İçindekiler
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunları meyve ve sebze işleme tesislerinde bazı kimyasal teknolojilerin uygulanması sonucu katma değerli ürün üretiminde görev alan kişilerdir. Bu bölümün amaçları arasında meyve sebze işleme tesislerine kalifiye ve kaliteli eleman yetiştirmek vardır. Bölüm genellikle bu sektörde çalışacak olan ara eleman ihtiyacını karşılamaktadır. Bu fabrika ve atölyelerde görev alan kişilerin çalıştıkları ortamda genellikle işleme makineleri yer almaktadır ve meyve işleme tesisleri genellikle serin olmaktadır.
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü; meyve ve sebzelerin işlenmesi, muhafaza edilmesi, paketlenmesi ve saklanması gibi süreçlerle ilgilenen bir mühendislik disiplinidir. Bu bölüm, gıda endüstrisinde meyve ve sebzelerin verimli bir şekilde işlenmesi, değerlendirilmesi için gerekli olan teknik bilgi ve becerileri sağlar.
Öğrenciler, meyve ve sebzelerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini öğrenirken aynı zamanda işleme tekniklerini, muhafaza yöntemlerini ve paketleme teknolojilerini de öğrenirler. Bu kapsamda, meyve ve sebzelerin hasat edilmesinden başlayarak işlenmesi, ambalajlanması ve pazarlanmasına kadar olan tüm süreçler incelenir.
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi bölümü eğitim süresi iki yıldır ve bir ön lisans bölümüdür. Bu bölüm mezunları DGS'ye girerek yeterli puan alınması halinde aşağıda adı geçen lisans programlarına kayıt olma hakkı kazanabilir:
Meyve Sebze İşleme Teknoloji Açıköğretim’de okuma imkanı da mevcuttur. Eğitim süresi boyunca öğrencilere, meyve ve sebzelerin işlenmesinde kullanılan ekipmanlar, teknolojiler ve endüstriyel süreçler hakkında detaylı bilgi verilir. Ayrıca, sektördeki güncel gelişmeleri takip etmeleri ve yenilikçi çözümler üretmeleri teşvik edilir. Meyve Sebze Teknolojisi yatay geçiş imkanı da mevcuttur. Öğrenciler, kariyer hedefleri doğrultusunda bu imkandan faydalanabilir.
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi dersleri dört dönem boyunca devam eder. Bu süre boyunca üniversiteler öğrencilere teknik bilgi edinebilecekleri konularda eğitim verir. Bölümden mezun olduktan sonra meyve ve sebze işleme teknikeri olarak çalışma imkanı elde ederler. Meyve ve sebze teknolojisi bölümü ders planında yer alan dersler aşağıdaki şekilde listelenebilir:
Bütün derslerden başarılı olarak bu bölümden mezun olan öğrenciler Meyve ve Sebze İşleme Teknikeri olarak çalışma hakkı kazanır. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi taban puanları ilgili yıl üniversite sınavında bu bölümü tercih eden ve bölüme yerleşen öğrenci sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Laboratuvar çalışmalarının yanı sıra Meyve Sebze İşleme Teknolojisi staj yerleri, öğrencilere pratik deneyim kazandırarak teorik bilgilerini pekiştirmelerini sağlar. Öğrenciler; meyve suyu üretimi, konserveleme, dondurma işleme, kurutma teknikleri gibi çeşitli uygulamalı projelerde çalışarak sektörde gereken becerileri edinirler.
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi ne iş yapar sorusuna cevap verebilmek için bu bölüm mezunlarının çalıştıkları sektörleri incelemek gerekir. Bu kişiler meyve ve sebze depolarında, meyve sebze işleme tesislerinde ve benzer tesislerde çalışma imkanı bulurlar. Genellikle ara eleman ve tekniker olarak çalışan bu kişilerin genel sorumlulukları aşağıdaki maddeler halinde belirtilebilir:
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi çalışma alanları geniştir. Mezunlar, gıda endüstrisinde çeşitli kariyer fırsatlarına sahiptirler. Özellikle meyve suyu fabrikaları, konserve ve dondurma üretim tesisleri, kurutulmuş meyve işleme tesisleri gibi işletmelerde iş bulma imkanları bulunmaktadır. Ayrıca araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında veya danışmanlık firmalarında da çalışabilirler. Bu bölüm mezunları, gıda endüstrisindeki teknolojik gelişmelere katkı sağlayarak sektörde önemli bir rol oynarlar.
Meyve ve sebze işlenen tesislerde çalışan ve bu alanlarda tekniker olarak bulunan kişilerin yetiştirildiği üniversitelerin ön lisans programları Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Bölümü nedir sorusunun temel cevabıdır. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi iş imkanları açısından geniş seçenekler sunan bölümler arasındadır. Bu bölüm mezunları meyve ve sebze işleme tesisleri, meyve suyu fabrikaları, turşu ve salça fabrikaları, reçel ve marmelat üreten tesisler, kuru incir, kuru üzüm işleme tesisleri ile meyve ve sebze soğuk hava depoları gibi alanlarda kendilerine iş imkanı bulabilirler. Aynı zamanda imkanı olanlar kendi iş yerini açarak da çalışmalarını devam ettirebilir.
Meyve Sebze İşleme Teknolojisi çift anadal bölümleri sayesinde öğrenciler çok yönlü bir kariyer de inşa edebilir. Bu meslekte kariyerini devam ettirmek isteyenler için Kariyer.net'te birçok imkan yer almaktadır. Gıda teknikeri iş ilanları, meyve sebze satın alma sorumlusu iş ilanları seçeneklerine göz atarak bu sektörde bulunan iş imkanlarına ulaşabilirsiniz.
Ege Üniversitesi
İzmirSakarya Üniversitesi
SakaryaAfyon Kocatepe Üniversitesi
AfyonKocaeli Üniversitesi
KocaeliÇanakkale 18 Mart Üniversitesi
Çanakkale