İçindekiler
Sağlık İdaresi bölümü amacı modern, çağdaş, ülkesi ve dünyayı iyi bilen sağlık kuruluşlarında yöneticilik yapabilecek kişiler yetiştirerek sağlık sektörüne katkı ve fayda sağlamak olan bir bölümdür.
Sağlık İdaresi bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, lider ruhlu, yönetici özellikleri olan, kendine güvenen, kararlı, sorumluluk sahibi, sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Sağlık İdaresi bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Sağlık İdaresi Bölümü sadece eşit ağırlık puanı üzerinden öğrenci alımı yaptığı için tercih yapabilmen için TYT sınavına ek olarak alan sınavına da girmen gerekir. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinde okutulan Sağlık İdaresi bölümü hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programında yer alır.
Bölümde okumak istiyorsan taban puanı ve başarı sıralamanın bölümün eğitim kapsamına alan bir üniversite ile uyumlu olması gerekir. Üniversitelerin bölüm için istediği taban puanı ve başarı sıralaması yıllara, üniversitenin eğitim programı ve diline, burs durumuna göre farklılaşır.
Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen üniversiteler her yıl değişiklik gösterebilir. Bu yüzden seçim yapmadan önce öncelikle hangi şehirde hangi okula öğrenim görmek istediğine karar vererek işe başlayabilirsin. Yine karar vermen gereken bir diğer önemli konu da özel ya da devlet üniversitesi mi tercih edeceğin olmalı.
Sağlık İdaresi mezunu kişilerin kamu ve özel sektör içerisinde bulunan sağlık kuruluşları içerisinde yönetici, karar alıp uygulayan ve planlamaları oluşturacak kişi konumunda meslek hayatlarına devam edebilirler.
Hem özel sektörde hem de kamu hastanelerinde iş bulabileceğin Sağlık İdaresi çalışma alanları hastanelerle sınırlı değildir. Bölümden mezun olduktan sonra dilersen sigortacılık gibi işlerin idare ve yöneticilik içeren kısmında da çalışabilirsin. İlaç ve tıbbi cihaz üretimi yapan firmalarda da iş bulabileceğin bölümden mezun olduktan sonra akademik kariyer de yapabilirsin.
Bölümden mezun olduktan staj yaparak deneyimini artırabilir, CV’ne değer katabilirsin. İş hayatına başladıktan sonra alacağın maaş çalışma alanına göre değişiklik gösterir. Hastanelerin idare kısmında çalıştığında alacağın maaşla ilaç firmasında çalışırken alacağın maaş aynı olmaz.
Yine kamu ya da özel sektörde çalışman da alacağın maaşın değişiminde etkili olur. Sağlık idareciliğindeki tecrübe durumun, kamudaysan kıdemin gibi faktörler de maaşının değişimine katkı sağlar. Mesleki anlamda deneyimin ve çevren artıkça iş olanakların ve şartların değişim gösterebilir.
Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan kariyer.net sitesine giderek hastane, ilaç ve tıbbi cihaz üretim şirketlerinin verdiği iş ilanlarını inceleyebilirsin. Siteye bölümle alakalı pek çok şirket iş ilanı verdiği için senin için en uygun koşullara sahip işe başvurabilirsin.
Sağlık İdaresi bölümünde okuduğun 8 dönem boyunca sağlık kuruluşları yönetiminin nasıl yapıldığı ve nasıl yürütüldüğü üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceksin.
Sağlık İdaresi bölümünü tercih ettiğinde;
başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaksın. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdiğin takdirde “Sağlık İdaresi Lisans Diplomasını’’ elde edersin.
Bölüm 4 yıllık lisans programı olduğu için Sağlık İdaresi DGS geçiş bölümleri yoktur. Fakat Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Protez, Hastane Yönetimi ve Organizasyon gibi ön lisans mezunları dgs ile Sağlık İdaresi Bölümüne geçiş yapabilir.
Sağlık İdaresi bölümünde okurken aynı üniversitede farklı bir bölüme geçebilme imkanın da vardır. Bölümde okurken yatay geçiş sınavına girerek Sağlık İdaresi yatay geçiş bölümleri arasında yer alan Sağlık Yönetimi Bölümü gibi bölümleri tercih edebilirsin.
İş bulma konusunda daha fazla yardımı olabileceği için bölümde okurken çift anadal da yapabilirsin. Sağlık İdaresi çift anadal bölümleri üniversiteye göre değişkenlik gösterse de bölüme denkliği olan Sağlık Yönetimi gibi bölümleri tercih edebilirsin.
Bazı üniversiteler bölümden mezun olmak için staj şartı ister. Bu sebeple Sağlık İdaresi staj yerleri arasında olan hastane gibi sağlık kurumlarında staj yaparak bölümün mezuniyet şartını yerine getirebilirsin.
Sağlık İdaresi bölümü mezunu bireyler çalıştıkları sağlık kuruluşları içerisinde başlıca görevleri kurumun en iyi şekilde işlemesi, hastaların en hızlı ve uygun tedaviyi alarak sağlıklarına kavuşması, kurumun harcamaları ve diğer giderlerinin düzenlenmesi ve ayarlanmasıdır.
Bölüm, sağlık alanında kariyer yapmana yardımcı olduğu için hem kamu hem de özel hastanelerde çalışma imkanı verir. Sağlık İdaresi alanında kamuda iş bulmak istiyorsan KPSS’ndan ataman için uygun bir puan alman gerekir. Gerekli puanı aldıktan sonra ilgili kurumlara başvuruda bulunarak devlet memuru olabilirsin.
Bölümden mezun olduktan sonra farklı alanlarda da kariyerine devam edebilirsin. Bunlardan biri olarak dilersen akademik kariyere de yönelebilirsin. Araştırma görevlisi olarak üniversitede kalıp fakülte ya da yüksekokullarda ders verebilirsin. Yüksek lisans ve doktoranı tamamladığında akademisyenlik yapabilirsin.
Hacettepe Üniversitesi
AnkaraAnadolu Üniversitesi
EskişehirAnkara Üniversitesi
AnkaraMarmara Üniversitesi
İstanbulAfyon Kocatepe Üniversitesi
Afyon