Hangi üniversitelerin hangi bölümleri daha popülerdir? 

Bu soruyu şöyle de sorabilirsin. Hangi üniversiteler ve hangi bölümler daha popülerdir? Ülkemizde irili ufaklı 127’si Devlet ve 74’ü de vakıf olmak üzere 201 üniversite, 4 de vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Yıldan yıla bu sayının arttığını söyleyebilirim. Bazen yeni üniversiteler açıldığı gibi bazen de var olan büyük bir üniversite iki ayrı üniversiteye dönüşerek çoğalmaktadır.  

Devlet üniversiteleri eğitim ve öğretim faaliyetini kamu kaynakları ile yürüten okullardır. Vakıf üniversiteleri ise eğitim öğretim faaliyetlerini bir vakfın finansal desteği ve öğrencilerden aldığı katkı payı ile sağlayan okullardır.  

Üniversitelerinin popüler olmasını sağlayan özelliklerin başında bilimsel ve akademik çalışmaları, insan kaynağı, uluslararası bilinirliği ve aldığı atıf sayıları, eğitim verdiği lisans, önlisans ve yüksek lisans programları, öğrenci memnuniyeti, kampüs ve mezunlarının çalışma hayatına geçiş süreçleri, tarihi, geleneği, misyonu ve daha pek çok özellik gelir. 

Ülkemizin en popüler devlet üniversitelerinin başında Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Hacettepe, Yıldız, İstanbul, Ankara, Marmara, Gazi ve Ege gibi üniversiteler ilk akla gelenlerdir. Metropollerde olmasa da sunduğu eğitim niteliği ile Akdeniz, Anadolu, Çukurova, 19 Mayıs, Karadeniz Teknik ve Uludağ gibi üniversiteler de çok sayıda öğrenci barındıran devlet üniversiteleridir. 

Vakıf üniversiteleri arasında en popüler olanlar ise Koç, Sabancı, Bilkent, Özyeğin, Yeditepe, İstanbul Bilgi, Bahçeşehir ve TOBB ETÜ ilk akla gelenler arasındadır. 

Bölüm popülaritesi ise dönemsel olarak değişime daha açıktır. Puan türlerine göre popüler programlar da değişir. Örneğin, sayısal alanda hazırlanan öğrenciler için günümüzün en popüler bölümü bilişim, yazılım ve yapay zeka mühendislikleridir. Bununla birlikte tıp ve diş hekimliği gibi sağlık bilimleri de eskiden beri hep popüler bölümler arasındaki yerini almıştır. Havacılık, genetik ve moleküler biyoloji gibi alanlar da bu bilim dallarına merak duyan öğrencilerin popüler dalları arasındadır. 

Eşit ağırlıklı alanın en popüler dalı Hukuk ve psikoloji programıdır. Bunun yanında İşletme, Ekonomi, Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi gibi dallar da ilgini çekebilir. 

Sözel alanda, İletişim ve medya alanları ile ilahiyat, sanat ve tasarım, öğretmenlik ile dil ve edebiyat alanları öne çıkmaktadır.  

Bazen popüler bir bölümü daha az popüler bir üniversitede okuyabileceğin gibi bazen popüler bir üniversitede daha az popüler bir bölümü de okuman doğru bir tercih olabilir. Günümüzde hangi bölüm olursa olsun o bölümde iyi eğitim veren bir üniversite daha çok tercih nedenleri arasındadır. 

Salim Ünsal, 30 yıllık kariyer hayatı boyunca ülkemizdeki ve dünyadaki merkezi sınavların teknik ve istatistik analizlerini yaparak, adayların sınav psikolojisi ve başarısına etkisi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Ülkemizdeki merkezi sınavlarla ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan Ünsal, sunduğu güvenilir verilerle adaylara yön göstermektedir. Sınav ve tercih süreciyle ilgili yaptığı birçok radyo ve televizyon yayınıyla geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kendini "Rehberlik ekipler amiri" olarak tanımlayan Ünsal, pek çok rehber öğretmenin ve kariyer danışmanının çalışmalarına da rehberlik etmektedir.