Work and Travel nedir?

Work and Travel nedir? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan, yazımızı detaylıca okuyarak Work and Travel hakkında detaylı bilgiye ulaşabilir ve nasıl seyahat edeceğini öğrenebilirsin.

Work and Travel nedir?

Kısaca WAT olarak bilinen Work and Travel, Amerikan hükümetinin yetki verdiği kuruluşların sponsor olduğu değişim programlarından biri. Bu program sayesinde örgün eğitim gören üniversite öğrencilerinin Amerika’ya gitmeleri sağlanır. Yaz tatilleri boyunca Amerika’ya giden öğrencilerin para kazanıp dillerini geliştirmelerine imkan tanınırken, öğrenciler bu sayede farklı kültürleri de tanımış olur.

Amerika para birimi olan dolar üzerinden para kazanan öğrenciler, gerek maddi gerekse kültürel anlamda kendilerini bir hayli geliştirerek ülkelerine döner. 1961 yılından itibaren sponsorların desteğiyle ilerleyen program her yıl binlerce öğrenciye Amerika’nın kapılarını açar.

Work and Travel için hangi şartlar gerekir?

Kültürel Değişim Programları arasında en ünlülerinden biri olan WAT, kendini her anlamda geliştirmene katkı sağlar. Bu program sayesinde yurt dışı hayallerine bir adım daha yaklaşmış olursun. Toplamda 120 gün çalışma hakkın var. İşte bu program için sağlaman gereken şartlar:

  • Ülkemizdeki bir acenteye başvurup işlemlerini yaptıracağın için T.C vatandaşı olmak aranan ilk şart.
  • Lisans bölümünde okuyorsan 18-23, yüksek lisans öğrencisi isen 21-25 yaşları arasında olmalısın.
  • Orta seviyede veya daha üzerindeki bir seviyede İngilizce konuşmalısın. Bu da minimum A2 seviye İngilizce demek. Konuşma, yazma ve okuma becerilerin başvuru sonrasındaki mülakatta tespit edilir.
  • Lisans veya tezli yüksek lisans bölümlerinde, örgün eğitimde öğrenci olmalısın. Öğrenciliğinin aktif ve tam zamanlı olması gerekiyor.
  • Not ortalaman 4’lük sistemde minimum 2 olmalı.

Genel şartlar bunlar olsa da konsolosluğun tutumuna göre ek kriterler de aranabiliyor. Bu kriterler her sene değişkenlik gösterir. Başvurduğun acente ile görüşerek gerekli kriterler hakkında detaylı bilgi alabilirsin.

Work and Travel aşamaları

Work and Travel ile yurt dışına giderken çeşitli aşamalardan geçmen gerekiyor. İşte o aşamalar:

Başvuru ve kayıt aşaması

WAT yapmaya karar verdikten sonra gerekli şartları sağladığından emin olmalısın. Ardından Work and Travel acentelerinden birine başvuru yapabilir veya doğrudan bir sponsor ile anlaşabilirsin. Bu noktada öğrenci değişim programlarıyla ilgilenen acenteler öğrencilere sundukları fırsatlar ile avantaj sağlar.

Gerekli belgelerin hazırlanması

Bir acenteye başvurduğunda, acente senin yerine gereken başvuruları yapar. Başvuruları yaparken bazı belgelere ihtiyacın var. CV, sözleşmeler, not ortalaman vb. belgeleri hazır hale getirmelisin. Belgelerin hemen hemen tamamı online ortamda hazırlandığı için bunları internet ortamında ayarlaman gerekebilir. Acenten bu noktada seni doğru bir biçimde yönlendirecektir.

İşe yerleşme süreci ve mülakat

WAT programında sana sponsor olacak firma bir mülakat yapar. Bu mülakatta İngilizce seviyenin Amerika’ya gitmek için yeterli olup olmadığına bakılır. Daha sonra mülakat sonuçlarına göre sponsorlar tarafından farklı sektörlerde iş olanakları hazırlanır. Sen de İngilizce seviyene, istediğin lokasyona, okulunun bitiş tarihine göre bu işlerden herhangi birini seçersin. Bu aşamada işveren ile görüşüp sözleşmeleri de hazırlarsın. 

Vizenin hazırlanması

Sponsor ile gereken tüm aşamalar tamamlandıktan sonra sırada vizenin temin edilmesi var. Acenten ile birlikte vize başvurunu yapıp randevu alabilirsin. Ardından gereken başvuru formlarını doldurduktan sonra vize görüşmelerine katılabilirsin. Anlaştığın acente bu noktada farkını ortaya koyar. Zira WAT gibi öğrenci değişim programlarında görev yapan acenteler vize başvurularında yüksek onay oranına sahip oldukları için vize işlemlerini daha kısa sürede başarıyla tamamlamana yardımcı olur.

Seyahatin planlanması

Vizeni de aldıktan sonra sırada en keyifli aşama var. Yani seyahatin planlanması. Gidiş-dönüş tarihini kesinleştirdikten sonra havayolu firmanı belirleyip biletini alman gerekiyor. Bilet temini ve kalacağın yerin ayarlanması noktasında da acente firması sana destek verir.

Programın başlaması

Uçak biletini de aldıktan sonra valizlerini hazırlamaya başlayabilirsin. Amerika’ya gittikten sonra işine başlayabilir ve kendini geliştirdiğin bu maceranın tadını çıkarabilirsin.

Work and Travel çalışma alanları

Work and Travel programında çalışabileceğin birçok iş alanı bulunuyor. Bu işlerde çalışmak için herhangi bir uzmanlığa ihtiyacın yok. Genellikle sezonluk işlerden oluşan bu listeden kendine ve lokasyona uygun olan işi acenten ile birlikte seçebilirsin. Çalışabileceğin işlerden bazıları şunlar:

  • Otel havuzlarında veya site havuzlarında cankurtaranlık,
  • Restoranlarda, zincir yemek noktalarında kasiyerlik, bulaşıkçılık, komilik vb. meslekler,
  • Alışveriş merkezlerinde satış danışmanı, tezgahtar, kasiyer vb.
  • Parklarda güvenlik elemanı, park sorumlusu, otopark görevlisi,
  • Yiyecek ve içecek servis elemanı, fotoğrafçı
  • Otellerde temizlikçi, resepsiyonist, mutfak çalışanı, komi.

Work and Travel ücretleri

Work and Travel ücretleri anlaştığın acentelere ve başvuru dönemine göre değişkenlik gösterir. Ücretleri şu alt kategorilerde değerlendirebiliriz:

  • Program ücretleri: Program ücretleri acenteye ödeyeceğin ücrettir. Bu ücrete acentenin sponsor görüşmeleri, dil yeterliliğini tespit için gireceğin sınav ücreti, vize danışmanlığı, konaklama yerinin bulunması, sana göre bir iş bulunması gibi detaylar dahil.
  • Vize ücretleri: Vize için belirli bir ücret ödemen gerekiyor. ABD Büyükelçiliği’ne ödemen gereken bu tutarı acente senden alabilir veya senin doğrudan yatırman gerekebilir.
  • SEVIS ücreti: SEVIS, Amerika’daki bir takip sisteminin kısaltılmış adı. Tam hali Student and Exchange Visitor Information System olan bu sistem kişinin Amerika’ya giriş yapıp yapmadığını gösterir. Eğer bu sisteme giriş yapmazsan ülkeye de giriş yapamazsın. Bu ücreti acente senden alıp, sponsorlar aracılığıyla yatırarak sana dekont verebilir. Dilersen kendin de kredi kartınla ödeme yapabilirsin.
  • Harçlık: Amerika, Work and Travel ile ülkesine gelecek öğrencilerin cebinde belli miktar para olmasını ister. Çünkü orada ilk maaşını alana kadar ihtiyaçlarını karşılamana yetecek paran mutlaka olmalı. Yaşam giderlerin ve konaklama depozitosu için cebinde minimum 800-1000 doların bulunmalı. 

Neden Work and Travel yapmalısın?

  • Work and Travel yurt dışına çıkabilmek için öğrencilere harika bir fırsat sunar. Özellikle Amerika gibi vize sorununun çok sık yaşandığı bir ülkeye gitmek için böyle bir öğrenci değişim programından yararlanabilirsin. Çünkü WAT acenteleri vize sorununu kısa sürede daha uygun maliyetlerle çözebilir. Böylelikle sen de Amerika’ya seyahat etme fırsatı bulursun.
  • “İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum.” diyenlerdensen kendini yurt dışına atman gerekiyor. Amerika’ya giderek İngilizceni geliştirecek pratiği yapma imkanı bulmuş olursun. Amerika’da Türkçe konuşamayacağın için İngilizce düşünüp İngilizce konuşman gerekecek. Böylelikle telaffuzunu da geliştirmiş olursun.
  • Work and Travel ile Amerika’ya giden başka öğrenciler de olacak. Bu öğrenciler dünyanın farklı noktalarından geldikleri için onlarla kaynaşma fırsatı da bulacak ve bu sayede dünyanın farklı kültürleriyle tanışmış olacaksın.
  • Work and Travel’in en büyük avantajlarından biri de şüphesiz maliyet açısından getirisi. Amerika’da dolar üzerinden maaş alacağın için program için ödediğin ücreti orada çıkarabilir hatta üstüne koyarak daha fazla para kazanabilirsin.