Kurumsal şirketlerde çalışanların inovatif fikirleri hayata geçirebilmesinin önünü açan “Kurum içi girişimcilik” uygulaması, halihazırda bir şirkette çalışan bir kişinin girişimci olmasına da fırsat tanıyor. Şirket kültürünü geliştirirken hem çalışanlara hem de işverenlere yeni kazanç alanları yaratan uygulamanın detaylarını Girişimci ve Yazar Perçin İmrek, yazımızda anlattı.

“Girişimci” dediğimizde aklımıza genelde herhangi bir kuruma bağlı olmayan, freelance çalışan biri geliyor; ama aslında bu böyle olmak zorunda değil. Bir kurumda çalışırken aynı zamanda da bir girişimci olmak mümkün.

“Kurum içi girişimcilik” uygulaması da tam olarak bu yüzden var.

Eğer çalıştığınız kurum vizyonu geniş ve sürekli kendisini yenileyen bir kurumsa, o kurumun bir parçası olurken, kurumun içinde de bir girişimci olabilirsiniz. Yani fikirlerinizi kurumunuzla paylaşıp, onların maddi ve manevi desteğiyle hem sizin hem de kurumunuzun hayat kalitesini arttıracak projelere imza atabilirsiniz. Bu konuda hayata geçen birçok proje ve örnek mevcut.

Kurum içi girişimcilik yeni bir olgu olmadığından, birçok yenilikçi firma bu uygulamayla farklı projeleri hayata geçirmeye çalışıyor. Ülkemizde henüz beklenen ilgiyi göremese de yer yer bu alanda örnekler görüyoruz. Bu uygulamanın ülkemizde yaygınlaşabilmesi hem şirketlere hem de çalışanlara bağlı. Şirketlerin yenilikçi çalışmalara sıcak bakması, çalışanların ise inisiyatif alma isteğinin olması gerekiyor.

Çalıştığınız kurumun size sunduğu rahatlıktan, garantiden ve maddi imkanlardan feragat etmeden girişimci olabilme imkanı nasıl bir fikir? Üstelik, serbest bir girişimcinin alması gerekenden çok daha az riskle…

Bu kulağa iyi geliyor değil mi?

Size önerim, bugün bu yazıda fikir olması açısından kaleme aldığım “Kurum içi girişimcilik” ile ilgili derinlemesine bir araştırma yapmanız. Akabinde firmanızın insan kaynakları bölümüne gidip, kurum içi girişimcilikle ilgili neler yaptıklarını sormanız ve herhangi bir uygulama yoksa neden yapılmadığını sorgulamanız. Eğer bir İK profesyoneliyseniz, o zaman da ilgili departmanlarla bir araya gelerek, firmanızda bu konuda neler yapılabilir diye bir etüt yapmanızı öneririm.

Eğer kurumunuzda halihazırda kurum içi girişimcilik projeleri varsa, fikirlerinizle bu sürecin bir parçası olmanızı tavsiye ediyorum. Eğer yoksa şirketinizin bu önemli adımı atması için ön ayak olacak kişi neden siz olmayasınız?

“Benim şirketim böyle bir uygulamaya sıcak bakmaz” diyorsanız, sorgulamanız gereken farklı noktalar olabilir. O zaman da kariyer gelişiminiz için öncelikle size engel oluşturan alanlara yoğunlaşabilirsiniz.

Özet olarak kurum içi girişimcilik hem sizin potansiyelinizi daha fazla ortaya koymanızı sağlayacak hem de  kurumun daha faydalı (ve çok yönlü) bir parçası olmanıza destek olacaktır. Bu vesileyle kurumunuza aidiyetiniz artarken, şirketinizin de size olan güveni artacaktır.

Konuk yazar: Perçin İmrek / Girişimci, Yazar ve Konuşmacı