İçindekiler
Tapu ve Kadastro ne iş yapar sorusu bu alanda eğitim almak isteyen öğrenciler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Bu alandan mezun olan kişilerin yaptığı işlerden bazıları şunlardır;
Tapu Kadastro Bölümü açıköğretim ya da örgün öğretim programını tamamladıktan sonra çalışma alanlarını inceleyip senin için en uygun olana başvuru yapabilirsin. Akabinde ise mesleğinin gerekliliklerini yerine getirerek kariyer hayatına atılabilirsin.
Tapu ve Kadastro Bölümü; tapu ve kadastro çalışmalarının yapılması, arazi ölçümleri yapılması ve tapu sicillerinin düzenli bir şekilde tutulması için gerekli olan mesleki donanıma sahip meslek elemanı yetiştirmek amacıyla öğrenci yetiştirir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler hem özel sektörde hem de devlet kurumlarda çalışma imkanı bulabilir. Genellikle 2 yıllık bir eğitim süresine sahip olmasının yanı sıra bazı üniversitelerde 4 yıllık olarak da eğitim verilir. Tapu ve Kadastro Bölümünde eğitim görmek isteyen öğrenciler genel olarak arazide çalışma yürüteceği için performansını olumsuz bir şekilde etkileyecek herhangi bir engele sahip olmamalıdır. Çalışma hayatı esnasında harita ve kadastro mühendisi ile iş birliği halinde çalışma yürütülür.
Tapu ve Kadastro Bölümü 2 veya 4 yıllık eğitim veren bir bölümdür. Bu okullara giriş yapabilmek için öncelikle lise eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Liseden başarı ile mezun olan öğrencilerin ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda bölüm için gerekli olan ham puanı alması gerekir. 2 yıllık tapu ve kadastro bölümleri pek çok üniversitede yer alsa da 4 yıllık bölümler Türkiye'nin sayılı üniversitelerinde bulunur. Bu nedenle tercih yaparken bu detaylara dikkat etmek oldukça önemlidir. Tapu ve Kadastro taban puanları her yıl farklılık gösterir. Tapu ve Kadastro Bölümü üniversitelere öğrenci alımı yaparken eşit ağırlık puan türünde alım yapar. Bu okullarda verilen eğitimleri başarı ile tamamlayan ve zorunlu staj uygulamasını başarı ile tamamlayan öğrenciler Tapu ve Kadastro teknikeri unvanını alır. Uygulamayı tamamlamak için tapu kadastro staj yerlerini inceleyebilirsin. 2 yıllık Tapu ve Kadastro eğitimi alan öğrenciler isterlerse DGS'ye giriş yaparak eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir. Tapu kadastro DGS geçiş bölümleri arasında Kamu Yönetimi, Harita Mühendisliği ve Tapu Kadastro yer alır.
4 ve 2 yıllık Tapu ve Kadastro Bölümü dersleri mesleki alanda öğrencilere yardımcı olan bilgiler içerir. Bu derslerin bir kısmı alan dersleriyken bir kısmı ise temel dersleri içerir. Ayrıca eğitim esnasında çeşitli ölçme teknikleri, resimleme ve çizme teknikleri ile ilgili dersler de verilir. Bu derslerden bazıları şu şekilde listelenebilir:
Bu derslerin her birinin üniversite tarafından belirlenmiş bir geçme notu bulunur. Bu geçme notunu alarak derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler Tapu ve Kadastro Bölümü mezunu olabilir. 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Tapu Kadastro ön lisans diploması, 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler ise Tapu Kadastro lisans diploması alır. Tapu kadastro yüksek lisans yaparak da alandaki uzmanlığını pekiştirebilirsin.
Tapu ve Kadastro iş imkanı bakımından oldukça çok seçeneğin olduğu bir bölümdür. Tapu ve Kadastro kimi zaman büroda kimi zaman arazide çalışma imkanı sunan bir bölümdür. Tapu kadastro çalışma alanlarından bazılarına şu şekilde örnek verilebilir:
KPSS'ye giriş yaparak gerekli atama puanını alan herkes bu resmi kurumlarda devlet memuru olarak görev almaya hak kazanır. Ayrıca ALES ve YDS sınavlarında başarı gösteren Tapu ve Kadastro Bölümü mezunları akademik kariyerlerini daha üst seviyelere taşıyabilir. Mezuniyet sürecinin ardından iş arayan adaylar Kariyer.net sitesini ziyaret edebilirler. Adaylar Kadastro teknisyeni olarak farklı iş ilanlarını değerlendirebilir, uygun ilanlara başvuruda bulunabilirler.