Her yıl olduğu gibi bu yıl da merakla beklenen İK trendleri açıklandı. İnsan kaynakları sektörünü 2020’de neler bekliyor, iş süreçlerini iyileştirecek hangi önlemler alınmalı? Cevaplar bu yazımızda!

Hızla dijitalleşen dünyada, şirketler de  teknolojik olarak verimlilik getirecek değişiklikleri farkında olmak zorunda. Bu değişikliklere en fazla adapte olması gereken departmanlardan biri olan insan kaynakları için 2020 trendlerinde yine teknoloji odaklı gelişmeler var. İnsan kaynakları liderleri 2020’de sadece yeni dijital süreçlerin benimsenmesiyle yüzleşmekle kalmayacak, gelecek yıllarda işe alımlarda etkili olacak teknolojik yeteneklerin seçiminden de ana sorumlu olacaklar.

İK, 2020’de şirketler için oldukça önemli olacak

Günümüzde tam bir dijital dönüşüm yaşıyoruz. Kuruluşlar, küresel bu dönüşümün içinde hayatta kalmak ve pazarlara liderlik etmek için her alanda süreçlere adapte olmak zorunda. Bunlar çalışanlar, müşteriler ve tedarikçilerle ilişkileri belirleyen; Değişkenlik (Volatility), Belirsizlik (Uncertainty), Karmaşıklık (Complexity), Muğlaklık (Ambiguity) anlamına gelen bir kısaltma olan “VUCA” olarak biliniyor.

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılına kadar bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) becerilerinde uzmanlaşmış çalışan sayısında bir artışa ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Bu gerçek, insan kaynakları departmanının yetenekli çalışanların gelişimi, yönetimi ve işe alımı konularında belirleyici bir rolü olduğunu göstermektedir.

Yetenekleri çekmek için yeni pazarlama stratejileri geliştirilecek

Çalışanların ihtiyaçları giderek farklılaşıyor. Bu nedenle çalışma hayatını iyileştirmek için tele-çalışma veya akıllı çalışma gibi uygulamaları hayata geçirmek 2020’nin ortak gündem maddesi olacak. Ayrıca şirketler için yeteneklerin çekim merkezi bir konumda bulunmak oldukça önemli olacak. Bu nedenle İK ve pazarlama departmanlarının en iyi yetenekleri çekmek için güçlerini birleştirmeleri gerekecek.

Sosyal medya iletişimde ön plana çıkıyor

Sosyal ağlar, kişisel çalışma ortamlarında hemen hemen herkes için önemli. Bu nedenle 2020’de basit, akıcı ve doğrudan iletişime izin veren uygulamaları kullanarak geleneksel modelleri geride bırakmak gerekecek.

İşe alım süreçlerinde otomasyon artacak

Otomasyon, üretim dışındaki alanlarda da ön plana çıkacak. Boş pozisyonların doldurulmasını hızlandıracak sistemlerle işe alım süreçleri daha pratikleşecek. Aynı zamanda çalışanları ilgilendiren “Ödeme günüm ne zaman?” ya da “Kaç izin günüm var?” gibi sorulara artık, otomatik cevaplar verilmesi yaygınlaşacak. Bu tür görevlerin otomatikleştirilmesi, İK’nın yetenekleri değerlendirme ve çalışanları motive etme stratejilerini geliştirmesini sağlayacak.

Oyunlaştırma devreye girecek

İnsan kaynakları alanı eğitim planlarını; yalnızca bilinen bir şeyi yapmaya değil, aynı zamanda motive edici, basit ve başarılı bir şekilde yapmaya odaklanarak tasarlayacak. Bunu yaparken, gamification iş stratejisinden yararlanacak. Birçok şirket 2020’de iletişim planlarını güçlendirmek için oyun teknikleri uygulayacak.

İşveren Markası daha da değer kazanacak

Son yılların popüler kavramlarından “İşveren Markası”, 2020’de daha fazla şirket tarafından değer görecek. Şirketler, gelecek yıl değer önerisi yaratma çabalarına odaklanarak, mutlu çalışanlar yaratmaya çalışacak.

İş gücünün çeşitlendirilmesi

Geçtiğimiz yıllarda önem kazanan “İş gücü çeşitliliği” 2020’nin de en önemli konularından olacak. Farklı fikirlerin buluştuğu ve sorunlara ortak çözüm ürettiği şirketler, fark yaratacak.

Büyük Veri etkin kullanılacak

Çalışanların nasıl performans gösterdiği, verimlilikleri, motivasyonları ve bu önemli kavramların nelerden etkilendiğini anlamak için bir “İnsan Analizi” sistemi olacak. Bu sistemi uygulayabilmek için de sahip olunan Büyük Veri’den yararlanılacak.

Kaynak: Link