Ürün Mühendisi Nedir?

Ürün Mühendisi Ne Demek?

Ürün mühendisi, ürünlerin ve ürünlerin üretim süreçlerinin tasarlanmasında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Ürün mühendisi nedir sorusu; ürünlerin tasarım ayrıntılarını, dizayn ve mühendislik süreçlerini analiz etmekten sorumlu kişidir, şeklinde cevaplanabilir. Tüketiciler için ürün tasarlayan her endüstriyel kuruluşta ürün mühendisleri görev almaktadır. Ürünleri verimli ve düşük maliyetli bir şekilde üretmek, üretim süreçlerinin planlamak, tasarlamak ve uygulamaya geçirmek, üretim mühendisi nedir sorusunun en pratik cevabıdır. Ürünlerin tasarımı, üretimi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla farklı test araçları kullanabilmektedir. Ürün mühendisi yararlı ve tüketici tarafından kolay kabul edilebilir ürünleri oluşturmak için çalmaktadır. Ürün mühendisleri genellikle kuruluşun ihtisas alanına göre değişen mühendis ekibi, tasarımcılar, pazarlama ve satıştan sorumlu ekiplerin de dahil olduğu büyük bir ekibin parçasıdır. Aynı zamanda üretim sürecinin sonunda ürünlerin kuruluş politikaları, ilgili mevzuat ve yönetmelikler ve ilgili kalite kriterleri çerçevesinde test edilmesinden sorumludur.

Ürün Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ürün mühendisi ne yapar sorusuna; üretim süreçleri ve üretim verilerinin izleyerek ürün kalitesini ve ürün verimini artırmaktan sorumlu kişidir, şeklinde cevap verilebilir. Ürün mühendisi süreçlerle alakalı teknik raporları ve üretimin tüm aşamaları ile alakalı dokümanları hazırlamaktan sorumludur. Üretim bandı çalışanları, satış ekibi, müşteri ve tedarikçilerle iyi iletişim içerisinde olmak ve koordineli bir şekilde çalışmak da ürün mühendisi görev tanımı içindedir. Ürün mühendisi zaman zaman ürüne dair müşteri şikayetlerine ve çeşitli sorunlara çözüm bulmak için satış ekibiyle de yakın iletişimde olabilmektedir. Ürün mühendisi sorumluluklarını maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Ürün ve üretim süreçlerinin tasarımlarını yönetmek.
  • Tasarımların yapılması ve kontrolü için bilgisayar destekli tasarım (CAD vb.) programlarını kullanabilmek.
  • Ürünlerin dijital modelleri meydana getirildikten sonra prototipleri oluşturularak test etmek.
  • Prototip üretiminde ihtiyaç duyulan materyalleri tedarik etmek.
  • Optimum şartlarda prototipin ölçeklendirilmesi için lojistik ve nakliye birimleri ile koordineli bir şekilde çalışmak.
  • Yenilikçi fikirler üretmek.
  • Üretim özelliklerine ve standartlara uygunluğu kontrol etmek.
  • Tasarımların gerekli güvenlik gereksinimlerinin karşıladığından ve tüm süreçlerde sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olmak.

Ürün Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Ürün mühendisi nasıl olunur şeklinde bir soru için mühendislik fakülteleri işaret edilebilir. Ürün mühendisi genellikle endüstriyel işletmeler tarafından ihtiyaç duyulan bir pozisyon olması sebebiyle işletmeler adaylardan ürünlerin niteliğine göre farklı mühendislik lisans programlarını talep etmektedir. Söz konusu mühendislik programları arasında; Makine, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyokimya, Gıda, Kimya Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği gibi doğrudan ürün çıktısına yönelik programlar yer alır. Ayrıca ürün ve üretim ile alakalı sınırlı sayıda Üretim Mühendisliği ve İmalat Mühendisliği bölümleri bulunmaktadır.

Ürün Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Ürün mühendisi olarak kariyerlerini devam ettirmek isteyen adayların liderlik kabiliyeti ile beraber üst düzeyde iletişim becerilerine sahip olması beklenmektedir. Ürün tasarımı ve prototip oluşturma oldukça zahmetli süreçler olduğundan ürün mühendisi problem çözme yeteneğine sıkça başvurmak durumundadır. Bu sebeple analitik becerilere sahip olması istenmektedir. Bir ekibin parçası olarak uyumlu ve verimli çalışabilmek ürün mühendisi adaylarında aranan bir özelliktir. İşverenlerin büyük bir çoğunluğu kuruluşun ihtisas alanına özel mühendislik alanında lisans derecesine sahip adayları tercih etmektedir. Ancak daha çok teknik veya tasarım tecrübesine sahip adaylar ürün mühendisi olarak tercih edilmektedir.

Ürün Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Ürün mühendisi için işe alım şartları kuruluşun çalışma alanına göre değişebilmektedir. Fakat daha çok ürün ile ilgili süreçlerle ilgilendiği için işveren tarafından ürün tasarımından ürün kalite testine kadar geniş bir yelpazede farklı nitelikler talep edilmektedir. Ürün mühendisleri üretim yapan hemen her endüstriyel kuruluşta istihdam edilmektedir. Ürün mühendisi için işveren tarafından öne sürülen genel işe alım şartları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Ürünlerle ilgili yürütülen projelere; tasarım ve imalat süreçlerine katkı sağlamak,
  • Ürün yaşam döngüsüne dair uzun zamanlı planlama yapmak ve ürün değişkenlik süreçlerini yönetmek,
  • Yeni ürün projelerinde, ürün devreye alma süreçlerini yürütmek,
  • Pazar ve rakip ürün analizlerini yapmak,
  • Ürün projeleri ile ilgili periyodik raporlamalar yapmak,
  • Yükümlülüklere bağlı kalarak finansman, teknik, kalite, zaman gibi performans hedeflerine ulaşmak için kuruluş içi ve dışı koordinasyon sağlamak,
  • Ürün projelerini planlamak, proje hedeflerini takip etmek ve muhtemel sorunlara dair ilgili tedbirleri almak,
  • CAD, CAM gibi yazılımlarda yeterli derecede bilgi sahibi olmak,
  • Eleştirel düşünme becerisine sahip olmak,
  • Çoklu iş becerisine sahip şekilde takım halinde çalışabilmek,
  • Karar verme becerileri gelişmiş olmak,
  • Illustrator gibi grafik yazılımı, MS Project Programı gibi proje yönetimi programlarına hakim olmak.

Ürün mühendisi maaşları adayın sahip olduğu mesleki kariyerine, kuruluşun yapısına, kuruluşun kültürüne ve büyüklüğüne göre değişmektedir. Kariyerine ürün mühendisi olarak devam etmek isteyen adaylar Kariyer.net aracılığıyla iş ilanlarını takip ederek kendilerine en uygun fırsatı bulabilmektedir. Türkiye’deki iş ilanlarını değerlendirmek isteyen adaylar ürün mühendisi iş ilanları seçenekleri arasından araştırmayı yapabilir. Bunun dışında farklı sektörlerde geniş bir endüstriyel ağa sahip olan Bursa’daki iş ilanlarını takip etmek isteyen adaylar Bursa ürün mühendisi iş ilanları ile iş fırsatlarını değerlendirebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
21.510 / Aylık
52 kişinin ortalama maaşıdır.