Gece Müdürü Nedir?

Gece Müdürü Ne Demek?

Gece müdürü kime denir sorusu şöyle yanıtlanabilir; otellerde ve turistik tesislerde gece vardiyasında müdürlük görevini üstlenen kişiye denir. Gece müdürü sorumlulukları arasında; otel içi etkinliklerin takibini yapmak, personelin iş disiplinini sağlamak ve mesai saatlerini takip etmek, gece saatlerinde oluşabilecek durumlara karşı hazırlıklı olmak, tesisin akşam kapanış işlemlerini tamamlamak, sabah açılışı için gerekli organizasyonları yönetmek, tesisin güvenlik kontrollerini yapmak bulunur.

Gece Müdürü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Gece müdürü nedir ve gece müdürü kimdir soruları aynı şekilde yanıtlanabilir. Gece müdürü, gece saatlerinde görevi gündüz ekibinden devralan kişidir. Genellikle turistik tesislerde çalışır ve çalışma çoğu saatleri zaman 23.00-07.00 arasındadır. Genel müdürün ve departman müdürlerinin gündüz ortaklaşa yürüttüğü tüm süreçleri; tek başına veya gündüze göre daha küçük bir ekiple yürütür. Bu nedende sorumluluğu fazladır. Gece müdürünün görev ve sorumlulukları şu şekilde özetlenebilir:

  • Mesaisine başlarken öncelikle personelin mesai başlangıç ve bitişini takip eder.
  • Gece ayrılan ve sabah devam edecek olanların çıkışları ve gece vardiyasında çalışacak personellerin girişlerini yapar.
  • Gece saatinde sonlanacak olan etkinliklerin, tesisin kapanacak mekânlarının kapanışını organize eder.
  • Devam eden etkinliklerin sorunsuz işlemesi, konukların etkinliklere katılımı, keyifli zaman geçirmeleri ve personelin motive bir şekilde hizmete devam etmesi gibi konular da bireyin sorumluluğu altındadır.
  • Devam eden ve kapanışı yapılan etkinliklerin yanı sıra sabah başlayacak kahvaltı için de organizasyona destek olur. Sabah kahvaltısı için tüm hazırlıkların tamamlandığından emin olmak, erken kahvaltı talep eden gruplar için gerekli hazırlıkları tamamlatmak gibi sabah saatlerine yönelik konular da gece müdürünün yetki alanındadır.
  • Gece giriş ve çıkış yapacak olan misafirlerin takibi ve gerektiğinde onlara refakat edilmesi, özel konukların karşılanması ve otelden gece ayrılmaları durumunda misafirlere eşlik edilmesi de görevleri arasındadır.
  • Mevsime göre klima ve diğer ısıtma sistemlerinin ayarlanmasını, otelin ışıklandırılmasının gece saatine göre düzenlenmesini, otelin ve çevresinin kamera ve ışıklandırma gibi araçlarının düzenlemesini kapsayan bir takım teknik içerikli görevleri de bulunur.

Tüm bu süreçlerde bireylerden beklenen, bu görevler için doğru personeli yönlendirmesi ve süreçleri titizlikle takip etmesidir. Ön büro ekibi de diğer pek çok ekip gibi gece saatlerinde gece müdürüne bağlı olarak çalışır. Ön büronun, gece raporlarını zamanında ve eksiksiz hazırlaması bireyin takibi altında gerçekleşir. Görevi süresinde çıkabilecek sorun ve anlaşmazlıkların çözümünü sağlamak ve gerektiğinde yetkili mercilere bilgi verilmesini sağlamak da gece müdürünün görevleri arasında yer alır.

Gece Müdürü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Gece müdürü olmak için hangi okullarda okumak gerekir sorusunun yanıtı çalışılacak alana göre değişebilir. Turistik bir tesiste çalışmak için en uygun eğitim alanı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümüdür. Turizm disiplini üzerine eğitim veren dört yıllık bir bölümdür. İlgili bölümlerde eğitim alan kişiler, staj programları sayesinde öğrenim sırasında da otellerde görev almaya, dolayısıyla da sahada deneyim kazanmaya başlarlar. Bu alandaki eğitimleri ve sahadaki staj deneyimleri sonrasında otellerde iş bulma ihtimalleri artabilir. Gece müdürü pozisyonu için de Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik eğitimi almış olmak avantajdır. Gece müdürü nasıl olunur sorusuna alternatif olarak Halkla İlişkiler, İşletme, İşletme Yönetimi, İnsan Kaynakları gibi iletişim ve insan odaklı bölümlerde eğitim almak gerektiği söylenebilir. Bu bölümlerden de bu meslek seçilebilmektedir. Gece müdürlüğü görevini üstlenen kişiden iyi derecede yabancı dil bilmesi beklenir. Ana dil düzeyinde İngilizce bilmek ve profesyonel seviyede en az bir yabancı dil daha bilmek bu pozisyon için önemlidir. Üniversite eğitimi ve yabancı dil eğitimi dışında sektörün sıkça kullanılan bilgisayar programlarını bilmek de yararlıdır. Online ya da yüz yüze eğitim alarak turizm sektöründe kullanılan temel programları öğrenmek, bu alanda çalışmak isteyen adaylara avantaj sağlayabilir.

Gece Müdürü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Gece müdürü olarak otellerde, tatil köylerinde, eğlence merkezlerinde görev alabilirler. Gece müdürü maaşları, başvuru yapılan tesisin özelliklerine, başvuranın deneyimine, tesise özel belirlenen çalışma şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Türkiye'de turizm sektörüne yapılan yatırımların her geçen gün artması bu alanda çalışmak isteyenler için de avantajlıdır. Pek çok turistik tesiste konuk ağırlama ve otel işletmeciliği konusunda gerekli eğitimi almış, teorik ve pratik anlamda deneyim kazanmış gece müdürler öne ne çıkar. Oteller ve büyük firmalar için Rusça, İngilizce gibi diller diğer adayların önüne geçmenizi sağlayabilir.

Gece Müdürü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Gece müdürü olmak için gereken şartların başında eğitim ve tecrübe gelir. Bu alanda çalışmak isteyenler, mesleklerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek istediklerinde pek çok farklı lokasyonda iş bulabilirler. Yaptıkları başvurular sonrasında katılacakları gece müdürü mülakatları ya da gece müdürü iş görüşmesinin ardından değerlendirilmeye alınırlar. Adaylardan dikkatli ve disiplinli olmaları beklenir. Çözüm odaklı yönetim anlayışı ise bir diğer taleptir. MS Office programlarını kullanabilmeleri beklenir. Bütçe ve raporlama konusunda deneyim ise bazı ilanlarda öne çıkar. Bu alanda çalışmak ve yeteneklerini göstermek isteyen kişiler gece müdürü iş ilanı konusunda detaylı bir araştırma yapabilir. Bu araştırmada her kurumun kendi özel şartlarını sunduğu görülür. Bu alanda çalışmak ve bu alandaki bilgi ve yeteneklerini göstermek isteyenler, Kariyer.net’in bu meslek için sunduğu iş fırsatlarını hem tüm Türkiye’deki hem de yaşadıkları şehirdeki ilanları inceleyerek yakından takip edebilirler. İstanbul’da yaşayanlar İstanbul gece müdürü iş ilanları için Kariyer.net'e göz atabilirler.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
18.280 / Aylık
109 kişinin ortalama maaşıdır.