süreç örnek verilebilir;

  • Öncelikle üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde verilen dört yıllık lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Bu eğitime hak kazanmak için üniversite sınavına girilmeli ve gerekli puanlar alınmalıdır. Ayrıca lisans eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için toplamda sekiz dönemi de başarı ile tamamlamak gerekmektedir.
  • Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra diploma ile birlikte her şirketin bu pozisyonda açtığı ilanlara, gerekli şartlar karşılandığı takdirde başvurulabilmektedir. Her firma kriterlerini kendisi belirler.
  • Bu başvurular sonucunda ön görüşme, mülakat gibi farklı prosedürler uygulanabilir. Hepsi başarı ile tamamlandığında teknik mühendis olarak göreve başlanabilmektedir.

Bu aşamalar eksiksiz bir şekilde tamamlandığı takdirde hangi mühendislik alanından mezun olunduğu fark etmeksizin mesleğe başlanabilmektedir. Bunun yanı sıra mezun olunan mühendislik dalı bu pozisyonda hangi sektörün daha etkin olabileceğini de öngörmenize yardımcı olabilir.

Teknik Mühendis İşe Alım Şartları Nelerdir?

Teknik mühendis olarak herhangi bir şirkette görev sahibi olabilmek için şirketlerin belirttiği şartların eksiksiz bir şekilde karşılandığından emin olunmalıdır. Her firma için şartlar değişiklik gösterebilse de en temelde belirtilen eğitim şartı, bu pozisyon için uygun olup olmadığınızı belirleyebilir. Süreç dahilinde şirketler tarafından talep edilirse mülakat gibi ek aşamalar da uygulanabilmektedir. Teknik mühendis maaşları birçok etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunlar arasında şirketin büyüklüğü, görev yükünün miktarı, bu pozisyonda çalışan tek kişi olmak, paylaşım ve paslaşma durumu, sağlanan ek avantajlar, alt ve üst sistemlerin beklentileri, aranan personelin mesleki yeterliliği, teknik kültürel yeterliliği gibi şartlar bulunmaktadır. Adaylar Kariyer.net tarafından sunulan teknik mühendis iş ilanları seçeneklerine göz atarak ilanlara başvuru yapabilirler. Teknik mühendis, farklı sektörde faaliyet gösteren birçok firma ile çalışabilir. Çoğunlukla çalışma alanları fabrikalardır ve fabrikaların üretim bantlarıdır. Burada işleyişin düzeninden sorumludurlar ve bu düzeni sadece üretim sistemi ile değil, üretimde yer alan ekipman ve elemanlar hakkındaki çalışmalarla da sağlarlar. Adaylar bulundukları şehir için de başvuru yapabilirler. Bunun için siz de İstanbul teknik mühendis iş ilanları şeklinde hazırlanan listeleri filtreleyip Kariyer.net'te yer alan iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
19.960 / Aylık
23 kişinin ortalama maaşıdır.