Öğretim Teknoloğu Nedir?

Öğretim Teknoloğu Ne Demektir?

Öğretim teknoloğu; çeşitli firmalarda, faaliyet gösterdikleri sahaya bağlı bulunarak, ihtiyaç duyulan desteği sağlamak, ürün tasarlamak ve ilgili birimler tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmekle sorumludur. Öğretim teknoloğu nedir sorusu, öğretim teknoloğunun görevi, kişilerin öğrenimlerini geliştirebilmeleri için kullanılan süreç ve araçların çözüme kavuşmasını, tasarlanmasını, geliştirilmesini, uygulanmasını ve değerlendirmesini yapan kişiye verilen unvandır. Öğretim teknoloğu iş ilanı veren firmalar incelendiğinde üniversitelerin Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri bölümünden mezun olmuş ve aynı zamanda bilgisayar öğretmenliği yapabilen lisans mezunları olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra bu alanda deneyim sahibi olmaları da iş görüşmelerinde önemlidir. Öğretim teknoloğu görev tanımı için pozisyonun görev ve sorumluluklarını incelemek gerekir.

Öğretim Teknoloğu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Öğretim teknoloğu ne yapar sorusuna yanıt olarak, öğrenmeyi en elverişli hale getirmek için çalışmalar yapar, denilebilir. Eğitim alan adayların kazanımlarını test eder, eğer öğrencinin ya da çalışanın eksik bilgisi varsa bulur ve bu eksikliği giderir. Öğrenme ortamlarında hem fiziksel hem de psikolojik olarak gereken desteği sağlar. Daha verimli öğretim materyalleri bulur ve öğrenim kalitesini artırır. Kişinin anlayabileceği bir öğretim anlayışı tercih eder ve buna uygun şekilde bilgilerin aktarımını sağlar. Öğretim teknoloğu görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğretim teknologları öğrenmeyi destekleyen stratejiler geliştirerek yöntem ve teknik araştırmalar yapan kişilerdir.
  • Öğrenmeyi kolaylaştıracak araç gereç tasarlamasını ve geliştirilmesini sağlar.
  • Kaliteli bir şekilde ürün hazırlanması için ortam sağlar.
  • Teknik departman üyelerine destek verir.
  • Üretimde karşılaşılacak olumsuzluklar için düzenlemeler yapar.
  • Yeni üretilen malzemelerin üretimini takip eder.
  • İstatiksel verileri toplar, bu verilerin tablo ve dokümanlarını hazırlar.
  • Görev aldığı kurumların işlerini istatiksel olarak hazırlar ve sunar.
  • İlgili yöneticilere haftalık, günlük ve aylık raporlar hazırlar ve sunar.

Öğretim Teknoloğu Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Öğretim teknoloğu olmak için ne yapmalı ya da öğretim teknoloğu nasıl olunur, sorusunun cevabı için ilk şart eğitim olarak öne çıkar. Eğitim programı olarak, üniversitelerin bilgisayar ve öğretim teknolojileri bölümünden lisans mezunu olarak eğitim alınması gerekir. Adayların bu alanda kendilerini sürekli yenileyip geliştirmeleri büyük bir avantaj olacaktır. Ayrıca bilgisayar programlarını iyi derecede bilmeleri ve bu yönde kendilerini sürekli geliştirmeleri de gerekebilir. Öğretim teknoloğu olmak için hangi okulu bitirmeli sorusuna cevap olarak bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümünün lisans programından mezun olmak yeterli olacaktır cevabı verilebilir.

Öğretim Teknoloğu Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Öğretim teknoloğu, insanların öğrenmelerini gerçekleştirebilmeleri için kullanılan araçların tasarlanmasını, geliştirilmesini, uygulanmasını ve değerlendirilmesini yapan kişiye verilen unvandır. Analitik düşünce yapısına sahip olması gereken bu kişiler, ayrıca hızlı düşünüp hızlı karar vermeli ve de hızlı bir şekilde sonuç almalıdırlar. Öğretim teknoloğu olan kişi hızlı ve analitik düşünen bir yapıya sahip olmalıdır. Sonuç odaklı çalışmalı ve sonuç odaklı düşünmelidir. Sözlü ve yazılı iletişim açısından becerikli ve donanımlı kişilerdir. Araştırmacı olmakla beraber, kendini sürekli yenileyerek, yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Planlama yöntemlerini iyi bir şekilde öğrenmelidirler. Tasarlama alanında yetenekli olup yeni gelişmeleri yakından takip etmelidirler. Kurumsal yapıların öğretim teknoloğu pozisyonuna aday olan kişilerde aradığı özellikler şu başlık altında toplanabilir:

  • Analitik ve ayrıntılı düşünme yapısına sahip olmak,
  • Hızlı düşünüp, hızlı kararlar alabilmek,
  • Sonuç odaklı çalışıp, sonuç odaklı düşünebilmek,
  • Sözlü ve yazılı iletişimde yeterli olmak,
  • İyi bir araştırmacı olmak ve kendini bu alanda sürekli yenileyebilmek,
  • Planlama ve organizasyon konusunda titiz ve ayrıntılı davranmak,
  • Tasarlama alanında yetenekli olmak ve de bu yetenekleri sergileyebilmek.

Öğretim Teknoloğu İşe Alım Şartları Nelerdir?

Öğretim teknoloğu iş başvurusu şartları arasında firmaların faaliyet gösterdikleri sahaya bağlı olarak ihtiyaç desteği sağlamak, ürün tasarlamak ve ilgili birim tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmekle sorumludur. Analitik ve hızlı düşünme yapısına sahip kişiler olmalıdır. Çözümleri hızlı üretebilmelidir. Sözlü ve yazılı iletişimi güçlü olmalıdır. İyi bir araştırmacı olmanın yanı sıra kendini sürekli yenileyebilmelidir. İyi bir eğitim ve iş deneyimine sahip olmalıdır. Öğretim teknoloğu pozisyonu için işe alım şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Üniversitelerin Bilgisayar, Öğretim Teknolojisi ve Eğitim Teknolojileri bölümlerinden mezun olmak,
  • En az 2 yıllık deneyim sahibi olmak,
  • Eğitim ve eğitim teknolojileri alanındaki uluslararası gelişmeleri takip etmek,
  • Tercihen iyi derecede İngilizce bilmek,
  • Online eğitim süreçlerine hakim olmak,
  • Eğitim ve öğretim konusunda katalog hazırlayabilecek kadar sunum programı bilgisi sahibi olmak,
  • MS Office programlarına hakim olmak,
  • Aktif araç kullanabilmek ve ehliyet sahibi olmak.

Öğretim teknoloğu maaşları firmaların faaliyet gösterdikleri sektörlere göre değişmektedir. Bu pozisyonda çalışmak ve kariyerini bu şekilde ilerletmek isteyen kişiler öğretim teknoloğu iş ilanları sayfasından araştırma yapabilir ve niteliklerine uygun ilanlara başvuruda bulunabilirler. Siz de Kariyer.net tarafından sunulan fırsatları, il ve ilçe filtrelemesi yaparak takip edebilirsiniz. Filtreleme özelliği ile İstanbul ve diğer şehirlerde yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Kendinize uygun bulduğunuz ilanlara başvuruda bulunarak kariyerinize bu alanda devam edebilirsiniz.

Öğretim Teknoloğu İş İlanları

Şu anda aktif iş ilanı yok

Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.