Hava Lojistiği Bölümü

Hava Lojistiği Bölümü Nedir?

Havacılık Lojistiği Bölümü, havacılık sektörüne kalifiye personel yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin programda aldıkları teorik eğitim, onların yönetim becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim sürecinde hava lojistiği alanında staj da yapan öğrenciler sektörde deneyim kazanır. Bölüm mezunları hava taşımacılığı sektörünün yanı sıra lojistik sektöründe ve endüstriyel üretim firmalarında çalışma imkanı bulabilir.

Hava Lojistiği bölümü açıköğretim fırsatlarından yararlanmak ne yazık ki mümkün değildir. Bölüm, öğrencilerinden, disiplinli ve yüzyüze olacak şekilde pratik bir eğitimin parçası olmalarını bekler. Bunun sonucu olarak, 2 yıllık önlisans eğitimini düzenli olarak devam ettirmek oldukça önemlidir.

Hava Lojistiği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Hava Lojistiği Bölümü 2 yıllık ön lisans programıdır. Hava Lojistiği Bölümü taban puanları ise öğrencilerin programı tercih etme yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bölüm; hava taşımacılığı sektöründe donanımlı, bilgili ve yetkin kişiler yetiştirir. Hava Lojistiği Bölümü, lojistik alanında uzmanlaşmayı ve hava taşımacılığına odaklanmayı amaçlayan derslere sahip bir programdır.

Hava Lojistiği Bölümü genellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri veya Meslek Yüksekokulları bünyesinde bulunur. Programın süresi ve içeriği üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir, bu yüzden tercih edilecek üniversitenin programını detaylı bir şekilde incelemek önemlidir

Bölümde, hava taşımacılığı ve lojistiğin temel prensipleri, uluslararası ticaret, depo yönetimi, gümrük işlemleri gibi konular üzerinde yoğunlaşılır. Ayrıca, öğrencilere hava kargo operasyonları, taşıma planlama ve rotalama, lojistik yönetimi gibi alanlarda da eğitim verilir.

2 yıllık önlisans programı sonrasında sınav başarısı sonucunda Hava Lojistiği DGS geçiş bölümleri arasında yer alan diğer bölümleri tercih edebilirsin.

Hava Lojistiği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu alanda kariyer inşa etmek isteyen kişiler, Hava Lojistiği Bölümü ne iş yapar konusunu araştırır. Hava Lojistiği Bölümü öğrencileri, meslek ile ilgili temel bilgileri birinci ve ikinci yarıyılda öğrenir. Öğrenciler bir sonraki yıl uygulamalı dersler alır ve staj yapar. Staj günlerinin sayısı da üniversiteye bağlı olarak değişmektedir. Tüm dersleri tamamlayan öğrenciler, hava lojistik teknikeri unvanını almaya hak kazanırlar. Bu bölümü seçen adaylar aşağıda belirtilen derslerden sorumlu olur:

  • Gümrük Yönetimi 
  • Lojistiğe Giriş
  • Hava Taşımacılığı Temelleri
  • Ticaret Hukuku Genel İşler
  • Havacılıkta Stratejik Yönetim
  • Tehlikeli Malların Nakliyesi
  • Havacılık Tedarik Zinciri Yönetimi Müdahalesi 
  • Hava Taşımacılığı ve Yönetimi 
  • Hava Kargo Elleçleme 
  • Trafik ve Sigorta Hukuku 

Hava Lojistiği çift anadal bölümleri, aynı anda iki bölümü tamamlayarak çift diploma niteliğinde özel bir başarıya sahip olarak mezun olmanı sağlar. Kendini mesleki olarak geliştirmeni sağlarken akademik hayatına da katkı yapmayı çift anadal avantajı sayesinde başarabilirsin. 

Hava Lojistiği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Hava Lojistiği Bölümü mezunları havayolu ve nakliye tesislerinde çeşitli pozisyonlarda görev alabilmektedir. Bölüm mezunları sivil havacılık sektöründe çalışmak için gerekli donanıma sahiptir. Havacılık sektörünün yanı sıra, lojistik, endüstri gibi alanlarda da çalışabilirler. Bununla birlikte, kendi işlerini de yapma imkanları bulunur. Mezunların yaptığı işler görev aldıkları pozisyona bağlı olarak belli ölçüde farklılık gösterebilir. Planlama, dağıtım, envanter yönetimi ve yönetim mezunların görev alabileceği alanlar arasında yer alır. 

Mezunların görevleri, genellikle planlama, dağıtım, envanter yönetimi ve yönetim gibi alanlarda yoğunlaşır. Bu pozisyonlarda çalışan hava lojistiği uzmanları, lojistik operasyonlarını koordine eder, tedarik zincirini yönetir ve lojistik süreçlerin verimliliğini artırmak için de stratejiler geliştirirler.

Hava Lojistiği yurtdışı imkanları da sunan bir alandır. Yabancı dil bilgisine sahip olan mezunlar uluslararası havayolu şirketlerinde veya uluslararası lojistik firmalarında da kariyer yapabilirler.

Bu bölümde eğitim görenlerin iş disiplini genellikle yüksektir ve analitik düşünme yetenekleri gelişmiştir. Ayrıca, problem çözme becerileri ve karar alma kabiliyetleri de güçlüdür. Uzmanlar, genellikle hızlı düşünebilen, stres altında etkili bir şekilde çalışabilen ve detaylara dikkat eden kişilerdir. 

Hava Lojistiği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Hava Lojistiği ön lisans programı mezunları; planlama, pazarlama, envanter yönetimi, depolama, dağıtım, nakliye, sigorta, satın alma, müşteri hizmetleri, satış ve dış ticaret departmanlarında çalışabilir. Hava Lojistiği çalışma alanları bunun yanı sıra, havacılık dışında bir kariyerle ilgilenen adayların da ilgisini çeker. 

Bu adaylar lojistik ve endüstri gibi farklı sektörlerde de çalışabilir. Bu bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu kurumlarında ve özel şirketlerde çalışma imkanına sahiptir. Mezunlar genellikle özel sektörde daha fazla iş imkanı bulur. 

Havayolu şirketlerinde, mezunlar genellikle uçuş operasyonları departmanında, kargo yönetimi biriminde veya lojistik planlama ekiplerinde çalışabilirler. Kargo firmalarında, dağıtım merkezlerinde veya hava kargo terminallerinde iş bulma fırsatları da mevcuttur. Lojistik şirketlerinde, mezunlar genellikle depo yönetimi, lojistik planlama veya taşıma operasyonları gibi alanlarda çalışabilirler.

Depolama ve dağıtım merkezlerinde, mezunlar envanter yönetimi, depo operasyonları ve lojistik koordinasyon görevlerini üstlenebilirler. Havalimanlarında, hava kargo operasyonları, kargo taşımacılığı ve terminal işlemleri gibi alanlarda çalışma imkanları bulunmaktadır. Ayrıca, limanlarda ve uluslararası ticaret şirketlerinde de hava lojistiği uzmanları istihdam edilmektedir. Bu sebeple, farklı şehirlerde ve ülkelerde çalışma fırsatı tanınır.

Bölüm mezunları bu alanda yayınlanan iş ilanlarını Kariyer.net üzerinden takip edebilir. Adaylar hava lojistiği iş ilanları arasından kendilerine uygun seçeneklere başvuru yaparak çalışma imkanı bulabilir. Diğer yandan iş alarmı oluşturma özelliğini kullananlar bu alanda yeni bir ilan yayınlandığında bildirim yoluyla haberdar edilir.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1İstanbul Gelişim ÜniversitesiHava Lojistiği (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT21216,220572,265,706
2İstanbul Gelişim ÜniversitesiHava Lojistiği (Burslu) (2 Yıllık)TYT5330,0361560,299
3İstanbul Kültür ÜniversitesiHava Lojistiği (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT37200,527572,531,677
4İstanbul Kültür ÜniversitesiHava Lojistiği (Burslu) (2 Yıllık)TYT8322,27904631,716
5Türk Hava Kurumu ÜniversitesiHava Lojistiği (Ücretli) (2 Yıllık)TYT9216,191552,266,275

Hava Lojistiği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Hava Lojistiği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

100+Toplam Kullanıcı
1. Lojistik
%11.86
2. Havacılık
%11.02
3. Gıda
%5.93
4. Giyim
%4.24
5. Mağazacılık (Tekstil)
%4.24
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!