Nedir?
İçindekiler
Uygulama destek uzmanı; ihtiyaca hitap eden bilgisayar yazılım programlarının hazırlanmasında rol alan nitelikli kişidir. Uygulama destek uzmanı nedir sorusu için ise hazırlanan yazılım programlarındaki parametrelerin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eden ve bu alanda müşterilere destek hizmet veren kişidir yanıtı verilebilmektedir. Bu alanda görev alan kişilere verilen yetkiler ve sorumluluklar firmadan firmaya göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Uygulama destek uzmanı görev tanımı içerisinde, insanların ya da firmaların ihtiyaçlarına en uygun olan yazılım programlarının araştırılması da bulunmaktadır. Ayrıca hazırlanan uygulamaların test edilmesi, test esnasında ortaya çıkan sorunların belirlenmesi ve istenen sonuçların alındığından emin olunması gibi yükümlülükler de bu pozisyonda çalışan kişilerin sorumlulukları içerisine dahil edilmektedir. Uygulama destek uzmanı bireylerin yapması gereken diğer eylemler de aşağıdaki maddeler içerisinde belirtilmiştir:
Uygulama destek uzmanı nasıl olunur sorusu için gerekli lisans ve ön lisans eğitimlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir yanıtı verilebilir. Bu pozisyonda görev alabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim süresine sahip olan Bilgisayar Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bilgisayar Mühendisliği alanı için Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi gibi yükseköğrenim kurumları tercih edilebilir. Uygulama destek uzmanı eğitimi; iki yıllık Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama bölümleri kapsamında da verilmektedir. Bazı firmalar bu meslek için ön lisans eğitimini yeterli bulurken bazı firmalar ise yüksek lisans eğitiminin alınmış olmasını da tercih etmektedir. Ayrıca bu bölümlerden mezun olan kişilerin çeşitli bilgisayar yazılımları ve uygulamalarında eğitim veren kurslara katılarak kendilerini geliştirmiş olmaları da gerekmektedir.
Uygulama destek uzmanı olmak için en önemli şartlardan ikisi; alanında gerekli olan eğitimlerin alınmış olması ve deneyimdir. Buna ek olarak yazılım ve programlama konusunda teknik bilgi ve donanıma sahip olmak, öğrenilen bilgileri gerekli süreç ve alanlarda kullanabilmek, hizmet politikasını bu uygulamalar ile iyileştirebilme yetisine sahip olmak da bu meslekte yer alan bireylerde bulunması gerekenler arasındadır. Uygulama destek uzmanlığı yapacak kişilerde mevcut olması gereken diğer yeti ve donanımlar da aşağıdaki maddelerde belirtildiği gibidir:
Uygulama destek uzmanı işe alım şartlarında eğitim ve iş tecrübesi en önemli iki kriter olarak sayılmaktadır. Ayrıca ileri düzeyde İngilizce bilmek, pek çok bilgisayar programı ve yazılımı konusunda eğitim almış olmak ve sorumluluk sahibi olmak gibi özellikler de işverenler tarafından bu pozisyonda görev almak isteyen kişilerden talep edilenler arasında yer almaktadır. Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğünün bulunmaması, disiplinli ve çözüm odaklı olunması gibi koşullar da yine bu meslekteki kişilerden beklenenler içerisindedir. Uygulama destek uzmanı mülakatları sözlü bir şekilde ve kişinin almış olduğu eğitimleri, iş deneyimlerini sorgulamak amacı ile yapılmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler genellikle bilişim, sağlık, hizmet, telekomünikasyon, elektrik- elektronik gibi sektörlerde hizmet veren firmaların bünyesinde bulunabilirler. Bu şirketlerde; bilgi-işlem, AR-GE ve mühendislik ve teknik departmanlarda görev alabilmektedirler. Uygulama destek uzmanı maaşları, bağlı bulunan sektör ve firma kapsamında değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca kişinin eğitim düzeyi, gelişimi ve iş deneyimleri de maaş tutarını etkileyen etmenler arasındadır. Bu alanda çalışmak isteyenler Kariyer.net'in tüm Türkiye genelinde yayınladığı uygulama destek uzmanı iş ilanları sayfasını inceleyebilirler. Ayrıca İstanbul ilinde ikamet edenler de İstanbul uygulama destek uzmanı iş ilanları sayfasını ziyaret ederek en uygun iş seçeneklerini yakından görebilirler.
Uygulama Destek Uzmanı Mülakatları