Tercihlerini listeleyip azami 24’e düşürdüğün ve hangisini hangi sıraya yazacağına karar verdiğin an, o listeyi ÖSYM’ye bildirmek ve değerlendirmeye alınmasını sağlamak için T.C. Kimlik No ve şifren ile ya da e-devlet üzerinden erişim sağlayarak Aday İşlemleri Sistemine (AİS) tek tek girmen gerekir.
Tercih girişini bir programın 9 haneli kodu ile yapabilirsin. Girmek istediğin programları baştan sona tercih bildirim ekranına aktarman için o 9 haneli program kodunu girmen yeterlidir. Program kodlarını ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzundan kontrol ederek dikkatle girmen seni yanlış giriş yapmaktan korur.
Tercih girişleri resmi olarak açıldığı günden girişlerin tamamlanıp sistemin kapatılacağı son ana kadar bu girişleri yapabilmen mümkündür. Son güne ve son dakikaya bırakmamanı öneririz. Tercihin sisteme önce mi yoksa sonra mı girileceğinin yerleşme şansı bakımından bir etkisi yoktur. Yerleştirmeler puan ve eşitlik halinde diğer kriterler üzerinden yapılacağından tercihini birinci gün giren ile sonuncu gün giren arasında bir fark olmaz.
Önceden girdiğin ve onayladığın bir listeyi tercih girişlerinin yapıldığı tarihler arasında istediğin takdirde değiştirebilirsin. Ekleme yapabilirsin, girdiğin bir tercihi bildirim listesinden çıkarabilirsin ya da yer değiştirebilir ön sıradakini alta alt sıradakini ise daha üste alabilirsin. Burada dikkat etmen gereken en önemli husus yaptığın her değişiklik işleminin ardından sayfadan çıkmadan önce ekranın altındaki onay ve bildirim butonunu tıklamayı unutmamaktır. O butona tıklamadığın an yaptığın değişiklikler ÖSYM değerlendirme sistemine önceki haliyle yüklenmiş olur.
O ekrana gireceğin tercihler, en çok istediğinden başlayıp bir üsttekinden daha az istediklerinle devam etmelidir. Puanı veya sırası yüksek diye daha az istediğini üst sıraya yazmak zorunda değilsin. Önemli olan o listedeki bir programa yerleştiğinde sonradan keşke bir alttakine yerleşseydim dememendir.
Tercih girişlerini bitirip onayladıktan sonra yaptığın tercihlerin bir çıktısını alman ya da PDF dosyası olarak bilgisayarında saklaman zorunlu olmasa da iyi olur. Sonradan yaşayacağın olası bir sorun halinde elinde bir belge olması işine yarar.
Öte yandan girdiğin her programın varsa özel koşulları o çıktı veya kayıt dosyasında yer alır. Listendeki tüm programların özel koşullarını tek tek okuyup incelemen ve durumu sana uygun olmayan bir koşul varsa daha baştan o programı listenden çıkarman doğru olacaktır. Bazı koşullar bir programa yerleşmek için hayati öneme sahip olup, senin durumun o koşula uymayabilir. Böyle bir durumda bölümü kazansan da kayıtta sorun yaşayabilirsin. Lütfen unutma.