Tesis Müdürü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Tesis Müdürü Ne Demek? 2. Tesis Müdürü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Tesis Müdürü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Tesis Müdürü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Tesis Müdürü İşe Alım Şartları Nelerdir?Tesis Müdürü Ne Demek?
Tesis müdürü, sorumluluğundaki işçilerin ve ürünlerin denetimini yapar. Tesislerde üretim, temizleme, paketleme, depolama faaliyetleri yapılır. Tüketiciye ulaşmayı bekleyen birçok ürünün kalitesini koşullar belirler. Atölyeden büyük, fabrikadan küçük olan tesislerin onlarca personeli vardır. İş kalitesini ve hizmet alanlarının uyumunu yönetim kademesi sağlar. Sanayi kuruluşlarındaki görev dağılımı, çok yönlü idare gerektirir. Departmanları idare eden yönetim kurulu üyeleri, tesis müdürü tarafından seçilebilir. Faaliyetlerin yeterli ve geliştirilmesi gereken detaylarını değerlendirip stratejiler geliştirilmesinde müdür aktif rol oynar. Tesis koşullarına dair gözlemler yapan müdür, eksik bulduğu alanların yenilenmesi için personel görevlendirir. Mavi yakalı ve beyaz yakalı personeller müdürün talimatları doğrultusunda çalışır.
Tesis Müdürü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Tesis müdürünün görevleri, birçok iş kolunda benzerdir. İdare stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması, yöneticilik vasıflarına sahip olmakla mümkündür. Et işleme tesisleri, şarküteri tesisleri, paketleme, soyma, fırınlama tesisleri, mandıralar, makine ve elektronik tesisleri için uygun olabilecek yönetim metotları farklıdır. Benzerlik, müdürün yetkileri konusunda görülür. Tesis müdürü görevleri nedir sorusuna yanıt sayılabilecek görevler şunlardır;
- AR-GE departmanının sunduğu verileri inceler,
- Uzun ve kısa vadeli planlar yapar,
- Planlama sürecinde gereksinim duyulan bilgileri tespit eder,
- Saha araştırmaları için talimat verir,
- Tesis donanımlarının yeterliğini gözlemler, teyit için personellerle görüşür,
- İş gücü gereksinimlerini gidermek için iş ilanı hazırlatır,
- Çalışan performanslarını dikkate alarak işten çıkarma yetkisini kullanabilir,
- Kurumsal temsilcileri veya müfettişleri ağırlar,
- Gerekirse basında işletmeyi temsil eder,
- Rakip analizlerinden hareketle firma kapasitesini artırmaya odaklanır.
Tesis müdürü, hizmet alanının gerektirdiği donanımlara sahiptir. Tesisin faaliyet gösterdiği sektör, idarecinin donanımlarını belirleyebilir.
Tesis Müdürü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Tesis müdürü nasıl olunur diyorsanız yöneticilikte yaş ve deneyimin önemi büyüktür. Kapasitesine göre onlarca veya yüzlerce personeli bulunan tesisler hatasız işlemelidir. Tüketici konforu ve sağlığı üzerinde tesisin hizmet kalitesi belirleyicidir. Standartların yüksek tutulması ve sektöre ayak uydurulabilmesi, deneyimli müdürler tarafından sağlanır. İş kollarını denetlemek, aralarındaki uyumsuzlukları gidermek ve çalışanları etkin şekilde yönlendirebilmek donanım gerektirir. Akademik eğitim, kalifiye elemanlık için yeterliyken müdür olmak için yeterli sayılmaz. Bilgilerini pratiğe döküp olumlu ve olumsuz sonuçları gözlemlemiş tecrübeli adaylar, müdürlük eğitimi almış demektir. Farklı durumlara uygun stratejiler üretebilmek, insan kaynakları ve bütçe üzerinde hakimiyet kurmak sayısal beceri gerektirebilir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, yönetici personel yetiştirme odaklı eğitim sunar. Yönetici adayları, matematik ve yabancı dil ağırlıklı eğitim veren İİBF bölümlerinden; İstatistik, Kamu Yönetimi, İşletme Yönetimi, Ekonomi ve Ekonometri bölümlerinin birinden mezun olabilir. Yöneticisi olunacak tesisin çalışmaları, gereken eğitimi konusunda önemlidir. Döküm, dolum, elektronik ve mekanik işlerinin yapıldığı tesislerde yöneticilik mühendisler tarafından yapılır. Makine, maden, kimya, otomotiv sektörleri, para akışından önce teknik detayların kontrolünü gerektirir. Teknisyenlik veya mühendislik deneyimine sahip adaylar, sanayi kuruluşlarında yönetici olabilir.
Tesis Müdürü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Tesis yöneticisi nasıl olunur sorusunun yanıtı; sektörde deneyim kazanmaktır. Tesis müdürü, yöneteceği tesisi geliştirecek donanımları edinmiş olmalıdır. Yöneticilik yapabilmek, sektörün olumlu ve olumsuz süreçlerini tanımakla mümkündür. Planların uygulamadaki yansımalarını, hata paylarını, başarı yüzdelerini yorumlayabilmek gerekir. Tesis müdürü görev tanımı gereği dikkatli olmalıdır. Gelişim odaklı projeler yürütmek ve hizmetlere işlev katmak, teknik verilerin okunabilmesini gerektirir. Sanayi faaliyetlerinin kontrolü için müdür adaylarında bulunması gereken donanımlar şöyledir:
- Çalışanları motive edebilmek,
- Çalışan taleplerini önemsemek,
- Müşteri memnuniyetine odaklanmak,
- Tesisin üretim standartlarını yükseltmeye yönelik araştırmalar yapmak,
- AR-GE departmanıyla temas hâlinde kalabilmek,
- Müdürlük vasfını koruma şartıyla, asistan ve araştırmacılardan fikir isteyebilmek,
- Ekipman donanımının iyileştirilebilmesi için makine sanayisini takip edebilmek,
- Gerekli durumlarda idarecilere danışmanlık yapabilmek,
- İstihdam sürecini adaletli ve akılcı şekilde yürütmek,
- Nakit sıkıntısı yaşandığında kredi veya hibe işlemlerini başlatabilmek.
Tesis Müdürü İşe Alım Şartları Nelerdir?
Tesis müdürü iş ilanları, genel olarak deneyimli adayların tercih edildiği ilanlardır. Tesislerde hizmet süreci karmaşık olduğu için müdür ilanları, bu alanda eğitim almış kişiler için uygundur. İşbaşında deneyim edinmiş tesis müdürü adayları istisnai olarak işe alınabilir. Kariyerinin büyük bölümünü ilgili sektörde geçirenler avantajlıdır. İşe alım sırasında, adayların 10 yıllık tecrübeye sahip olmaları talep edilebilir. Tesis müdürü eğitim donanımlarını kullanıldığı ölçüde faydalıdır. Onlarca personelin örnek alabileceği, disiplinli ve çalışkan yöneticilere ihtiyaç vardır. Pozisyon adaylarını ilgilendirebilecek şartlar şöyledir:
- Sektörde deneyimli olmak,
- Yöneticilik öncesinde saha çalışmalarını deneyimlemiş olmak,
- Personel, müşteri ve tesis çıkarlarını gözetebilmek,
- Tesisin hukuki işleriyle ilgilenebilmek,
- Yönetmelik bilgisine sahip olmak,
- Office programlarını iyi kullanabilmek,
- Tablo ve grafik çözümlemesi yapabilmek,
- Çalışmaya engel teşkil edebilecek bir duruma sahip olmamak,
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak,
- Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmek.
Tesis müdürü maaşı, kişinin deneyimine ve bağlı bulunulan firmanın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Meslek hakkında detaylı bilgi almak için ilanları inceleyebilirsiniz. İlgili ilanlara Kariyer.net üzerinden ulaşabilir ve size uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvurabilirsiniz.