Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi 2012 yılında kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul'da kurulan üniversite 2012 yılından bu yana gerek akademik kadrosu gerekse eğitim programları ile birlikte nitelikli bir eğitim vermeyi hedeflemektedir.
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu bünyesinde toplam beş adet bölüm bulunmaktadır. Ön lisans eğitimi veren bu beş bölümden mezun olan öğrenciler lisansüstü eğitimleri için dikey geçiş yapabilir. Pek çok firma ve şirket ile iş birliği içerisinde bulunan Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi sektör odaklı donanımlı bir eğitim vermektedir. Bilimin izinden giden akademik kadrosu ve yeni dünya düzenini takip eden eğitim programları üniversite bünyesinde mevcuttur. 1 adet yerleşkesi bulunan Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi Ataşehir'de yer almaktadır. Sektör liderleri ile iş birliği yapan üniversite öğrenciler için bire bir kariyer koçluğu sunarak öğrencilerin yüksek standartlarda yetişmesine yardımcı olmaktadır. Öğrenci projeleri için finansal destek sunan Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi öğrencilerine çeşitli imkanlar ve kolaylıklar sağlamaktadır. Üniversite müfredatı sektör ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulur ve müfredatın belirlenmesinde sektörde yer alan kurumlar destek olmaktadır. Sektöründe öncü olan kurumlarla yapılan protokoller öğrencilerin staj yapmasına olanak tanırken, başarılı olmaları sonucunda işe giriş sürecini hızlandırmaktadır. Müfredatta bulunan meslek derslerine kurumlarda yer alan uzmanlar girerken müfredatın değerlendirilmesinde öğrenciler ile ilgili programın öğretim elemanları ortaklaşa çalışır. Öğrencileri ile iç içe olan ve onların fikirlerini önemseyen üniversite, öğrencilere son derece aktif bir eğitim hayatı vadetmektedir.
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu (İstanbul) yatay geçiş imkanı sunmaktadır. Çeşitli üniversitelerden lisans ve ön lisans öğrencileri gerekli koşulların sağlanması sonucunda Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi'ne geçiş yapabilir. Yatay geçiş yapan öğrencilere belirli oranlarda burs da uygulanmaktadır. Böylelikle Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi'nde eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrencilere maddi avantajlar sunulur.
Öğrencilere çok disiplinli bir eğitim vermeyi hedefleyen üniversitede 5 adet program bulunmaktadır. Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Üniversitesi, adından da anlaşılacağı üzere meslek yüksekokulu okulu olarak eğitime devam etmektedir. Bu nedenle bünyesinde 4 yıllık eğitim veren bölümlere sahip fakülteler bulunmamaktadır. Öğrenciler tercih ettikleri bölüme başlamadan önce "İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı" ile dil eğitimlerini gerçekleştirebilir. Oxford Üniversitesi Sürekli Eğitim Departmanı başta olmak üzere saygın kuruluşlar tarafından akredite edilen ders programları işlenmektedir. Etkinliği kanıtlanmış eğitim metotları isteğe bağlı hazırlık sınıfında izlenmektedir. YDS Academy'in danışmanlığı ile işlenen dersler öğrencilerin ileri düzeyde İngilizce bilmeleri için evrensel standartlarda hazırlanmıştır. Üniversite bünyesinde yer alan programlar ön lisans başlığı altında sıralanmıştır.
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Üniversitesi bünyesinde 5 adet ön lisans bölümü bulunmaktadır. Ön lisans bölümleri 4 yarıyıldan oluşan 2 senelik eğitim vermektedir. Ön lisans bölümlerini tercih eden öğrenciler iş yaşamına daha kısa sürede atılabilir. Bunun yanı sıra ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler dilerse eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir. Ön lisans programlarının sunduğu bir diğer avantaj ise çeşitli bölümlere tanıdığı dikey geçiş imkanıdır. Programlardan mezun olan öğrenciler, çeşitli bölümlere dikey geçiş yaparak eğitim haritalarının yönünü değiştirebilir. Üniversite bünyesinde bulunan ön lisans bölümleri şunlardır:
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Adalet Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü
- Optisyenlik Bölümü
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu bölümleri arasında yüksek lisans bölümleri mevcut değildir. Fakat üniversite bünyesinde bulunan programlar eğitimin 4 yıla tamamlanmasına ve ardından da yüksek lisans yapılmasına imkan tanımaktadır. Yaşam boyu öğrenme fırsatı sunan üniversite içerisinde bölümlerin yanı sıra pek çok eğitim de verilmektedir. Eğitim süreçleri senkron, asenkron veya yüz yüze eğitim şeklinde ilerlemektedir. Üniversite tarafından alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimler ise şunlardır:
Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü ve fakültesi bulunmamaktadır. Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi uzaktan eğitim için gerekli altyapıya sahip olmakla birlikte öğrenci gelişimi için gereken donanımları sunmaktadır. Bunun haricinde üniversitenin uzaktan eğitim verdiği herhangi bir açık öğretim bölümü veya fakültesi mevcut değildir.
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu puanları her dönem değişkenlik göstermektedir. Üniversite içerisinde yer alan bölümlerin sabit bir taban ve tavan puanı bulunmamaktadır. Puanların sabit olmamasının temel nedeni her sene üniversite sınavı neticesinde puanların güncellenmesidir. Üniversitenin taban puanlarını incelemek için Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu puanları
bölümünü inceleyebilirsiniz. Tercih etmek istediğiniz bölümün geçmiş seneki taban puanını ve sıralamasını baz alarak tahminde bulunabilirsiniz. Fakat sıralamanın ve taban puanının değişeceğini göz önünde bulundurmalısınız. Üniversite sınavındaki başarı durumuna göre puan ve sıralamalar değişiklik göstermektedir.
Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi'nde yabancı öğrenciler de eğitim alabilmektedir. Üniversitenin ilgili birimi tarafından hazırlanan başvuru koşullarını karşılayan öğrenciler, üniversiteye kayıt yaptırabilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler bir form doldurduktan sonra gereken belgeleri temin ederek başvurularını tamamlayabilir. Yabancı öğrenciler için Türkçe yeterlik sınavında başarılı olma şartı aranır. Yükseköğretim Kurulu yabancı öğrencilerin üniversitelere kabulünde belirli sınavların esas alınmasını istemektedir. Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi bu sınavları esas alarak yabancı öğrenci kabulünü gerçekleştirmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan her bölümün yabancı öğrenciler için ayırdığı belli bir kontenjan bulunur. Kontenjanlar her bölüm için farklılık göstermektedir. Başvuru için gereken belgelerin temini sonucunda öğrencilerin başvuru koşullarını sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Yabancı öğrenci başvuru şartları, temin edilmesi gereken belgeler, kontenjan sayıları ve merak ettiğiniz soruların cevapları Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi'nin sitesinde yer almaktadır. Bununla birlikte Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu bölümleri ve puanları hakkında detaylı bilgi almak için de güncel bilgileri takip etmelisiniz.
Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi ön lisans mezunları için pek çok fırsat bulunmaktadır. Öğrenciler mezun olma aşamasına kadar eksik olan derslerini Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu yaz okulu ile tamamlayabilir. Bölümlerden mezun olan öğrenciler üniversitenin anlaşmalı olduğu kurumlarda iş bulabilir, staj yaptıkları kurumlarda iş yaşamlarına adım atabilir. Bununla birlikte ön lisans mezunları eğitimlerini lisans düzeyine yükselterek kendilerini farklı alanlarda geliştirebilir. Dikey Geçiş Sınavı ile lisans bölümlerine geçiş yapabilen öğrenciler kariyer rotalarını genişletebilir.
Adalet programında eğitim gören öğrenciler, mesleki eğitimlerinin sonunda 20 gün süren zorunlu bir staja tabi tutulmaktadır. Öğrencilerin staj deneyimleri uzmanlar tarafından takip edilerek teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi konusunda yüksek verim alınması hedeflenmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler adliyelerde, bankaların ve işletmelerin hukuk servislerinde, icra dairelerinde, cezaevlerinde görev yapabilmektedir. Bununla birlikte Adalet Bölümü öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı ile hukuk bölümüne geçiş yapabilir.
Bilgisayar programcılığı öğrencileri yine Adalet bölümü öğrencileri gibi 20 günlük zorunlu staj yaparak sahada çalışma şansı bulmaktadır. Bölümden mezun olan öğrenciler yazılım firmaları, sanayi kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, internet servis sağlayıcıları, ticari kuruluşlar, radyo - televizyon şirketleri, internet yayıncılık şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kurumlarda çalışabilir. Bilgisayar Programcılığı mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıda yer alan bölümlere geçiş yapabilmektedir: Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar ve Öğretim, Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri.
Mekatronik bölümü mezunlarının istihdam alanı ve yerleşebilecekleri iş türleri oldukça geniştir. Robotlar, kontrol sistemleri, bina otomasyonu, endüstriyel otomasyon, otomotiv, evlerde kullanılan makineler, savunma sanayi, tıbbi uygulamalar, üretim ve daha pek çok sektör bu alanlardandır. Bölümden mezun olan insanlar teknolojik yapıların dizaynı, kurulumu, bakımı, tamiri, kullanımı, tanıtımı, geliştirilmesi konusunda mesleki becerilere sahip olur. Mezunlar; ticari ve sanayi iş alanlarında kullanılan elektronik tabanlı, bilgisayar kontrollü, mekanik, hidrolik - pnömatik tüm araçların, ekipmanların, donatım sistemlerinin işleyişinden anlayan teknik insanlar olur. Mekatronik bölümünden mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapabilecekleri bölümler ise şunlardır: Elektrik Mühendisliği, Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Uçak Bakım ve Onarım, Uçak Gövde ve Motor Bakımı, Uzay Mühendisliği.
Optisyenlik programından mezun olan öğrenciler ise sağlık teknikeri unvanını kazanarak mezun olmaktadır. Optisyen her türlü numaralı ve numarasız gözlük camlarının ve çerçevelerinin hazırlanmasında, gözlüklerin montajının ve ayarlanmasının yapılmasında etkin rol oynamaktadır. Bununla birlikte kontak lens satışı ve gözlük satışını da gerçekleştirmektedir. Yetkili uzman hekim tarafından hazırlanan reçetelere uygun olarak görme bozukluğu yaşayan hastalara hizmet veren optisyenler sağlık elemanı olarak hizmet etmektedir. Bölümün mezunları gözlükçü dükkanı açmak için yetkili olur. Kendi iş yerini açabilen mezunlar dilerse özel sektörde de iş bulabilmektedir. Optisyenlik müessesi açabilen mezunlar, özel sektör optisyenlik müesseselerinde mesul müdürlük yapabilir. Optisyenlik bölümünden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıdaki bölümlere geçiş yapabilmektedir: Sağlık Yönetimi, Fizik, Fizik Mühendisliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Optik ve Akustik Mühendisliği.
Günümüzde güvenilirliği ve kısa sürede ulaşımı sağlaması sebebiyle hızla popülerleşen havacılık sektörü gelişimini sürdürmektedir. Sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı Ataşehir Adıgüzel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı yetiştirmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan her programda olduğu gibi bu programda da 20 günlük zorunlu staj bulunmaktadır. Bölümden mezun olan öğrenciler, havaalanlarının çeşitli alanlarında veya havacılık sektörüyle ilişkili diğer işletmelerde görev yapabilmektedir. Bununla birlikte Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümü öğrencileri uygulamaları derslerinin ardından farklı havayolu firmalarının uygulamalı eğitim veren platformlarında yangın ve acil durum eğitimleri alarak kendilerini her anlamda geliştirmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile şu bölümlere geçiş yapabilmektedir: Havacılık Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği.
Üniversite bünyesinde yer alan her bölüm çeşitli iş imkanına sahiptir. Bu noktada önemli olan mezunların kariyerlerini yönlendirirken seçecekleri yoldur. Geleceğinizi şekillendirirken yapacağınız seçim için Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir ve kendiniz için en doğru seçimi gerçekleştirebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.